Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021 13:15

Πέτσας: Δίνουμε 300.000€ στους σεισμόπληκτους δήμους προς ενίσχυση των πολιτών που επλήγησαν (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Πέτσας: Δίνουμε 300.000€ στους σεισμόπληκτους δήμους προς ενίσχυση των πολιτών που επλήγησαν (Βίντεο)

 

Για τη συνδρομή του κράτους στους σεισμόπλεικτους της Ελασσόνας, τα αδήλωτα τετραγωνικά, την ενίσχσυση στους δήμους και την επαναλειτουργία της οικονομίας μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Σε ότι αφορά στο σεισμό στην Ελασσόνα, ο κ. Πέτσας τόνισε πως «το ευτύχημα είναι ότι δεν είχαμε κάποιο θύμα ή σοβαρό τραυματισμό», ενώ ως προτεραιότητα της κυβέρνησης έθεσε την στέγαση νοικοκυριών και μαθητών. «Εκτός από τα ξενοδοχεία που δώσαμε στον κόσμο, στήσαμε σκηνές, οι οποίες αντικαθίστανται με τροχόσπιτα. Τα πρώτα 37 τροχόσπιτα έφτασαν χθες. Θα υποδεχθούν και οικίσκους τις επόμενες μέρες».

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, προανήγγειλε, ότι από αύριο, θα δοθούν στους πληγέντες από το σεισμό, δήμους, 300.000 ευρώ για να προχωρήσουν στις καταβολές των πρώτων αποζημιώσεων. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα θα δοθούν 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες ενώ η ενίσχυση φτάνει έως τις 6000 ευρώ για τις δαπάνες που σχετίζονται με τις καταστροφές οικοσκευής.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την απαλλαγή των επιχειρήσεων των σεισμόπληκτων περιοχών από τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Κρούσματα, μέτρα και οικονομία

Κληθείς να εξηγήσει το γεγονός ότι παρά τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων τα κρούσματα αυξάνονται, μίλησε για συνολική κατάσταση.

«Δεν υπάρχει κάτι που είναι ένα μεγάλο λάθος. Ένας χρόνος πέρασε, ο κόσμος έχει κουραστεί. Είναι πιο δύσκολο να ακολουθήσει τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί. Γενάρη και Μάρτη έχουμε την μεγαλύτερη έξαρση των ιώσεων. Είναι συνδυασμός πραγμάτων. Κρίσιμος ο Μάρτιος. Η θα τιθασεύσουμε τα κρούσματα και θα ανοίξουμε την οικονομία ή θα αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα από τον Απρίλιο και μετά στη δυνατότητά μας να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας» είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι το Πάσχα «πρέπει να έχουμε μπει σε κάποια μορφή κανονικής διαδικασίας τουλάχιστον στην οικονομία».

Δήμοι και αδήλωτα τετραγωνικά

Σχετικά με τις οφειλές στους δήμους, υπογράμμισε ότι αν χρειαστεί θα γίνει νέα παρέμβαση για να μπορούν οι δημότες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ενώ προανήγγειλε έκτακτη χρηματοδότηση στους δήμους μέσα στον Μάρτιο ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ «γιατί υπέστησαν καθίζηση των εσόδων τους».

Για τα αδήλωτα τετραγωνικά έκανε λόγο ότι σκοπός είναι ο σωστός τρόπος υπολογισμού τους. «Στο τέλος Μαρτίου θα δούμε τελικά πόσο αντιστοιχεί στα νοικοκυριά κατά μέσο όρο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε περεταίρω για τους συμπολίτες μας. Σημασία έχει να εκκαθαριστούν σωστά οι δηλώσεις των συμπολιτών μας ώστε οι δήμοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους όσον αφορά στην είσπραξη».

Τέλος, σχολιάζοντας την υπόθεση Κουφοντίνα και συγκεκριμένα τις τελευταίες ενέργειες των συνηγόρων του, δήλωσε ότι «από ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα, ξανά γυρίζουμε σιγά σιγά στους μηχανισμούς που έχει η οργανωμένη πολιτεία. Να στρεφόμαστε στο κράτος δικαίου για να λύνουμε τέτοια ζητήματα και όχι να αναβιώνουμε ζητήματα που έχουν αφεθεί στην Ιστορία».


NEWSLETTER