Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 19:50

Ενοίκιο αντί δόσης για τους κόκκινους δανειολήπτες

Γράφτηκε από την
Ενοίκιο αντί δόσης για τους κόκκινους δανειολήπτες

 

Τροπολογία που δίνει την δυνατότητα στους δανειολήπτες κόκκινων δανείων να μεταβιβάζουν τα ακίνητά τους σε τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης και εταιρείες leasing αντικαθιστώντας την δόση τους με ενοίκιο έφερε η κυβέρνηση.

Την δυνατότητα στους δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε καθυστέρηση να μεταβιβάζουν τα ακίνητά τους σε τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης αλλά και εταιρείες leasing αντικαθιστώντας την μηνιαία δόση τους με ένα ενοίκιο που θα τους επιτρέψει να διαμείνουν στο σπίτι τους δίνει η κυβέρνηση με τροπολογία που έφερε χθες στη Βουλή.

Όπως εξηγούν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών «οι δανειολήπτες με «κόκκινα» στεγαστικά, θα μπορούν να υπογράφουν πλέον συμβάσεις leasing με τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης, αλλά και ανώνυμες εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης, αντικαθιστώντας την μηνιαία δόση με ένα ενοίκιο που θα τους επιτρέψει αφενός, να διαμείνουν στο σπίτι τους χωρίς τον φόβο του πλειστηριασμού και αφετέρου, να το επαναγοράσουν όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Με τροπολογία που κατατέθηκε ως προσθήκη στον Αναπτυξιακό Νόμο προκύπτει ότι οι δανειολήπτες με δάνεια σε καθυστέρηση θα μπορούν να μεταβιβάζουν την κυριότητα του ακινήτου στα παραπάνω ιδρύματα, υπογράφοντας σύμβαση ενοικίασης/χρηματοδοτικής μίσθωσης για ορισμένη / ελάχιστη χρονική περίοδο.

Τι προβλέπει η τροπολογία

«Με τη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης ο εκμισθωτής υποχρεούται να παραχωρεί έναντι μισθώματος τη χρήση πράγματος, κινητού ή ακινήτου ή και των δύο μαζί, παρέχοντας στον αντισυμβαλλόμενό του, συγχρόνως, το δικαίωμα είτε να αγοράσει το πράγμα είτε να ανανεώσει τη μίσθωση για ορισμένο χρόνο. Οι συμβαλλόμενοι έχουν την ευχέρεια να ορίσουν ότι το δικαίωμα αγοράς μπορεί να ασκηθεί και πριν από τη λήξη του χρόνου της μίσθωσης. Αντικείμενο χρηματοδοτικής μίσθωσης μπορεί να είναι κινητό – ακίνητο που αγόρασε προηγουμένως εκμισθωτής από μισθωτή», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση δε, με την εν λόγω τροπολογία επιδιώκεται το άνοιγμα της αγοράς των υπηρεσιών χρηματοδοτικής μίσθωσης σε κάθε αγαθό, κεφαλαιουχικό ή καταναλωτικό, ανεξάρτητα εάν ο μισθωτής είναι επιχείρηση, ελεύθερος επαγγελματίας ή ιδιώτης, ώστε να τεθεί στη διάθεση των πολιτών ένα πρόσθετο εναλλακτικό χρηματοδοτικό εργαλείο για χρηματοδότηση των αναγκών τους.

Αξίζει να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη δυνατότητα δεν είναι άγνωστη, ειδικά στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, αφού περιλαμβάνεται στις λύσεις οριστικής διευθέτησης (amicable solutions) που πρότειναν κατά κόρον στους δανειολήπτες ήδη από τα πρώτα χρόνια δραστηριοποίησής τους στην αγορά.

Οι ρυθμίσεις

Αντίθετα με τις τράπεζες που δεν ήταν δυνατόν να δημιουργήσουν πρόβλημα και στο ενήμερο χαρτοφυλάκιό τους, οι εταιρείες διαχείρισης μπορούσαν να προτείνουν πιο βιώσιμες ρυθμίσεις, οι οποίες θα είχαν στο επίκεντρο το ακίνητο.

Ειδικότερα, σε αυτές περιλαμβάνονταν οι εξής:

Εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου: O δανειολήπτης, ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους όρους αποπληρωμής ενυπόθηκου δανείου, παραχωρεί οικειοθελώς την κυριότητα του υπέγγυου ακινήτου. Στη σχετική συμφωνία διατυπώνεται σαφώς ο τρόπος διευθέτησης του τυχόν υπολοίπου.
Μετατροπή σε ενοικίαση/χρηματοδοτική μίσθωση: O δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου, υπογράφοντας σύμβαση ενοικίασης/χρηματοδοτικής μίσθωσης, η οποία του εξασφαλίζει τη δυνατότητα μίσθωσης του ακινήτου για ορισμένη ελάχιστη χρονική περίοδο.
Εθελοντική εκποίηση ενυπόθηκου ακινήτου: O δανειολήπτης προβαίνει οικειοθελώς σε πώληση του υπέγγυου ακινήτου σε τρίτο. Στην περίπτωση που το τίμημα της πώλησης υπολείπεται του συνόλου της οφειλής ακολουθεί διαγραφή της εναπομένουσας οφειλής.
Ανταλλαγή με άλλο ακίνητο μικρότερης αξίας: Ο δανειολήπτης συναινεί να μετακομίσει σε ένα μικρότερο σπίτι, «κουρεύοντας» αντίστοιχα και το δάνειό του.
Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά στους ευάλωτους δανειολήπτες εκείνοι έχουν τη δυνατότητα να επαναγοράσουν το ακίνητό τους από τον Φορέα, αφού αποπληρώσουν τα μισθώματα της 12ετίας και την αξία του ακινήτου κατά τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος επαναγοράς.

Επί τάπητος το ζήτημα των πλειστηριασμών

Όπως έγραψε το NEWS 24/7 σήμερα το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών θα δώσουν σκληρή μάχη με τους επικεφαλής των Θεσμών για το ζήτημα των πλειστηριασμών και το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας των πιο αδύναμων νοικοκυριών μέχρι να συσταθεί και να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Το πλαίσιο της 2ης ευκαιρίας, που έχει προ πολλού τεθεί σε λειτουργία, έχει δύο ασφαλιστικές δικλίδες για τα ευάλωτα νοικοκυριά:

Στο προπτωχευτικό στάδιο, οι οφειλέτες μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση με τις τράπεζες και τους διαχειριστές και να βάλουν σε ρύθμιση τα χρέη τους, ενώ το κράτος παρέχει στήριξη με επιδότηση των δόσεων έως και 210 ευρώ μηνιαίως.
Για όσους δεν μπορούν να καλύψουν ούτε καν τέτοιου είδους ρυθμίσεις και αποφασίσουν να πτωχεύσουν, ειδικός φορέας αγοράζει την α' κατοικία και τους την εκμισθώνει, ενώ η κρατική επιδότηση συνεισφέρει με το ίδιο ποσό στο μηνιαίο μίσθωμα.
Από το περασμένο καλοκαίρι όμως είχε διαπιστωθεί ότι υπάρχει ένα κενό στο νέο πλαίσιο, που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς, ενώ ο νέος Πτωχευτικός τέθηκε σε ισχύ, ο ειδικός φορέας για τους ευάλωτους απαιτεί πολύμηνη διαδικασία για να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει.

Εξαιτίας του κενού αυτό το οικονομικό επιτελείο πρότεινε την λύση να ενεργοποιηθεί ένα προσωρινό δίχτυ ασφαλείας για 18 μήνες, έτσι ώστε τα αδύναμα νοικοκυριά να μην κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Η ιδέα αυτή μετουσιώθηκε σε ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και θα αποτελέσει από σήμερα αντικείμενο σκληρής όπως όλα δείχνουν διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των Θεσμών.


NEWSLETTER