Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 10:10

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το θεσμικό πλαίσιο της τηλεργασίας

Γράφτηκε από την
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το θεσμικό πλαίσιο της τηλεργασίας

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα της Πέμπτης 10 Ιουνίου το νομοσχέδιο «Θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας, διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών», καθώς 5 υπουργικές τροπολογίες.

Επί της Αρχής του νομοσχεδίου «υπέρ» ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ καταψήφισαν τελικά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, ενώ με το «παρών» τάχθηκε η Ελληνική Λύση.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν και οι 5 υπουργικές τροπολογίες. Ειδικότερα: Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών με τις αλλαγές στις εξετάσεις της Εθνική Σχολής Δημόσιας Διοίκησης – Αυτοδιοίκησης και τις διατάξεις για την κινητικότητα στο δημόσιο ψηφίστηκε από τη ΝΔ, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 ενώ με το «παρών» τάχθηκε η Ελληνική Λύση.

Η δεύτερη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά βρεφικούς και νηπιακούς σταθμούς, ρυθμίσεις οφειλών σε ΟΤΑ, το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα των ΟΤΑ και Συνδέσμων Δήμων, τις παρατάσεις μισθώσεων ακινήτων, μισθώσεις σχολικών κυλικείων, παρατάσεις θητειών σχολικών συμβουλίων, για την φιλοξενία του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, κωδικοποίηση της χρηματοδότησης των κομμάτων ψηφίσθηκε από ΝΔ και Ελληνική Λύση, την καταψήφισε το ΜέΡΑ 25, ενώ με το «παρών» τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

Η υπουργική τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την «διαδικασία διάθεσης πλεονασματικού αποθέματος εμβολίων σε τρίτα κράτη» ψηφίσθηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, καταψήφισε η Ελληνική Λύση , ενώ με το «παρών» τάχθηκαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

Η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας με ρυθμίσεις που αφορούν αλλαγές στην πρωτοβάθμια δευτεροβάθμια και επαγγελματική εκπαίδευση ψηφίσθηκε από τη ΝΔ, καταψήφισαν ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 ενώ με το «παρών» τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Η τροπολογία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με ρυθμίσεις για τους συνοριακούς φύλακες, τις προπαρασκευαστικές εξετάσεις στις σχολές Αστυφυλάκων Αξιωματικών της ΕΛΑΣ, ειδικών φρουρών, των δοκίμων Σημαιοφόρων του ΛΣ, αποζημιώσεων στους μαθητές των σχολών της ΕΛΑΣ, παράταση των συμβάσεων και μετατάξεων του προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ψηφίστηκε από ΝΔ και Ελληνική Λύση και την καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

Νομοσχέδιο για την τηλεργασία: Επίθεση Μάκη Βορίδη στην αξιωματική αντιπολίτευση

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου επέκρινε την αρνητική ψήφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της τηλεργασίας στο δημόσιο.

«Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η Αριστερά αποτελεί δύναμη αντίδρασης, οπισθοδρόμησης, άρνησης οποιωνδήποτε εξελίξεων, τελικώς ένα βαρίδι για την πρόοδο της κοινωνίας. Ψηφίσατε όχι επί της Αρχής σε ένα νομοσχέδιο που ρυθμίζει την τηλεργασία στον δημόσιο τομέα και δείξατε ότι είστε καταρχήν αντίθετοι με την τηλεργασία στον δημόσιο τομέα. Που δεν επηρεάζει την υπηρεσιακή εξέλιξη του εργαζομένου, ούτε τη μισθολογική του εξέλιξη. Δεν αποτελεί υπηρεσιακή μεταβολή».

Απέρριψε τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νομοσχέδιο «είναι έκθεση ιδεών, γιατί έχει πολλές νομοθετικές εξουσιοδοτήσεις και δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη» λέγοντας πως εμείς εδώ δεν σας ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά εάν συμφωνείτε με το νομοσχέδιο και ουσιαστικά το ερώτημα είναι, εάν θα πρέπει να ρυθμίσουμε ή όχι το πεδίο της τηλεργασίας. Ζητάτε» τόνισε «να μπει στο νομοσχέδιο το ΠΔ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και διερωτήθηκε: «αλήθεια πως θα μπορούσε να γίνει αυτό; Που έχετε δει ειδικά ζητήματα να μπαίνουν μέσα στον νόμο πλαίσιο. Σας είπε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ότι είμαστε σε συνεννόηση και όλες οι μέχρι τώρα Οδηγίες και κατευθύνσεις της έχουν υιοθετηθεί. Αλλά πως να εκδοθεί ΠΔ πριν γνωμοδοτήσει η Αρχή;»

Καταλόγισε στα κόμματα που καταψήφισαν επί της Αρχής το νομοσχέδιο ότι δεν τα ενδιαφέρει «να μη μείνει πίσω το Δημόσιο από την τεχνολογική εξέλιξη και το Δημόσιο να μην αποτελέσει πια το βαρίδι της οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης».

Υπερασπίστηκε ότι ο τρόπος επιλογής των υπαλλήλων που θα βγαίνουν σε τηλεργασία θα πρέπει είναι ευέλικτος και την απόφαση αυτή να την λαμβάνει ο διευθυντής, εξηγώντας πως σε αντίθετη περίπτωση «ουσιαστικά δεν θα έχουμε καν αυτό το εργαλείο στο δημόσιο».

Απέρριψε το αίτημα να είναι υποχρεωτική η χορήγηση από την υπηρεσία στους υπαλλήλους των ηλεκτρονικών μέσων για να τηλεργαστούν λέγοντας ότι «εάν το Δημόσιο δεν είναι έτοιμο να δώσει τον σταθμό στον υπάλληλο, να μην υπάρχει η δυνατότητα της τηλεργασίας; Και εάν ο εργαζόμενος, αφού είναι προαιρετικό, θέλει να κάνει χρήση της τηλεργασίας και θέλει να χρησιμοποιήσει δικό του εξοπλισμό, με τους όρους και τις προϋποθέσεις βέβαια που θα εξειδικευτούν με Υπουργική Απόφαση, γιατί να μην του το επιτρέψουμε;»

Επέμεινε ότι ειδικά σε αυτή την πρώτη φάση της τηλεργασίας θα πρέπει να υπάρχουν χρονικά όρια τηλεργασίας για να αποξενωθεί ο τηλεργαζόμενος από την υπηρεσία του.

Σχετικά με την τροπολογία που αφορά την άμεση εφαρμογή των αλλαγών στις εισαγωγικές εξετάσεις στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, ανέφερε ο υπουργός ότι «έχουμε περάσει στην αναβάθμισή της με καθηγητές υψηλού κύρους και εγώ καταλαβαίνω τη Σχολή ως έναν εκπαιδευτικό οργανισμό που βγάζει ανώτερα και ανώτατα στελέχη της δημοσίας διοικήσεως, γι’ αυτό την θέλω να είναι απαιτητική, δύσκολη. Να απευθύνεται σε ανθρώπους οι οποίοι επιλέγουν μια απαιτητική διαδικασία και εισόδου αλλά προφανώς και φοίτησης».

«Αυτό που κάνουμε είναι ότι προσθέτουμε την γραπτή εξέταση στη γλώσσα, κάτι που δεν υπήρχε καθώς και γραπτές εξετάσεις σε μαθήματα τα οποία δεν υπήρχαν. Ουσιαστικά, δηλαδή, κάνω πιο απαιτητικές τις εξετάσεις. Όμως ο αριθμός των επιτυχόντων είναι «κλειστός» δηλαδή περνάνε οι 160 πρώτοι, οι οποίοι θα διαγωνιστούν με τις ίδιες συνθήκες, δηλαδή όλοι θα έχουν τέσσερις μήνες προετοιμασίας, συνεπώς δεν αιφνιδιάζεται κανένας έναντι άλλου συνυποψηφίου» ανέφερε.

«Οι εργαζόμενοι δεν σας παρακολουθούν πια»

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απάντησε και στις αναφορές των βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με την απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε κατά του εργασιακού νομοσχεδίου λέγοντας: «οι εργαζόμενοι δεν σας παρακολουθούν πια. Γιατί μιλάτε συνεχώς για τον μπαμπούλα και τον λύκο που έρχεται … Τους λέγατε η Δεξιά σε εσάς τους εργαζόμενους στο Δημόσιο θα σας απολύσει. Περιμένουν οι άνθρωποι τις απολύσεις. Περίμεναν έναν μήνα μετά την εκλογή μας, δύο μήνες, πέρασαν έξι, πέρασε ένας χρόνος, δεν έχει απολύσεις. Περιμένουν ακόμη. Και αντί για απολύσεις είδαν ότι έχει προσλήψεις».

Το ίδιο γίνεται και τώρα, φωνάζετε για τον λύκο… ότι οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν δουλειά, ότι θα δουλεύουν υπερωρίες χωρίς να αμείβονται, άρχισε πάλι η τρομοκρατία. Μα, ξέρετε, αυτό δεν πάει μακριά, γιατί θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο και θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος και εκεί που θα περιμένουν ότι δεν θα τους πληρώνουν, όπως τους λέτε εσείς, ξαφνικά θα βρουν ότι ενδεχομένως διαμορφώνεται η σχέση εργασίας με έναν τρόπο που είναι πολύ πιο αποδοτικός για τους ίδιους. Γι’ αυτό, παρά τις φωνές σας, παρά τις ακραίες σας τοποθετήσεις, δεν σας παρακολουθούν οι εργαζόμενοι. ‘Αλλωστε, εάν εμείς είμαστε οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και των ολίγων, γιατί εμείς παίρνουμε 40% και εσείς 20%; Τόσο βλάκες είναι αυτοί οι πολλοί και δεν ξέρουν τα συμφέροντά τους και δη, τα ταξικά και τα οικονομικά; Όμως, θέλετε να παριστάνετε ότι υπάρχει ένας μπαμπούλας…»

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER