Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 12:40

Τσιάρας: Θα αυστηροποιηθούν οι ποινές που επιβάλλονται από τη Δικαιοσύνη (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Τσιάρας: Θα αυστηροποιηθούν οι ποινές που επιβάλλονται από τη Δικαιοσύνη (Βίντεο)

Στην αυστηροποίηση των ποινών που επιβάλλει η Δικαιοσύνη προσανατολίζεται ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας επισημαίνοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση είχε κατά κάποιο τρόπο εκφράσει την αντίθεση της και στον νόμο Παρασκευόπουλου και στον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε μια ημέρα πριν κλείσει η Βουλή για τις εθνικές εκλογές του 2019».

Όπως επισήμανε το μέλος της κυβέρνησης μιλώντας στον ΑΝΤ1, «προχωρήσαμε άμεσα, τρεις μήνες μετά την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα, σε αλλαγές που αφορούν τις ποινές, μεταξύ άλλων, για βιασμούς και ομαδικούς βιασμούς και για την παθητική δωροδοκία που είχε γίνει πλημμέλημα. Αμέσως μετά συστήσαμε μια επιτροπή παρακολούθησης της εφαρμογής του Ποινικού Κώδικα για την ανάγκη τυχόν περαιτέρω αλλαγών και είχαμε πει ότι οι αλλαγές που πρέπει θα γίνουν μετά από 18 μήνες. Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε σήμερα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ακόμη ότι «οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα δεν γίνονται υπό το βάρος της ψυχολογίας της στιγμής. Σε όλη την Ευρώπη, οι Κώδικες προσανατολίζονται στην αφομοίωση των ποινών και στην κοινωνικοποίηση των ανθρώπων αυτών. Εμείς χωρίς να λαμβάνουμε ακραίες φωνές από την μια και την άλλη πλευρά, θα προβούμε σε ένα πλαίσιο τέτοιοι που αφενός θα προβλέπει αυστηροποίηση των ποινών και αφετέρου θα ικανοποιεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Ο νόμος Παρασκευόπουλου έχει λήξει από τον Αύγουστο του 2019, ωστόσο πρέπει πάντοτε να ξέρετε ότι ισχύει ο ευνοϊκότερος νόμος για τον κατηγορούμενο» υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας με αυτό τον τρόπο το τοπίο αναφορικά με όσα ακούγονται για τον καταγγελλόμενο ως βιαστή της καθαρίστριας, στα Πετράλωνα.

Όπως είπε ο κ. Τσιάρας, «η συζήτηση η πολιτική που γίνεται για αυστηροποίηση των ποινών είναι διότι υπήρχε ένα πνεύμα την προηγούμενη κυβέρνηση περί απομείωσης των ποινών, αποσυμφόρησης των φυλακών χωρίς αυστηρά κριτήρια και διότι ένας μεγάλος αριθμός των αποφυλακισθέντων επανέλαβε τα εγκλήματα. Με τον νέο Ποινικό Κώδικα υπάρχει αναβάθμιση των δικαστικών συμβουλίων, που πρέπει «να συνυπολογίζουν και την φύση των εγκλημάτων και την παραβατική συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων και με μεγάλη σοβαρότητα να παίρνουν αποφάσεις».


NEWSLETTER