Δευτέρα, 20 Μαϊος 2024 10:15

Ερχονται για πρώτη φορά τα πολυζωνικά πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος

Ερχονται για πρώτη φορά τα πολυζωνικά πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος

Η νέα αυτή κατηγορία επιτρέπει σε όσους καταναλωτές έχουν «έξυπνους» μετρητές, να ρυθμίζουν την κατανάλωσή τους σε ώρες που το ρεύμα είναι φθηνότερο.

Στο «παιχνίδι» για την καλύτερη κατανομή της παραγωγής και της κατανάλωσης ρεύματος μπαίνει ένα νέο εργαλείο, τα πολυζωνικά ή δυναμικά («πορτοκαλί») τιμολόγια για όσους έχουν έξυπνους μετρητές, δηλαδή κατά κύριο λόγο τη Μέση Τάση και τις μεγάλες καταναλώσεις της χαμηλής τάσης, αλλά και αρκετούς «τυχερούς» οικιακούς καταναλωτές. Ο λόγος, για παράδειγμα, για τα σούπερ μάρκετ, μεγάλα εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις, που μαζί με την ενεργοβόρο βιομηχανία, απορροφούν φορτία ίσα με το 40%-45% της συνολικής κατανάλωσης στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος του σχεδίου που επεξεργάζεται το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συζητά με τη ΔΕΗ, ώστε να δοθεί κίνητρο στους καταναλωτές να μεταφέρουν τη ζήτηση σε συγκεκριμένες ώρες τα μεσημέρια, τότε που η προσφορά «πράσινης» ενέργειας είναι τεράστια και οι τιμές στη χονδρική πολύ χαμηλές.

Αυτό για να συμβεί, δηλαδή για να καταστεί εφικτή μιας τέτοιας έκτασης διαχείριση της ζήτησης, απαιτούνται έξυπνοι μετρητές, τους οποίους έχουν εγκατεστημένους εδώ και χρόνια όλες πλέον οι επιχειρήσεις της μέσης τάσης, αλλά και σημαντικός αριθμός καταναλωτών της χαμηλής τάσης, κυρίως εκείνοι που έχουν μεγάλες επαγγελματικές καταναλώσεις.

Εκείνο που απουσιάζει ακόμη είναι τα «πορτοκαλί» τιμολόγια. Αν και περιλαμβάνονταν στη «χρωματιστή παλέτα» που είχε ανακοινώσει το Δεκέμβριο το ΥΠΕΝ, το θέμα δεν έχει προχωρήσει έκτοτε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το γεγονός ότι δεν έχει κυκλοφορήσει κανένα δυναμικό τιμολόγιο, δεν οφείλεται στο ότι δεν ενδιαφέρθηκαν να το βγάλουν οι προμηθευτές. Αλλά οφείλεται σε καθυστέρηση του ΥΠΕΝ να θεσπίσει το Πλαίσιο Εφαρμογής των Συμβάσεων Δυναμικής Τιμολόγησης. Πρόκειται για εφαρμοστική ΚΥΑ που έχει ενταχθεί στις μεταρρυθμίσεις του REPowerEU.

Το «κλειδί» ωστόσο του μέτρου δεν βρίσκεται στα νοικοκυριά, αλλά στα μεγάλα φορτία των επιχειρήσεων. Αν με κίνητρο τις πολύ χαμηλές τιμές ρεύματος που διαμορφώνονται τα μεσημέρια μετατοπιστεί σε αυτές τις ώρες έστω ένα 20% – 30% της συνολικής πανελλαδικής κατανάλωσης, αυτόματα θα περιορισθεί και η σημερινή ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, εξηγούν πηγές του ΥΠΕΝ.

Αυτή τουλάχιστον είναι η προσδοκία, κάτι που μένει φυσικά να φανεί και στη πράξη, με στελέχη της αγοράς να θεωρούν ότι ακόμη και να βγουν «πορτοκαλί» τιμολόγια, η ζήτηση δεν θα μετακινηθεί σημαντικά προς τα μεσημέρια. Ταυτόχρονα, το υπόλοιπο 60%-65% της κατανάλωσης που προέρχεται από τα νοικοκυριά και η στάση τους είναι κομβική για να επανέλθει η ισορροπία, θα μείνει παντελώς ανεπηρέαστο.

Αλλά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναζητά εναγωνίως λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα και δείχνει αποφασισμένη να εντάξει στην εξίσωση και τα «πορτοκαλί» τιμολόγια, συζητώντας με τη ΔΕΗ ώστε κάποια στιγμή αυτή να κάνει το πρώτο βήμα. Αν το ξεκινήσει, προφανώς όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι θα ακολουθήσουν.

Σε χώρες με ισχυρή κάλυψη από έξυπνους μετρητές και δυναμικά τιμολόγια, όπως στη Βρετανία, οι προμηθευτές παρέχουν καθημερινή πληροφόρηση στους πελάτες τους σε ποια ζώνη τιμολόγησης να επικεντρώσουν τις δουλειές του σπιτιού.

Αλλες ζώνες τιμολόγησης ισχύουν το πρωί, άλλες το μεσημέρι, άλλες το απόγευμα και άλλες το βράδυ.

Τις ημέρες με ισχυρή ηλιοφάνεια, άρα με μεγάλη συμμετοχή φθηνών φωτοβολταϊκών στο μείγμα, η μακράν καλύτερη ζώνη τιμολόγησης είναι τα μεσημέρια. Το δυναμικό τιμολόγιο σημαίνει ότι όσο περισσότερη ενέργεια καταναλώσει κανείς στη ζώνη που είναι χαμηλότερη η τιμή, τόσο χαμηλώνει και η τιμή του στο ρεύμα.

Εφόσον μάλιστα καταστεί εφικτό να εγκατασταθούν φέτος και κάποιοι πρώτοι μετρητές από το μικρό διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για 360.000 έξυπνα ρολόγια, ο οποίος ολοκληρώθηκε το Μάρτιο, τότε αυτού του τύπου η τιμολόγηση θα μπορούσε να προσλάβει δυναμική.

Πηγή: news247.gr