Δευτέρα, 31 Μαϊος 2021 21:20

ΣΥΡΙΖΑ: Η επίσκεψη Τσαβούσογλου κατέδειξε το έλλειμμα στρατηγικής της κυβέρνησης

Γράφτηκε από την
ΣΥΡΙΖΑ: Η επίσκεψη Τσαβούσογλου κατέδειξε το έλλειμμα στρατηγικής της κυβέρνησης


Συνάντηση Νίκου Δένδια - Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα 


"Το να διεξάγουμε συναντήσεις σε όλο και πιο υψηλό επίπεδο, χωρίς ταυτόχρονα να πιέζουμε την Τουρκία για έντιμες λύσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, τη βοηθάει να αποκαθιστά τη διεθνή της εικόνα χωρίς κόστος" τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η επίσκεψη Τσαβούσογλου κατέδειξε σαφώς ότι το έλλειμμα στρατηγικής της κυβέρνησης είναι εξίσου μεγάλο, τόσο σε περιόδους έντασης με την Τουρκία, όσο και σε περιόδους που υπάρχουν περιθώρια για ουσιαστικό διάλογο, όπως αυτή που διανύουμε εδώ και μήνες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζοντας υποστηρίζει: «Το να διεξάγουμε συναντήσεις σε όλο και πιο υψηλό επίπεδο, χωρίς ταυτόχρονα να πιέζουμε την Τουρκία για έντιμες λύσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, αλλά και χωρίς να αυξάνουμε το τίμημα της παρελκυστικής της πολιτικής, τη βοηθάει να αποκαθιστά τη διεθνή της εικόνα χωρίς κόστος. Τη βοηθάει ακόμη να παίρνει την πρωτοβουλία των κινήσεων προς την κατεύθυνση, είτε της ελεγχόμενης έντασης, είτε της διαπραγμάτευσης με τρίτους για "λύσεις" εις βάρος μας».

Αναφερόμενος στην πρότασή του υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αποκτήσει εθνική στρατηγική στην εξωτερική της πολιτική. Να επιδιώξει με σαφείς κόκκινες γραμμές λύση στη διαφορά του καθορισμού υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Να πιέσει σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο την Τουρκία για ουσιαστικές διερευνητικές και διάλογο ΜΟΕ για μείωση της έντασης στο Αιγαίο και προσφυγή στη Χάγη. Και όλα αυτά να αναπτυχθούν σε συνδυασμό με την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και την αποτελεσματική συνεργασία στο προσφυγικό».

Κλείνοντας προειδοποιεί ότι «αν ο κ. Μητσοτάκης δεν προχωρήσει σε αυτό το πλαίσιο και - στην επικείμενη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο - παραμείνει εγκλωβισμένος από τις εσωκομματικές του πιέσεις, οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές για τη χώρα μας».

Πηγή: news247


NEWSLETTER