Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 08:51

Επενδυτικός πυρετός από τα μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα, με επίκεντρο την πράσινη ανάπτυξη

Γράφτηκε από την
Επενδυτικός πυρετός από τα μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα, με επίκεντρο την πράσινη ανάπτυξη


Επενδυτικός πυρετός από τα μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα, με επίκεντρο την πράσινη ανάπτυξη

Οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται καθώς η χώρα προχωρά εντατικά στο στοίχημα της απανθρακοποίησης, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για εγχώριες και διεθνείς συνεργασίες.

Σημαντικές επενδύσεις στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, με στόχο την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ όλων των τεχνολογιών ακόμη και των πιο καινοτόμων και σύγχρονων όπως τα υπεράκτια αιολικά και η αποθήκευση, κυοφορούνται στην ελληνική αγορά. Οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται καθώς η χώρα προχωρά εντατικά στο στοίχημα της απανθρακοποίησης, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για εγχώριες και διεθνείς συνεργασίες που θα ισχυροποιήσουν τα σχήματα και θα φέρουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία σε τομείς όπως τα υπεράκτια αιολικά.

Πιο αναλυτικά η ΔΕΗ προχωρά σε επενδύσεις στις ΑΠΕ με στόχο να φτάσει το 1,5GW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία μέχρι το 2023 και ήδη τρέχουν τα μεγάλα πρότζεκτ σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη. Για το σκοπό αυτό, όπως τόνισε σε πρόσφατο συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κ. Μαύρος θα δαπανηθούν 3,4 δις. ευρώ στις ΑΠΕ και την αναβάθμιση των δικτύων διανομής.

Η ΔΕΗ αναμένεται να επιδιώξει συμπράξεις για την είσοδό της στην αγορά των offshore αιολικών, ενώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να έχει συσταθεί η κοινή εταιρεία με την RWE η οποία προβλέπεται να αναπτύξει 2GW έργων ΑΠΕ. Ταυτόχρονα η επιχείρηση αναμένεται να αξιοποιήσει τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, για τη μείωση του δανεισμού αλλά και για την διεθνή επέκτασή της στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μέσω συμπράξεων εξάλλου, η ΔΕΗ θα επιδιώξει τη διεθνή επέκτασή της με έμφαση στα βόρεια σύνορα και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Mytilineos προχωρά στη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με μεγάλο διεθνή όμιλο στον τομέα των πλωτών αιολικών σηματοδοτώντας την δυναμική είσοδό της στον τομέα αυτό. Παράλληλα η εταιρεία η οποία ολοκληρώνει εντός του έτους την πρώτη μεγάλη μεταλιγνιτική επένδυση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, προχωρά στην ανάπτυξη 300MW αιολικών καθώς και 1,5 GW φωτοβολταϊκών μέσα στην επόμενη διετία. Επίσης η εταιρεία θα αναπτύξει 20 project αποθήκευσης ενέργειας ισχυός 50MW έκαστο, αξιοποιώντας την τεράστια τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει στη συγκεκριμένη τεχνολογία από την διεθνή δραστηριότητά της. Η Mytilineos διαθέτει αυτή τη στιγμή συνολικά σχέδια για έργα ΑΠΕ άνω των 5 GW.

Σημαντικές επενδύσεις στις ΑΠΕ και την ψηφιακή μετάβαση ετοιμάζει και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων. Παράλληλα τα Ελληνικά Πετρέλαια θα εστιάσουν τις προσπάθειές τους στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης της συμβατικής δραστηριότητάς τους, με ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών, αλλά και στην ανάπτυξη και παραγωγή πιο πράσινων φιλικών προϊόντων όπως τα βιοκαύσιμα, τα συνθετικά καύσιμα και το υδρογόνο.

Κοντά στην τελική επενδυτική απόφαση για την μονάδα φυσικού αερίου που προβλέπεται να εγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται ο όμιλος Κοπελούζου. Η τελική απόφαση αναμένεται εντός του καλοκαιριού ενώ ο όμιλος βρίσκεται σε επαφή με την ηλεκτρική εταιρεία της Β. Μακεδονίας για είσοδο στο project με μειοψηφικό ποσοστό.

Παράλληλα ο όμιλος προχωρά τις επενδύσεις του στις ΑΠΕ με έμφαση τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις νέες τεχνολογίες όπως τα υπεράκτια αιολικά, η αποθήκευση ενέργειας και το πράσινο υδρογόνο. Παράλληλα προχωρά και η επένδυση του FSRU της Αλεξανδρούπολης και στα μέσα Ιουνίου αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων με τους προμηθευτές κατασκευαστές για τα χερσαία τμήματα και τις πλωτές εγκαταστάσεις.

Πηγή: news247


NEWSLETTER