Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 08:02

Μητσοτάκης – Τζόνσον: Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο «μενού» της συνάντησης

Μητσοτάκης – Τζόνσον: Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο «μενού» της συνάντησης

Το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα θα επαναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνάντηση του με τον Βρετανό ομόλογο του Μπόρις Τζόνσον.

Ειδικότερα θα υπογραμμίσει ότι αποτελεί ζήτημα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, το οποίο δεν πρέπει να ρίχνει σκιά στις σχέσεις των δύο χωρών. Θα σημειώσει δε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να μπει σε έναν καλή τη πίστη διάλογο με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών


Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως τη θέση της Ελλάδας για τον διακρατικό χαρακτήρα του ζητήματος υποστηρίζει η Διακυβερνητική Επιτροπή Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) της UNESCO. Ουσιαστικά τον Σεπτέμβριο υιοθέτησε σχετική απόφαση, αποδομώντας το βρετανικό επιχείρημα ότι πρόκειται για ζήτημα μεταξύ μουσείων.


Στο θέμα αναφέρθηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στην εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση της UNESCO. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ίσως τη σημαντικότερη συμβολική σύνδεση ανάμεσα στους σύγχρονους Έλληνες και τους προγόνους τους.


Ειδικότερα υπογράμμισε πως κατά το μεγαλύτερό της μέρος, η συλλογή αυτή, εκτίθεται στο Μουσείο της Ακρόπολης, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον Παρθενώνα. Το ότι μπορεί κανείς να δει στο σημείο αυτό, στη γενέτειρά τους, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, οπτικά συνδεδεμένα με το μνημείο που τους προσδίδει την οικουμενική τους ακτινοβολία, είναι κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Ωστόσο- όπως σημείωσε - όσο ένα μέρος της συλλογής παραμένει «εξόριστο» στο Λονδίνο, αυτή η διάσταση δεν θα μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως. Για το λόγο αυτό προσέθεσε ότι «είναι απαραίτητο τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο να επανενωθούν με το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκεται στην Αθήνα».

Πηγή: ethnos