Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 12:45

Πλεύρης: Έχω μετανιώσει για θέσεις και απόψεις που έχω εκφράσει στο παρελθόν

Γράφτηκε από την
Πλεύρης: Έχω μετανιώσει για θέσεις και απόψεις που έχω εκφράσει στο παρελθόν

Για τις θέσεις και τις απόψεις που έχει εκφράσει στο παρελθόν τις οποίες όπως τονίζει έχει μετανιώσει μίλησε σε συνέντευξή του ο Θάνος Πλεύρης ενώ παράλληλα εστίασε στην πανδημία.

Ο υπουργός Υγείας επίσης ανέφερε πως υπάρχει στο «τραπέζι» το ενδεχόμενο να μπουν και ιδιωτικά νοσοκομεία, αν χρειαστεί στη «μάχη» κατά του κορονοϊου.

«Έχω μετανιώσει για θέσεις και απόψεις που έχω εκφράσει στο παρελθόν» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Κάποιοι, που ενδεχομένως έχουν μια άποψη για εμένα στηριζόμενοι και σε δικές μου δηλώσεις, αλλά κυρίως σε ένα στερεότυπο του επωνύμου το οποίο φέρω, θα υποχρεωθούν να αναθεωρήσουν όχι γιατί θα έχει αλλάξει κάτι, αλλά γιατί θα μου έχει δοθεί η δυνατότητα να υλοποιήσω τις πολιτικές, τις οποίες πιστεύω και που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο» συμπλήρωσε.

«Δεχτήκατε πολλά πυρά όταν γίνατε υπουργός Υγείας για πολιτικές θέσεις και απόψεις που έχετε εκφράσει στο παρελθόν, στο πλαίσιο νομικής – όπως έχετε υποστηρίξει – υπεράσπισης του πατέρα σας. Μετανιώνετε για αυτές τις θέσεις;» ερωτήθηκε ο υπουργός και απάντησε: «Έχω πει εδώ και δέκα χρόνια ότι διαφωνώ διαχρονικά με τις απόψεις περί άρνησης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων και άρνησης του δημοκρατικού πολιτεύματος».

«Ζητήσατε ως υπουργός από τις ΜΚΟ να εμβολιάσουν τους ξένους που ζουν στη χώρα μας, και αποφασίσατε να μη διωχθούν οι άνθρωποι αυτοί, όταν πάνε να εμβολιαστούν, ακόμη και αν δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής. Ωστόσο, παλιότερα, με δηλώσεις λέγατε στους μετανάστες ότι δεν θα μπορούν να επισκεφθούν ούτε τα νοσοκομεία. Τι άλλαξε;» ρώτησε ο δημοσιογράφος τον Θάνο Πλεύρη και αυτός απάντησε: «Πιστεύω στην σκληρή μεταναστευτική πολιτική, αλλά οπωσδήποτε τότε ήταν μια λανθασμένη δήλωση, που δεν με εξέφραζε ούτε τη στιγμή που την έκανα. Αλλά εγώ δεν είμαι πολιτικός που θα γυρίσω να πω ποτέ ότι παρεξηγήθηκε κάτι που είπα».

«Βεβαίως έχω μετανιώσει για αυτή την δήλωση. Παραμένω οπαδός μιας ελεγχόμενης μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά είναι τελείως λανθασμένη η θέση που είχα εκφράσει τότε, στην οποία συνδυαζόταν η ελεγχόμενη μεταναστευτική πολιτική με πολιτικές που μπορεί να οδηγούν σε εξαθλίωση ανθρώπων» συμπλήρωσε.

«Περιμένουμε νέο κύμα της πανδημία μέσα στον χειμώνα»

«Εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπουν και ιδιωτικά νοσοκομεία, αν χρειαστεί, στη νοσηλεία covid περιστατικών» είπε ο αρμόδιος υπουργός εξηγώντας πως «περιμένουμε νέο κύμα της πανδημία μέσα στον χειμώνα».

Ο υπουργός Υγείας αποκαλύπτοντας μέρος από τις πολιτικές αυτές, οι οποίες μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι κανείς ασθενής με COVID δεν θα μείνει αβοήθητος και προανήγγειλε ότι εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο «να μπουν για πρώτη φορά στη μάχη της πανδημίας και ιδιωτικά νοσοκομεία εάν χρειαστεί, με νοσηλεία covid περιστατικών».

Έρχεται νέα καμπάνια για τον εμβολιασμό

Ο Θάνος Πλεύρης επίσης εστίασε στη νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό, η οποία όπως σημείωσε «θα έχει θετικά στοιχεία για τη ζωή που ξανά κερδίζουμε» ενώ μίλησε και για τη σκληρή πραγματικότητα κάποιου που μπαίνει στη ΜΕΘ. «Η στιγμή που ξαφνικά σου λένε ότι διασωληνώνεσαι, ενώ πριν μια δυο ώρες αισθανόσουν ότι είσαι μια χαρά, δεν αξίζει σε κανέναν να τη ζήσει» δήλωσε αναφερόμενος και στη δική του περιπέτεια υγείας.

«Στόχος να παραμείνει η κοινωνία ανοιχτή»

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμείνει ανοιχτή η κοινωνία. «Αλλά βλέπετε ότι ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει να βγει η μάσκα από όλους τους χώρους, όπως γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους επεσήμανε και υπογράμμισε πως «η πανδημία δεν έχει τελειώσει».

Επίσης, είπε ότι δεν είναι ο υπουργός που θα κρυφτεί πίσω από τους επιστήμονες. «Οι αποφάσεις στο τέλος της ημέρας έχουν την υπογραφή του υπουργού και της κυβέρνησης. Αν φθάσουμε σε ένα σημείο να μας εισηγηθούν διαφορετικά πράγματα από τη φιλοσοφία που ακολουθούμε, προφανώς τότε θα τα συζητήσουμε», εξήγησε.

«Δεν αλλάζει ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ως προς τους παρόχους. Ο ασφαλισμένος δεν θα κληθεί να πληρώσει παραπάνω»

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε, επίσης, πως οι αλλαγές που σχεδιάζει στον ΕΟΠΥΥ θα ψηφιστούν εντός του έτους, ώστε το δεύτερο εξάμηνο του 2022 να είναι σε πλήρη λειτουργία το νέο μοντέλο του οργανισμού. «Ο ασφαλισμένος δεν θα κληθεί να πληρώσει παραπάνω χρήματα, αντιθέτως θα έχει πολύ περισσότερες ποιοτικές υπηρεσίες. Γινόμαστε πλέον ο ασφαλιστικός φορέας των ασφαλισμένων κι όχι των παρόχων. Η ενίσχυση του προϋπολογισμού ως προς τους ιδιώτες παρόχους θα παραμείνει στα ίδια νούμερα όπως και τα προηγούμενα έτη» επεσήμανε ο κ. Πλεύρης.

«Με sms για προληπτικές εξετάσεις σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές»

Όπως παραδέχτηκε, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έμεινε πίσω, λόγω πανδημίας, και αυτό ήταν κάτι που επισήμαναν οι θεσμοί στη χθεσινή τους συνάντηση, αλλά αποκαλύπτει ότι θα συνεχίσει το έργο που έχει ξεκινήσει στους ΤΟΜΥ. «Θα ξεκινήσουμε πρόγραμμα πρόληψης του πληθυσμού για βασικά νοσήματα. Ο πολίτης θα δέχεται sms με υπενθύμιση για προληπτικές εξετάσεις» λέει για το πρόγραμμα πρόληψης. Προσθέτει ότι με αυτό το sms «θα δίνεται η δυνατότητα παραπομπής του σε συγκεκριμένη δομή, δημόσια ή ιδιωτική, προκειμένου να κάνει την αντίστοιχη εξέταση» δήλωσε.

«Οι ασθενείς θα παίρνουν το καλύτερο δυνατό φάρμακο που χρειάζονται, βάσει των ενδείξεων και όχι απαραίτητα το ακριβότερο»

Αναφερόμενος στην φαρμακευτική πολιτική, ο υπουργός Υγείας εξήγησε πως μέχρι να έρθουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα ακριβά φάρμακα, «θα ζητάμε και φύλλα κατανάλωσης αντιστοίχων φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή ένωση για να δούμε ότι βρισκόμαστε πάνω κάτω στη ίδια κατανάλωση με χώρες υψηλού επιπέδου, όσον αφορά στη φαρμακευτική κάλυψη, όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία».

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι κόφτες για την υπερσυνταγογράφηση και τη δυνατότητα που έχουν ορισμένοι γιατροί να συνταγογραφούν τις ακριβότερες θεραπείες ενώ υπάρχουν εναλλακτικές φθηνότερες θεραπείες. Εμείς θέλουμε, οι ασθενείς να παίρνουν το καλύτερο δυνατό φάρμακο που-βάσει ενδείξεων- πρέπει να το πάρουν. Και οι ασθενείς που μπορούν να λάβουν ένα άλλο φάρμακο που έχει την ίδια θεραπευτική αξία, να λάβουν αυτό» είπε κλείνοντας.


NEWSLETTER