Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 16:40

Παναγιωτόπουλος: Η ανάπτυξη των Patriot θα ενισχύσει υποδομές για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια στη Σαουδική Αραβία

Γράφτηκε από την
Παναγιωτόπουλος: Η ανάπτυξη των Patriot θα ενισχύσει υποδομές για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια στη Σαουδική Αραβία

«Η ανάπτυξη της πυροβολαρχίας αντιαεροπορικού συστήματος Patriot της Πολεμικής μας Αεροπορίας θα ενισχύσει την προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας της φίλης Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες είναι κομβικής σημασίας για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σήμερα, Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή αναχώρησης της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας.

Αναφερόμενος στο προσωπικό που θα εγκατασταθεί στη Σαουδική Αραβία, τόνισε: «Η παρουσία σας εκεί έχει καθοριστική σημασία για τη χώρα μας. Θα εκπροσωπείτε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεισφέροντας στην εκπλήρωση των συμμαχικών μας υποχρεώσεων στην προσπάθεια για διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, μέσω της παρουσίας σας, σφυρηλατούμε νέους ακόμα πιο ισχυρούς δεσμούς με τις χώρες του Κόλπου ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τις παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις μας και προωθώντας τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Η εμπειρία που θα αποκτήσετε αποτελεί επένδυση για το μέλλον. Η εξωστρέφεια, η γνώση της ιστορίας και των παραδόσεων της χώρας και η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων με στρατιωτικό προσωπικό άλλων χωρών – και ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση με τους συναδέλφους σας των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας – πρέπει να αποτελεί διαρκές μέλημά σας κατά την εκτέλεση της αποστολής σας», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Η συνεργασία», πρόσθεσε, «και η καθημερινή επικοινωνία με ξένους συναδέλφους σας καθιστά ταυτόχρονα και εκπροσώπους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Γίνεστε πρεσβευτές της χώρα μας. Όχι μόνο στην περιοχή που θα βρίσκεστε αλλά και πολύ ευρύτερα. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της αποστολής σας και το διεθνές διακύβευμα από τη διατήρηση συνθηκών ασφαλείας και ειρήνης στην περιοχή».

Υπογράμμισε, δε, ότι «είμαι σίγουρος ότι όσοι συμμετέχετε στην αποστολή δίνετε πάντοτε τον καλύτερο εαυτό σας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις διακρίνονται από απόλυτο επαγγελματισμό, αγάπη στην πατρίδα, επίγνωση του καθήκοντος και του νοήματος της αποστολής».

«Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου», συμπλήρωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «θα βρίσκεται πάντα δίπλα σας. Θα μεριμνούμε ώστε η αποστολή σας στη Σαουδική Αραβία να εκτελείται υπό τις ευνοϊκότερες συνθήκες ώστε να συνεχίζετε απερίσπαστοι και απερίσπαστες το πολύ σημαντικό έργο σας». Σημείωσε, ακόμη, ότι «έγινε επαφή με το υπουργείο Οικονομικών», ώστε «τα μέλη που συμμετέχουν στην αποστολή να αμείβονται όπως πρέπει. Επομένως, διπλασιάστηκε το ποσό της αρχικής αμοιβής. Είναι μια απόδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως και τη σημασία της αποστολής και την ποιότητα του προσωπικού που θα πάει εκεί και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα».

«Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής έχουν εξαιρετικά υψηλή γεωπολιτική και στρατηγική αξία»

Όπως επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής έχουν εξαιρετικά υψηλή γεωπολιτική και στρατηγική αξία αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν συνεχείς, σύνθετες, πολύπλοκες προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ευημερία των κρατών της περιοχής».

Ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η ελληνική κυβέρνηση «πράττουν ότι είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και για την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

«Η χώρα μας», ανέφερε, «ασκεί πολύ ενεργή στρατιωτική διπλωματία έχοντας αναλάβει κομβικό ρόλο στην προώθηση αμυντικών πρωτοβουλιών και τη δημιουργία διμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας. Για να έχει η Ελλάδα υψηλό αποτύπωμα στην Άμυνα και την Ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή πρέπει η αμυντική διπλωματία να παράγει αποτελέσματα. Και αποτελέσματα παράγονται όταν συσφίγγουμε τις σχέσεις με φίλες και σύμμαχες χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές αντιλήψεις και απόψεις όσον αφορά το θέμα της Ασφάλειας και της Άμυνας στην περιοχή μας. Και η Σαουδική Αραβία είναι μια από αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, «η χώρα μας ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για συνδρομή στην πολυεθνική πρωτοβουλία ενοποιημένης αντιαεροπορικής άμυνας και τον περασμένο Απρίλιο υπεγράφη στο Ριάντ η συμφωνία αναφορικά με το καθεστώς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας».

Τη συμφωνία, όπως είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, υπέγραψε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας. «Είχα», συνέχισε, «την τιμή να παρευρεθώ, καθότι αυτές οι συμφωνίες σε πολύ μεγάλο ποσοστό αναφέρονται στο αμυντικό κομμάτι».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, τόνισε την ιστορική σημασία της αποστολής που σκοπό έχει την διατήρηση της ειρήνης και την προάσπιση της παγκόσμιας ασφάλειας.

Αναφέρθηκε στον θετικό αντίκτυπο που έχει η αποστολή για τη διεθνή προβολή της αμυντικής και αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας, καθώς και στα οφέλη για την Πολεμική Αεροπορία από τη συμμετοχή της σε ένα νέο επιχειρησιακό περιβάλλον μέσω της ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας, της συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας και των έτερων κρατών που συνεισφέρουν δυνάμεις για τον ίδιο σκοπό.

Η συγκρότηση της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας και η διάθεση μιας πυροβολαρχίας του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς Patriot για την ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept».

Το «παρών» στην τελετή αναχώρησης έδωσαν ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER