Παρασκευή, 04 Μαϊος 2018 17:10

Μητσοτάκης: Θα στηρίξουμε την αυτοδιοίκηση για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ

Μητσοτάκης: Θα στηρίξουμε την αυτοδιοίκηση για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ

Την πρόθεσή του να στηρίξει τις προσπάθειες της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, προκειμένου να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης, εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από συνάντηση που είχε στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους της περιοχής.

"Η λύση δεν είναι να πάμε σε άρθρο - άρθρο παρέμβαση. Συμφωνώ ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί συνολικά και να ξαναδούμε τα ζητήματα της συνεργασίας" είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό "κακώς φέρει το όνομα μιας σημαντικής ιστορικής προσωπικότητας που συνδέθηκε με τις μεταρρυθμίσεις που αποτέλεσαν το πρώτο βήμα για την αθηναϊκή δημοκρατία". Σημείωσε, ότι "είναι ντροπή το όνομα του Κλεισθένη να συνδέεται με αυτό το νομοσχέδιο", έκανε λόγο για "σημαντική οπισθοδρόμιση" και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να επιστραφεί ως απαράδεκτο. "Η απλή αναλογική είναι μια σημαντική οπισθοδρόμηση που θα οδηγήσει την αυτοδιοίκηση όχι απλώς σε ακυβερνησία αλλά σε συναλλαγές πίσω και κάτω από το τραπέζι", σχολίασε και υπογράμμισε: "η απλή αναλογική δεν θα εφαρμοστεί στην αυτοδιοίκηση για τον απλούστατο λόγο ότι θα την αλλάξουμε αμέσως αφότου γίνει η ΝΔ κυβέρνηση".

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν επιδιώκει με αυτό το νομοσχέδιο την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, ανέφερε ότι η συναίνεση χρειάζεται πάντα δύο και πρόσθεσε: "βρισκόμαστε αντιμέτωποι σήμερα με μια κυβέρνηση η οποία χρησιμοποιεί έναν λόγο τόσο τοξικό, τόσο ακραίο όπως δεν έχουμε δει ποτέ στη μεταπολίτευση".

Εξάλλου, προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, η οποία όπως εξήγησε, "θα λύνει τον γόρδιο δεσμό των αρμοδιοτήτων, θα ξεκαθαρίσει τα επίπεδα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, θα περιορίζει τον παρεμβατικό ρόλο του κεντρικού κράτους, θα μικραίνει στο απολύτως συνταγματικά απαραίτητο το ρόλο των αποκεντρωμένων διοικήσεων και θα μεταφέρει σταδιακά και σε συνενόηση με την αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμούς αρμοδιότητες αλλά τελικά και πόρους και φοροδοτική δυνατότητα στους αυτοδιοικητικούς α και β βαθμού".

Οι τοποθετήσεις των φορέων της αυτοδιοίκησης

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, εξέφρασε την άποψη ότι δεν επαρκεί ο χρόνος διατύπωσης προτάσεων για το νομοσχέδιο που αφορά την αυτοδιοίκηση και τόνισε ότι δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί γιατί οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών. Μίλησε για τα έργα που γίνονται στην Περιφέρεια, την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων και την άριστη, όπως είπε, συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, καταλόγισε ευθύνες σε υπουργεία για καθυστερήσεις σε αρκετά έργα. Επισήμανε, ότι η Εγνατία Οδός ακόμη και σήμερα δεν παρέδωσε τη γέφυρα που θα ενώνει το λιμάνι με την εθνική οδό και τον κόμβο Κ16, ενώ δεν ολοκληρώθηκε το έργο του ενός χιλιομέτρου, στην περιοχή της Ποτίδαιας Χαλκιδικής, υπάρχουν καθυστερήσεις στα έργα του φυσικού αερίου και στο λόφο Καστά εδώ και τρία χρόνια, "σχεδόν δεν έχει κουνηθεί ούτε πέτρα", όπως είπε.

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και τη διάθεση επαρκή χρόνου για συζήτηση. Μίλησε, ακόμη, για τα πραγματικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών στα οποία, όπως είπε, περιλαμβάνονται η ανεργία, η φυγή των νέων στο εξωτερικό, τα λουκέτα σε επιχειρήσεις, η αποεπένδυση και η υψηλή φορολογία. "Απαιτείται ένα ειδικό, κατά την άποψή μας, αναπτυξιακό επενδυτικό πρόγραμμα για ολόκληρη την Ελλάδα, ειδικά όμως για την Κεντρική Μακεδονία και τη βόρεια Ελλάδα", πρόσθεσε.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ-ΚΜ Απόστολος Αντωνούδης, χαρακτήρισε πολύ θετικό γεγονός την ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, δήλωσε ότι σήμερα πια άρχισε η πορεία για τη μείωση της απόστασης που έχουμε με την Ευρώπη και ανέφερε ότι η Ευρώπη στο συντριπτικό της ποσοστό έχει ως σύστημα την απλή αναλογική. Για τη γέφυρα που θα ενώνει το λιμάνι με την εθνική οδό, είπε ότι το έργο έχει πολλά χρόνια που σταμάτησε, ανέφερε ότι ολοκληρώνονται οι μελέτες σε τέσσερις μήνες και από εκεί και πέρα θα προχωρήσει το έργο. Για τον οδικό άξονα στην Ποτίδαια είπε ότι αναμένονται οι απαλλοτριώσεις, για την εξωτερική περιφερειακή σημείωσε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, ενώ για τα διόδια τόνισε ότι "έπρεπε να πάμε σε ένα εθνικό αναλογικό ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων εδώ και δεκαετίες".

Στη σύσκεψη που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης τοποθετήθηκαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων ενώ παρέστησαν και βουλευτές.

ΑΠΕ - ΜΠΕ