Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 16:15

ΔΥΠΑ: Καταβλήθηκε το εκπαιδευτικό επίδομα 1.000 ευρώ σε 20.917 ανέργους

Γράφτηκε από την

Ξεκίνησε, την περασμένη εβδομάδα, η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος έως 1.000 ευρώ σε ανέργους, που ολοκλήρωσαν με επιτυχία προγράμματα κατάρτισης της επιλογής τους και πιστοποιήθηκαν σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, όπως ανακοίνωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στις 17 Μαρτίου 2023.

Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί 20.695.823 ευρώ σε 20.917 ανέργους, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης δεξιοτήτων 120.000 ανέργων υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU.

Στόχος της δράσης είναι η ποιοτική αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων, μέσω προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας, ώστε να ενισχυθεί η απασχολησιμότητά τους και να επιτευχθεί ταχύτερα η εργασιακή επανένταξή τους.

Οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων, με διά ζώσης εκπαίδευση σε ποσοστό τουλάχιστον 35% και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, (δηλαδή, με τη μέθοδο της τηλεκατάρτισης), που περιλαμβάνει τουλάχιστον 35% σύγχρονη και έως 30% ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Οι ωφελούμενοι που ολοκληρώνουν την κατάρτιση υποχρεωτικά συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης.

Κάθε ωφελούμενος που ολοκληρώνει πρόγραμμα κατάρτισης και αποκτά την πιστοποίηση δικαιούται να λάβει επίδομα έως 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης, άρα για πρόγραμμα 200 ωρών φτάνει στα 1.000 ευρώ.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι έξι βασικές καινοτομίες των προγραμμάτων κατάρτισης «νέας γενιάς» της ΔΥΠΑ είναι:

  • Ένα μέρος της πληρωμής των παρόχων και των ωφελουμένων – και συγκεκριμένα το 30% – συνδέεται με την πιστοποίηση. Μόνο αν ο ωφελούμενος περνά τις εξετάσεις, θα λαμβάνει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος τόσο ο ίδιος όσο και ο πάροχος κατάρτισης, που επέλεξε.
  • Ενεργοποιείται το Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης, που προβλέπει αυστηρά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια ως προς την τεχνική, αλλά και την οικονομική επάρκεια των παρόχων.
  • Διευρύνεται ουσιαστικά η «γκάμα» των επιλογών κατάρτισης, με περισσότερα από 250 διαφορετικά αντικείμενα υψηλής ζήτησης και αυξημένη έμφαση στις ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες.
  • Δίνεται η δυνατότητα για πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρίες τεχνολογίας, σε συνέχεια των συνεργασιών της ΔΥΠΑ με τη Microsoft, την Amazon, τη Google και την Cisco.
  • Οι πάροχοι αξιολογούνται για το αν συντελούν στην αναβάθμιση δεξιοτήτων των ωφελουμένων και για το αν οδηγούν πράγματι τους ωφελούμενους στην αγορά εργασίας.
  • Για πρώτη φορά, όλα τα προγράμματα κατάρτισης ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού υλικού.