Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 19:10

Μητσοτάκης: Κάθε παιδί να μπορεί να απολαύσει τη σταθερότητα, τη θαλπωρή και την αγάπη μιας οικογένειας

Γράφτηκε από την
Μητσοτάκης: Κάθε παιδί να μπορεί να απολαύσει τη σταθερότητα, τη θαλπωρή και την αγάπη μιας οικογένειας

Τη συνολική ευθύνη που έχει όλη η κοινωνία για την ανατροφή των παιδιών επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Ζάππειο, στην εκδήλωση με θέμα : «Μία οικογένεια για κάθε παιδί: Η νέα πολιτική για την αναδοχή και την υιοθεσία». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα παιδιά που ζουν μακριά από οικογένειες, δίνοντας, μάλιστα, έμφαση και στα ασυνόδευτα παιδιά που καταλήγουν στη χώρα μας. «Έχουμε μια ευθύνη να τα προστατεύσουμε, μια κοινωνία όχι μόνο κανόνων αλλά και αξιών» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα σύγχρονα κοινωνικά κράτη, ακόμα και τα πιο ισχυρά, έχουν καταλήξει ότι τα ιδρύματα δεν είναι ο πιο κατάλληλος χώρος για να μεγαλώνεις ένα παιδί. «Τα ανεπτυγμένα κοινωνικά κράτη έχουν κάνει τη στροφή προς την κοινωνία των πολιτών. Και αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης, κάθε παιδί να μπορεί να απολαύσει τη σταθερότητα και τη θαλπωρή και την αγάπη μιας οικογένειας. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να διευκολυνθούν οι οικογένειες που θέλουν να υιοθετήσουν ένα παιδί, βάζοντας πάνω από όλα την ασφάλεια των παιδιών» είπε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλους του 2020 θα υπάρχει συνολικός έλεγχος της πληροφορίας με την αναγραφή όλων των παιδιών που εμπίπτουν στο ηλεκτρονικό μητρώο αναδοχής και υιοθεσίας και βρίσκονται υπό την προστασία του κράτους. Μάλιστα, είπε πως όποιος φορέας δεν συμμορφώνεται με τη στοιχειώδη αυτή υποχρέωση, θα του αφαιρείται το δικαίωμα να φροντίζει παιδιά.

«Η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα είναι απαραίτητο εργαλείο. Να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα κάθε παιδιού που βρίσκεται υπό την ευθύνη του κράτους» τόνισε, επισημαίνοντας πως σε αυτά περιλαμβάνονται και τα ασυνόδευτα παιδιά. Για όσα παιδιά ζουν σε ιδρύματα και έχουν πλαίσιο εγγυήσεων, ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση θεσπίζει ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας των δομών παιδικής προστασίας, ιδιωτικής και δημόσιας. Κάνοντας λόγο για ειδική μέριμνα για τα παιδιά που δεν προτιμούνται από θετούς γονείς, ο πρωθυπουργός τόνισε πως εξετάζεται και η δυνατότητα, έφηβοι να μένουν σε στέγες ημιαυτόνομης διαβίωσης, ενώ έκανε ειδική αναφορά στα παιδιά με αναπηρία, τονίζοντας πως δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι η αναπηρία ισοδυναμεί με αυτόματη ιδρυματοποίηση.

«Σε σχέση με το ποσό ενίσχυσης και την αναδοχή τους φροντίζουμε να μπορούν να υιοθετηθούν και από το εξωτερικό, αλλά βοηθάμε και γονείς από την Ελλάδα να μπορούν να υιοθετήσουν παιδιά από το εξωτερικό» είπε, προσθέτοντας πως πολλές φορές οι γονείς χρειάζεται να κάνουν πολλές φορές υπομονή. «Να τους παροτρύνω να δουν θετικά και παιδιά που μπορούν να είναι λίγο διαφορετικά, κάθε παιδί, ανεξαρτήτως χρώματος, ηλικίας, θρησκείας, δίνει την ίδια χαρά σε μια οικογένεια χωρίς παιδιά» είπε, εκφράζοντας την απεριόριστη εκτίμησή του, ειδικά στους ανάδοχους γονείς, τονίζοντας πως θα είναι πάντα δίπλα τους.

Μιλώντας για το πλαίσιο διαχείρισης των ασυνόδευτων ανηλίκων, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως δημιούργησε τη θέση της ειδικής συντονίστριας για τα ασυνόδευτα παιδιά. Όπως είπε, θα συσταθούν οργανικές θέσεις εισαγγελέων ανηλίκων, για να προχωρούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες, ενώ πρόσθεσε πως η στελέχωση και η ενίσχυση των δικαστικών υπηρεσιών είναι απολύτως απαραίτητη, τόσο για τη πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση της εγκληματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τα ανήλικα ασυνόδευτα. «Θα είμαστε αμείλικτοι με όσους εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη αδυναμία. Δεν χωρά κανένας οίκτος της πολιτείας για αυτές τις περιπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η εκδήλωση αποδεικνύει «τη δέσμευση της κυβέρνησης να οργανώσει ένα λειτουργικό και ασφαλές σύστημα, ώστε κάθε παιδί να μπορεί να αποκτήσει μια οικογένεια. Με ενεργοποίηση των νόμων, με θέσπιση προδιαγραφών και με νέες πολιτικές που θα δημιουργήσουν ένα σύστημα σύγχρονο και στιβαρό. Κυρίως όμως, ενημερώνοντας και βοηθώντας τους πολίτες να γίνουν ανάδοχοι, χωρίς να νοιώθουν ανασφάλεια» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό να τελειώσουν οι μέρες αναμονής και αβεβαιότητας των υποψηφίων χωρίς παιδιά και των παιδιών χωρίς οικογένεια. «Θεωρώ απαράδεκτο να υπάρχουν, από τη μία πλευρά παιδιά σε ιδρύματα που αναζητούν μια οικογένεια, να υπάρχουν από την άλλη πλευρά οικογένειες που είναι διατεθειμένες να υιοθετήσουν, και για κάποιο γραφειοκρατικό λόγο να μην μπορούν. Στόχος μας είναι να θέσουμε σε εφαρμογή ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών για την παιδική μέριμνα. Σε αυτή τη νέα εποχή που ανοίγει για την παιδική προστασία, ζητώ από όλες και όλους να πορευτούμε μαζί» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER