Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2018 16:27

Τσίπρας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: "Το 2019 έτος ορόσημο, για τη δικαίωση των αγώνων μας και των θυσιών του λαού"

Τσίπρας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: "Το 2019 έτος ορόσημο, για τη δικαίωση των αγώνων μας και των θυσιών του λαού"

"Το 2019 θα είναι έτος ορόσημο, για μια νέα νικηφόρα πορεία για την Αριστερά, για τη δικαίωση των αγώνων μας και των θυσιών του λαού", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας με την ομιλία του τις διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Έθεσε ως προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ τον κόσμο της εργασίας, τους άνεργους, τους νέους, τους κοινωνικά αποκλεισμένους, τους συνταξιούχους, τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, προσδιορίζοντας τη βάση επί της οποίας παίρνει συγκεκριμένη μορφή και το πολιτικό δίλημμα των εκλογών του Οκτώβρη του 2019. "Μας χωρίζει λοιπόν όχι μόνο  ιδεολογική, πολιτική και αξιακή αλλά και προγραμματική άβυσσος  με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη", υπογράμμισε, ασκώντας δριμεία κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δήλωσε βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός "θα πει την τελευταία λέξη του στις κάλπες, όπως την είπε τρεις φορές το 2015".

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "η Ελλάδα μετρά ήδη τις πρώτες 100 μέρες της εκτός μνημονίων" και πως τώρα μπορεί η κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση του δικού της προγράμματος με τομές υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, καθώς "έχουμε ξανά στα χέρια μας, την πρωτοβουλία των κινήσεων, όπως κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα". Ως προς αυτό διέτρεξε τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις υλοποίησης των εξαγγελιών που είχε κάνει στη ΔΕΘ ως ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της αποκατάστασης αδικιών από την πολυετή λιτότητα (επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές και φορολογίας των επιχειρήσεων).

Υπογράμμισε ότι η εξέλιξη που ζούμε από την 21η Αυγούστου και μετά δεν ήταν νομοτελειακή και πως τίποτα από αυτά που νομοθετούνται υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας "δεν θα γινόταν πράξη, χωρίς την κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά". Σε αυτά και η κατάργηση - όχι αναστολή - της μείωσης των συντάξεων που θα ίσχυαν από την 1/1/2019.

Ο κ. Τσίπρας "επιτέθηκε" στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και "στα φιλικά τους ΜΜΕ" για τη στάση τους στο θέμα των συντάξεων, σχολιάζοντας ότι "ξεπεράστηκε κάθε όριο φαιδρότητας και κυνισμού". "Έφτασε στο τελευταίο σκαλί της αναξιοπρέπειας, να περιοδεύει στο Βερολίνο και να ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να εξαντλήσει την αυστηρότητα της στο θέμα των συντάξεων", είπε για τον κ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι "τελικά, ακόμη και οι Γερμανοί τον αγνόησαν".

Συνεχίζοντας τις βολές, τον κατηγόρησε ότι δεν μιλούσε τυχαία για τέταρτο μνημόνιο, ότι ήταν στρατηγική επιλογή "συγκεκριμένων κύκλων για την Ελλάδα, εκτός αλλά και εντός της χώρας" και πως "γι' αυτό και ο κ. Μητσοτάκης έχει ετοιμάσει το πρόγραμμά του έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο 4ο Μνημόνιο". Είπε ότι αυτό κατέρρευσε με πάταγο "και τον πλάκωσε" και πως "ο κ. Μητσοτάκης έχει απομείνει με το μνημονικό πρόγραμμά του, να θέλει να το εφαρμόσει οικειοθελώς αν εκλεγεί, χωρίς το άλλοθι της πίεσης των δανειστών". Τον κατηγόρησε ότι "υπόσχεται επαναφορά του αντεργατικού πλαισίου του 2012 που οδήγησε σε μεσοσταθμική μείωση μισθών κατά 24%", ότι "οραματίζεται το ασφαλιστικό Πινοσέτ", ότι "θέλει να επιστρέψει για να ολοκληρώσει τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας" και ότι θέλει να επιστρέψει το 1:5 οραματιζόμενος απολύσεις χωρίς έλεος.

"Ο κος Μητσοτάκης είναι το άλτερ έγκο του κυρίου Τόμσεν. Ψηφίζεις ΝΔ και σου έρχεται πακέτο και το ΔΝΤ, σε οικονομική συσκευασία δύο σε ένα", σχολίασε, για να τονίσει πως "στον αντίποδα αυτού του μνημονιακού προγράμματος Μητσοτάκη, είναι η δική μας πολιτική".

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πέρα από την έξοδο από τα μνημόνια, αποστολή της κυβέρνησης ήταν και είναι να επιλύσει ιστορικές εκκρεμότητες, να προχωρήσει σε "μεγάλες θεσμικές και πολιτικές τομές". Μίλησε για τις πρωτοβουλίες της συνταγματικής αναθεώρησης και του εξορθολογισμού των σχέσεων ανάμεσα στο κράτος και την εκκλησία, στέλνοντας το μήνυμα ότι "δεν θα κάνουμε πίσω, θα προχωρήσουμε σε αυτό το ιστορικό βήμα".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Συμφωνία των Πρεσπών και όσα έφερε αυτή στον δημόσιο διάλογο, ασκώντας και σε αυτό το σημείο σφοδρή κριτική στον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, καταλογίζοντας διαζύγιο από τον ιστορική πραγματικότητα και τον ορθό λόγο. "Αυτή η ιστορική συμφωνία, και κυρίως το αντιπολιτευτικό μένος της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ που τη στηρίζουν, άνοιξαν το καπάκι από το σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας και έφεραν στην επιφάνεια δυσοσμία και ακραίες σκοταδιστικές δυνάμεις". Κατηγόρησε τη ΝΔ και ορισμένα ΜΜΕ ότι αυτά καταντούν επικίνδυνα "εξαιτίας αυτής της ανοχής της ΝΔ και των ΜΜΕ που επιδεικνύουν στην προσπάθεια να κάνουν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ". Μίλησε για παραδοξολογικό λόγο ακραίων και γραφικών δυνάμεων που τείνει να γίνει κεντρικός και σχολίασε πως "η κεντροδεξιά στην Ελλάδα φαίνεται να μην έχει πλέον ως πολιτικό εκφραστή τη ΝΔ, διότι σήμερα η ΝΔ, είναι ταγμένη ολόψυχα στην πλευρά της ακροδεξιάς, κυριαρχεί ο λόγος του ΛΑΟΣ μέσα στη ΝΔ".

Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε έντονα τη "μόλυνση των σχολείων από το δηλητήριο του φασισμού και της ακροδεξιάς", για να σημειώσει ότι "δεν θα χαρίσουμε τα νιάτα της πατρίδας μας στους βάνδαλους της ιστορίας αυτού του τόπου". Κάλεσε όλους αυτούς που συμμετείχαν σε καταλήψεις "που υποκίνησε η ακροδεξιά" να μελετήσουν την ιστορία της πατρίδας και να δουν ποιοι στο όνομα της συνεργάστηκαν με τον κατακτητή, έκαναν την Ελλάδα κρανίου τόπο με ξερονήσια και βασανιστήρια, πρόδωσαν την Κύπρο". "Για να καταλάβουν ποιοι σήμερα στο όνομα της πατρίδας, θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια και το μίσος απέναντι σε γειτονικούς λαούς", πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι ευρωεκλογές είναι καθοριστικός κόμβος στην πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, για την ανάσχεση της ανόδου της επιρροής της λαϊκιστικής ακροδεξιάς και σημείωσε πως "είναι συνταγή καταστροφής, ένα όραμα για την Ευρώπη που θα παραμένει με δογματική προσήλωση στις προσταγές του νεοφιλελεθερισμού".

"Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αλλάξει σε μια νέα, προοδευτική κατεύθυνση", τόνισε. Σημείωσε ότι "η Αριστερά οφείλει να βγει μπροστά και να ενώσει δυνάμεις, σε μια ευρύτερη προοδευτική συμμαχία". Με το τμήμα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών "που διαχωρίζονται έμπρακτα από τη χρεοκοπημένη προσκόλληση στο νεοφιλελευθερισμό", με τους Ευρωπαίους Πράσινους, "με τα εκατομμύρια των πολιτών που πιστεύουν σε μια Ευρώπη ενωμένη, ειρηνική, δημοκρατική, προοδευτική".

Εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωτοστατήσει και στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, μιλώντας για ψηφοδέλτια "ανοικτά, προοδευτικά, ριζοσπαστικά, πράσινα, δημοκρατικά, για τη διαφάνεια και τη συμμετοχή". Αναφέρθηκε στην "Ανοιχτή Πόλη" στην Αθήνα, στην "Ανοιχτή Πόλη" στη Θεσσαλονίκη και στο "Λιμάνι της Αγωνίας" στον Πειραιά, λέγοντας: "μαθαίνω ότι προσανατολίζονται σε ορθές επιλογές. Ας τους αφήσουμε να κάνουν τις διεργασίες τους και να φέρουν στο προσκήνιο τα πρόσωπα και τις συλλογικότητες που θα μπορούν να διεισδύσουν στις τοπικές κοινωνίες και να φέρουν ένα νικηφόρο αποτέλεσμα".

ΑΠΕ-ΜΠΕ