Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 12:40

Σωκράτης Φάμελλος: Θετική συγκυρία για μία συνολική συμφωνία με την πΓΔΜ

Σωκράτης Φάμελλος: Θετική συγκυρία για μία συνολική συμφωνία με την πΓΔΜ

«Η συμφωνία και η λύση θα είναι συνολική, θα περιλαμβάνει ξεκάθαρα ένα πλαίσιο ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» για την προοπτική των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ, γύρω από το ζήτημα της ονομασίας της χώρας.

«Η καλή διάθεση της ηγεσίας της γείτονος χώρας, η πίεση του διεθνούς παράγοντα, αλλά και η στιβαρή θέση της χώρας μας το τελευταίο διάστημα στον διεθνή στίβο συνηγορούν υπέρ μίας δυνατότητας επίλυσης του προβλήματος. Φαίνεται ότι υπάρχει μία δυνατότητα για μία λύση συνολική, που να επιλύει τα ζητήματα διεκδικήσεων και αλυτρωτισμού, περιμένουμε υποχωρήσεις και συμβιβασμό από τη μεριά των Σκοπίων» είπε ο κ. Φάμελλος και διευκρίνισε: «Τώρα έχουμε μία θετική συγκυρία, γιατί ο διεθνής παράγων, παρότι αναγνώρισε με το όνομα "Μακεδονία" τη γείτονα χώρα δέχεται και πιέζει στο να βρεθεί μία λύση και κατανοεί τη θέση τής ελληνικής πλευράς και αυτό σημαίνει ότι έχουμε κάνει βήματα στη διπλωματία».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην -από κοινού με τον αν. υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση- ανακοίνωση της χρηματοδότησης με το ποσό των 3,7 εκατομμυρίων ευρώ εννέα έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων για την Κεντρική Μακεδονία ο κ. Φάμελλος επισήμανε: «Ανακοινώσαμε τη χρηματοδότηση 3,7 εκατ. από το ΕΣΠΑ, από ευρωπαϊκούς πόρους, όλων των μελετών που ζήτησε η αυτοδιοίκηση της Κεντρικής Μακεδονίας [...] Προκηρύξαμε το μέτρο, υποβλήθηκε από τον φορέα διαχείρισης αποβλήτων και μέσα σε δύο μήνες δημιουργήθηκε χρηματοδοτικό εργαλείο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ