Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020 19:07

Αυτοψία Μενδώνη στις Μυκήνες: «Κάηκε το πούσι, το πολύ πολύ οι επισκέπτες να βλέπουν λίγο μαύρο»!

Γράφτηκε από την

Καθησυχαστική για την ζημιά που προκάλεσε η χθεσινή πυρκαγιά στις Μυκήνες, παρουσιάστηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ικανοποιημένη από την αντίδραση που υπήρξε στην φωτιά που ξέσπασε χθες στον αρχαιολογικό χώρων των Μυκηνών, παρουσιάστηκε η Λίνα Μενδώνη.

Η υπουργός Πολιτισμού, το πρωί της Δευτέρας έκανε αυτοψία στον χώρο, μιλώντας παράλληλα και στην κάμερα της ΕΡΤ.

Εκεί λοιπόν εμφανίστηκε καθησυχαστική, λέγοντας: «Η ζημιά από την χθεσινή πυρκαγιά ήταν η λιγότερο δυνατή. Για αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το προσωπικό της πυροσβεστικής και το προσωπικό της εφορίας αρχαιοτήτων. Στην προκειμένη περίπτωση δούλεψαν η πρόληψη, το γεγονός οτι ο χώρος ήταν απολύτως αποψιλωμένος, δεν υπήρχαν καθόλου ξερά χόρτα.

Επομένως δεν υπήρχε καυστική ύλη για να καεί, αυτό ήταν και το σωτήριο για τα μνημεία γιατί δεν υπήρχαν θερμικά φορτία που θα επιβάρυναν και δημιουργούσαν πολλά προβλήματα στους λίθους των μνημείων.

Δεύτερον το γεγονός οτι η πυροσβεστική υπηρεσία αντέδρασε σε χρόνο κρίσιμο για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και στην γύρω περιοχή.

Τρίτον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ήταν σε επαφή μαζί μου και έκανε τις κινήσεις για να σηκωθούν γρήγορα τα εναέρια μέσα, τα οποία συνέβαλαν στην άμεση κατάσβεση.

Τέλος, ο αρχαιολογικός χώρος είχε σχέδιο για την πυρόσβεση και την πυροπροστασία, με αποτέλεσμα ο κάθε ένας εργαζόμενος να ξέρει από την αρχή πως πρέπει να αντιδράσει.

Θα ανοίξει γρήγορα και το μουσείο, είναι κλειστό τώρα για προληπτικούς λόγους και ο αρχαιολογικός χώρος. Το πολύ πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα. Έχει καεί αυτό που ονομάζουμε πούσι, το βλέπετε και εσείς. Είναι τα ξερά χόρτα που είναι απολύτως ξυρισμένα».

Πηγή: gazzetta.gr