Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 21:53

Μητσοτάκης για γαλλικές φρεγάτες: Ουσιαστική εμβάθυνση στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας

Γράφτηκε από την
Μητσοτάκης για γαλλικές φρεγάτες: Ουσιαστική εμβάθυνση στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας

«Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Λίγη… υπομονή ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις ανακοινώσεις για την αγορά των νέων φρεγατών από τη Γαλλία.

«Λίγο υπομονή σήμερα το βράδυ θα συναντηθώ και θα συζητήσω με Μακρόν και αύριο θα γίνουν οι ανακοινώσεις στο Μέγαρο των Ηλυσίων», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του από το Μουσείο του Λούβρου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Αντριάνα Παρασκευοπούλου και Νίκο Αλιάγα.

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι «κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας».

Ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας - Γαλλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τους άρρηκτους δεσμούς Ελλάδας και Γαλλίας και τόνισε ότι η Ελληνική Επανάσταση έγινε μια ευρωπαϊκή επανάσταση. «Οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας έρχονται από μακριά και πηγαίνουν μακριά», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Παράλληλα τόνισε πως η «Ελλάδα του 2021 είναι μια χώρα βαθιά ευρωπαϊκή και περήφανη για τη δική της ταυτότητα. Μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα και Έλληνες και Ευρωπαίοι».


Για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι το αίτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι απολύτως επιτακτικό. Ελλάδα και Γαλλία θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας. Δεν υπονομεύει το ΝΑΤΟ αλλά όσο πιο ισχυρή θα είναι αμυντικά η Ευρώπη τόσο πιο πολύ μπορεί να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού και αναφέρθηκε στην ανάγκη να φυλάσσονται τα σύνορα ως ευρωπαϊκά.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία τόνισε πως δε βλέπει κάποιο λόγο ώστε να μην έχουμε ήσυχο φθινόπωρο και αναφέρθηκε σε συμφωνίες με βάση το διεθνές δίκαιο.

 

 

Αποκλειστική συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στην ΕΡΤ

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER