Σάββατο, 01 Απριλίου 2023 11:53

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι ισχύει με έκτακτα επιδόματα, Fuel Pass και Power Pass

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι ισχύει με έκτακτα επιδόματα, Fuel Pass και Power Pass

Μόλις χθες 31 Μαρτίου 2023 άνοιξε τελικά το TaxisNet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Τι θα ισχύει τελικά με τη φορολόγηση όλων των έκτακτων επιδομάτων.

Άνοιξε το απόγευμα της Παρασκευής (31/03) η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2023. Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου προκειμένου να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022.

Η εξόφληση του φόρου που πιθανόν προκύψει για τους φορολογούμενους θα εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2024.
Στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος έχει την οικονομική δυνατότητα, αλλά και την θέληση να πληρώσει εφάπαξ το σύνολο του φόρου, τότε θα τύχει έκπτωσης 3% αρκεί αυτό να το πράξει έως τις 31 Ιουλίου.

Ερώτημα των φορολογούμενων φέτος αποτελεί, το αν θα φορολογηθούν όλα τα έκτακτα επιδόματα που πληρώθηκαν το 2022.

Μάλιστα, η ΑΑΔΕ, κάλεσε τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και του Δημοσίου, να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων, μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2023, καθώς όλα τα έκτακτα επιδόματα που δόθηκαν λόγω ενεργειακής κρίσης και αυξήσεων των τιμών, όπως επιταγή ακρίβειας, Fuel Pass, Power Pass κ.ο.κ. θα έπρεπε να προσυμπληρωθούν και να εμφανίζονται πριν γίνει η έναρξη των υποβολων των δηλώσεων.

Ωστόσο, με οδηγία που έδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, διευκρινίζεται πως δεν φορολογούνται και ο μόνος λόγος που δηλώνονται είναι για να καλύψουν τεκμήρια.

Πηγή: DNews