Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 13:15

Λιβάνιος: Η έξοδος του Πάσχα θα μετέφερε το ιικό φορτίο στην περιφέρεια (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Λιβάνιος: Η έξοδος του Πάσχα θα μετέφερε το ιικό φορτίο στην περιφέρεια (Βίντεο)

Για την απαγόρευση στις μετακινήσεις από νομό σε νομό ενόψει Πάσχα και τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Πέμπτη (22/4) ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος.

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο εμβολιασμός είναι το δώρο της επιστήμης για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι απολύτως ασφαλή. Οι πολίτες προσπαθούν να αλλάξουν το ραντεβού τους για άλλο εμβόλιο. Νομίζω αυτό δεν είναι σωστό. Και το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές. Έχουμε σχεδιάσει ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα απολύτως ασφαλές» είπε στο Mega.

«Δεν μπλοκάρουμε τη διαδικασία αλλαγής του εμβολίου γιατί θέλουμε να εξαντλήσουμε τα εμβόλια που έχουμε. Προτιμάμε κάποιον που θα θέλει να εμβολιαστεί με άλλο εμβόλιο, παρά να μην εμβολιαστεί καθόλου. Είναι σημαντικό να στήσουμε το τείχος ανοσίας» σημείωσε ο κ. Λιβάνιος αναφορικά με τις ακυρώσεις εμβολιασμών με AstraZeneca.

«Κυρίως νέοι άνθρωποι μετακομίζουν σε θερινούς προορισμούς ώστε να εργαστούν, και θα ήταν καλό να μπορούν να εμβολιαστούν και εκεί. Θα το συζητήσουμε την επιτροπή εμβολιασμού. Και η πρώτη δόση εξασφαλίζει υψηλό ποσοστό ανοσίας. Οπότε είναι σημαντικό να προχωρήσουν στην πρώτη δόση, και να δούμε αν μπορούν να κάνουν τη δεύτερη από τον τόπο εργασίας», σημείωσε προσθέτοντας ότι «Αυτή τη στιγμή υπάρχει απόθεμα των εμβολίων, και της Pfizer και της AstraZeneca. Έχουν έρθει και 33.000 δόσεις της Johnson & Johnson και σύντομα θα αξιοποιηθούν».

Γιατί δεν έγινε άρση της απαγόρευσης για μετακίνηση από νομό σε νομό για το Πάσχα

«Αυτή τη στιγμή τα αστικά κέντρα έχουν μεγάλο ιικό φορτίο. Οι 4 στους 10 θα ήθελαν να μετακινηθούν το Πάσχα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας. Οι υποδομές στην περιφέρεια δεν έχουν την ίδια δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε σχέση με την Αθήνα. Για να μην έχουμε πολλές νέες Μαλεσίνες, όπου έχασαν τη ζωή τους πολύ άνθρωποι, κρατάμε το φετινό Πάσχα στην πόλη, με μία οικογένεια και λίγο κόσμο, και θα έχουμε ένα πολύ πιο ασφαλές καλοκαίρι, και το επόμενο Πάσχα θα είναι όπως τα προηγούμενα», τόνισε ο κ. Λιβάνιος σχετικά με το γιατί δεν έγινε άρση της απαγόρευσης για μετακίνηση από νομό σε νομό για το Πάσχα.

«Η πανδημία κράτησε περισσότερο από όσο περιμέναμε, αλλά φέτος είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πέρυσι. Πρέπει να αξιοποιήσουμε και τα εμβόλια, και τα self tests και τον καλό καιρό» είπε και συμπλήρωσε: «Ο κάθε τουρίστας που από τις 15 Μαΐου ανοίγει ουσιαστικά η τουριστική περίοδος, ακολουθούν τους κανόνες που ακολουθούν και οι κάτοικοι. Ας κάνουμε υπομονή μέχρι τις 15 Μαΐου μέχρι να επιτραπούν οι μετακινήσεις».

«Τα πρωτόκολλα για μετακίνηση στο εξωτερικό είναι συγκεκριμένα»

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι αρκετοί Έλληνες επιλέγουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό προκειμένου να γιορτάσουν το Πάσχα, ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι «Τα πρωτόκολλα για μετακίνηση στο εξωτερικό είναι συγκεκριμένα. Όποιος γυρίσει θα πρέπει να μείνει σε πολυήμερη καραντίνα. Είμαστε κοντά στο τέλος, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες».

Ανοίγουν και άλλες κατηγορίες δικαιούχων για τα self tests

«Για τα self tests από Δευτέρα ανοίγουν και άλλες κατηγορίες δικαιούχων. Λειτούργησε πολύ ικανοποιητικά στα λύκεια. Σε λίγες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την Πολιτική Προστασία για περισσότερους δικαιούχους. Ήδη ετοιμάζεται μια νέα παραγγελία που θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας. Για τους επαγγελματίες το θέμα θα λυθεί άμεσα», δήλωσε ο κ. Λιβάνιος.


NEWSLETTER