Κυριακή, 08 Ιουλίου 2018 14:51

Σβίγκου: "Έγιναν ευδιάκριτα τα δυο διαφορετικά πολιτικά σχέδια για την επόμενη μέρα"

Γράφτηκε από την

«Στη συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία έγιναν ευδιάκριτα τα δυο διαφορετικά πολιτικά σχέδια τα οποία υπάρχουν για τη χώρα μας και για την επόμενη μέρα», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Εψιλον".

«Το αφήγημα της ΝΔ κατέρρευσε τις προηγούμενες μέρες μετά και από τις θετικές αναφορές του κ. Μοσκοβισί ο οποίος άφησε και ανοιχτό το ζήτημα των συντάξεων, προς μεγάλη απογοήτευση του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ., που είχαν επενδύσει όλα τους τα λεφτά στη μείωση των συντάξεων και γενικότερα στην καταστροφή της χώρας», είπε η κ. Σβίγκου και συνέχισε:

«Την επόμενη περίοδο δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται η Ν.Δ. με την καταστροφολογία. Θα αναγκαστεί και η ίδια να παραδεχτεί αυτό που έχουν παραδεχτεί όλοι οι διεθνείς αναλυτές και όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και όλος ο διεθνής Τύπος και θα αναγκαστεί να συζητήσει για το σχέδιο για την επόμενη μέρα. Και εκεί θα πρέπει να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Πρέπει να επαναφέρει η κυβέρνηση τις συλλογικές διαπραγματεύσεις; Τι ακριβώς θέση θα έχουν οι εργαζόμενοι στο νέο σχέδιο για τη χώρα; Τι πρέπει να γίνει για την ανάπτυξη και πώς τα οφέλη της θα διαχυθούν στους πολίτες; Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία μέχρι τώρα τα έχει απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι είναι παρωχημένο το οχτάωρο, λέγοντας ότι είναι ιδεοληψία οι συλλογικές συμβάσεις. Περιμένουμε να ακούσουμε αναλυτικά ποιο είναι το σχέδιο για την επόμενη μέρα».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και για το θέμα των συντάξεων λέγοντας: «Το μέτρο δεν έχει ισχύσει, είναι να ισχύσει από την 1/1/2019, και ο κ. Μητσοτάκης και τα υπόλοιπα στελέχη της Ν.Δ. τρομοκρατούνται από την ιδέα να μην ισχύσει αυτό το μέτρο της μείωσης των συντάξεων. Επιβλήθηκε, όπως γνωρίζετε, μετά από απαίτηση του ΔΝΤ την περίοδο της δεύτερης αξιολόγησης, όταν θυμόμαστε όλοι την Ν.Δ. να λέει "κλείστε την αξιολόγηση, αλλιώς θα καταρρεύσει η χώρα". Εμείς επιμείναμε τότε στη διαπραγμάτευση και γι΄ αυτό πετύχαμε τα θετικά αντίμετρα, τα οποία ήταν να εφαρμοστούν μαζί. Τώρα, το ότι φέρνει αυτή τη στιγμή τροπολογία η Ν.Δ. για τις συντάξεις όταν τις προηγούμενες μέρες, παρόντος και του κ. Μοσκοβισί και δημόσια στη Βουλή, ο κ. Χατζηδάκης έλεγε τι είναι αυτά που κάνετε, ενημερώστε μας αν τελικά θα τις μειώσετε ή όχι για να το βγάλουμε από το πρόγραμμά μας, καταλαβαίνουμε ότι η Ν.Δ. περισσότερο γελοιοποιείται όταν φέρνει την τροπολογία. Τον μάλωσαν τον κ. Μοσκοβισί και εδώ και στο Ευρωκοινοβούλιο».

Η κ. Σβίγκου σχολίασε και τα διαγράμματα για την πορεία του ΑΕΠ που παρουσίασε στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας πως δεν πρέπει να χαίρονται στη Ν.Δ. και παρατήρησε: «Είχαν "καταφέρει" από το 2010 μέχρι το 2015, μαζί με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, σωρευτικά το ΑΕΠ να μειωθεί 25%. Το ότι μετά έφεραν μια οριακή αύξηση του ΑΕΠ, δεν ξέρω κατά πόσο είναι κάτι για το οποίο πρέπει να χαίρονται. Και, επίσης, θα πρέπει να θυμούνται και τα υπόλοιπα στοιχεία της οικονομίας, όπως για παράδειγμα το 27% της ανεργίας, επίσης και τα άδεια ταμεία τα οποία βρήκε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2015. Αυτό ήταν το success story της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014 και η ΝΔ έχει μείνει να το υπερασπίζεται».

ΑΠΕ-ΜΠΕ