Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2021 13:00

Τρίμηνη παράταση στο «Γέφυρα 1» - Τουλάχιστον μέχρι 31/12/2021 η προστασία της α΄ κατοικίας

Γράφτηκε από την

Την παράταση του προγράμματος «Γέφυρα» για την επιδότηση των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία κορωνόπληκτων δανειοληπτών, ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το πρόγραμμα πολύ επιτυχημένο, ενώ παράλληλα ανέφερε ως επιτυχία της κυβέρνησης τη μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων που επετεύχθη στη διετία.

Η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό της τρίμηνης παράτασης του λεγόμενου προγράμματος «Γέφυρα 1» επιβεβαιώνει πλήρως την αποκάλυψη που είχε κάνει το insider.gr στις 6 Αυγούστου ότι η κυβέρνηση συζητούσε με τους Θεσμούς την τρίμηνη παράταση του προγράμματος, διαπιστώνοντας τη θετική συμβολή του στην αναχαίτιση των νέων κόκκινων δανείων από την πανδημία. Η χρήση του προγράμματος από τις τράπεζες ήταν καταλυτική για την επαναφορά σε ομαλή εξυπηρέτηση δανείων που είχαν τεθεί σε αναστολή λόγω πανδημίας, με αποτέλεσμα, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του insider.gr, οι τελευταίες εκτιμήσεις των τραπεζών να κατεβάζουν τις προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια του Covid-19 στα 3 – 4 δις. ευρώ, και μάλιστα πιο κοντά στο χαμηλό εύρος του πήχη.

Η εκκίνηση των πρώτων καταβολών επιδοτήσεων για το πρόγραμμα «Γέφυρα 1» έγινε τον Μάρτιο και με βάση την εννεάμηνη διάρκεια που προβλεπόταν για το πρόγραμμα, οι καταβολές θα λήξουν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για καταβολές που αφορούν δάνεια που ήταν εξυπηρετούμενα, καθώς το πρόγραμμα επιβράβευε καταρχάς τους συνεπείς – έως την έλευση της πανδημικής κρίσης - οφειλέτες.  

Η ομπρέλα προστασίας για την πρώτη κατοικία με το «Γέφυρα 1», ωστόσο, περιέλαβε και δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία ρυθμίστηκαν, καθώς και δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είχαν καταγγελθεί και όδευαν σε πλειστηριασμό. 

Η έναρξη καταβολής των επιδοτήσεων για τα δάνεια αυτά έγινε μετά τον Μάρτιο (προκειμένου να γίνουν οι ρυθμίσεις των δανείων με τις τράπεζες ή να συμφωνηθεί η λήξη της αναστολής πληρωμής δόσεων), με αποτέλεσμα συνολικά η εννεάμηνη επιδότηση για το σύνολο των πάνω από 120.000 δανείων που έχουν ενταχθεί στο «Γέφυρα 1» να ολοκληρώνεται στα τέλη Νοεμβρίου. Μέχρι στιγμής (σ.σ. τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών στις 29 Ιουλίου) η κρατική επιδότηση που έχει καταβληθεί για το πρόγραμμα ανέρχεται στα 185,5 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην επιπλέον τρίμηνη παράταση του προγράμματος «Γέφυρα 1» που πρακτικά καλύπτει κατ΄ ελάχιστον την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι τα τέλη του έτους, η επιδότηση της μηνιαίας δόσης συζητείται να είναι σε ποσοστό 30% - 35%. Σημειώνεται ότι  το δημοσιονομικό κόστος για τις επιδοτήσεις των δανείων, συνδεόμενων με την πρώτη κατοικία, δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημική κρίση είχε υπολογιστεί στα 108 εκατ. ευρώ για το 2020 και στα 280 εκατ. ευρώ για το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Γέφυρα 1» προβλέπει κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή.

Η κρατική επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή.

Εάν, τέλος, το δάνειο έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φθάνει το 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.

Μετά την έναρξη της επιδότησης οι δανειολήπτες πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης, το οποίο δεν καλύπτεται από το κράτος.

Μετά τη λήξη της επιδότησης, οφείλουν να πληρώνουν ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου τους, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον:

  • 6 μηνών, για εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση έως 90 ημέρες κατά την 29η.2.2020,
  • 12 μηνών, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά την 29η.2.2020 τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί,
  • 18 μηνών, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά την 29η.2.2020 τα οποία έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή.
  • 12 μηνών, για δάνεια οποιασδήποτε εκ των ανωτέρω κατηγοριών, στα οποία η δόση δεν έχει ορισθεί σε μηνιαία βάση.
  • Σε διαφορετική περίπτωση, οι δανειολήπτες θα κληθούν να επιστρέψουν την κρατική επιδότηση.

Πηγή: insider.gr