Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022 20:32

Τηλεκπαίδευση στον αέρα: Το Υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να κρύβεται

Γράφτηκε από την
Τηλεκπαίδευση στον αέρα: Το Υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να κρύβεται

Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές επιστρέφουν για το επόμενο διήμερο- και μέχρι νεωτέρας- στην τηλεκπαίδευση με τη διαδικασία να παρουσιάζει ακόμα σοβαρά κενά ως προς το σεβασμό του κανονισμού περί προσωπικών δεδομένων.

Τηλεκπαίδευση λοιπόν από τη Δευτέρα και μέχρι νεωτέρας αφού θα παραμείνουν κλειστά και τα σχολεία της Περιφέρειας Αττικής.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τις επόμενες δύο ημέρες εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές στη χώρα θα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Webex για τον τρόπο λειτουργίας της οποίας έχει εκφράσει εγκαίρως σοβαρές επιφυλάξεις, εντοπίζοντας συγκεκριμένες παρατυπίες, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (χαρακτηριστική η απόφαση-κόλαφος του Νοεμβρίου του 2021).

Επίσης, η Αρχή, όπως έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη, έχει δώσει εντολή συμμόρφωσης στο Υπουργείο Παιδείας που είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία. Το Υπουργείο γνωστοποίησε μάλιστα στις 17 Ιανουαρίου, την ημέρα που έληγε η σχετική προθεσμία που είχε δώσει η Αρχή για συμμόρφωση, ότι πράγματι έκανε τις απαραίτητες ενέργειες.

Πιστοποιείται αυτό; Η αλήθεια είναι πως όχι. Απλώς το Υπουργείο ενημέρωσε πως την 14η Ιανουαρίου έστειλε ένα υπόμνημα στην Αρχή με τις σχετικές λεπτομέρειες συμμόρφωσης. Το υπόμνημα αυτό όμως ουδέποτε δόθηκε στη δημοσιότητα για να διαπιστωθεί αν πράγματι το Υπουργείο προέβη στις σωστές ενέργειες.

Η κα Κεραμέως επιθυμεί απλώς να την πιστέψουμε ξεχνώντας βέβαια ότι καθυστέρησε περίπου... ένα χρόνο να δώσει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις που διέπουν τη σχέση του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία Cisco (προϊόν της οποίας είναι η πλατφόρμα Webex) και από τις οποίες αποκαλύφθηκε το γεγονός της παράδοσης των metadata 1,5 εκ. υποκειμένων στην εταιρία.

Το ρεπορτάζ πάντως τρέχει και οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν τα εξής:

Πηγές της Αρχής Προστασίας Δεδομένων αναφέρουν ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει συμμορφωθεί σε τρεις υποδείξεις. Απομένει η συμμόρφωση για την τέταρτη η οποία αφορά το φλέγον ζήτημα της σύμβασης με την Cisco. Mέχρι στιγμής συμμόρφωση ως προς αυτό δεν έχει υπάρξει αλλά η σχετική διορία τελειώνει στα μέσα του Μαρτίου.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές εκφράζουν άγνοια για την αιτία του γεγονότος ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα το υπόμνημα της 14ης Ιανουαρίου. Αλήθεια, γιατί δεν το δίνει, έστω και τώρα; Υπάρχει κάτι που τα υποκείμενα της τηλεκπαίδευσης, δεν πρέπει να μάθουν;

Θυμίζουμε ότι εφόσον το Υπουργείο έχει συμμορφωθεί στα τρία πρώτα σημεία θα έπρεπε να έχουν προκύψει συγκεκριμένες ενέργειες.

Περισσότερα στο news247.gr


NEWSLETTER