Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 12:25

Οικονόμου: Ο σχεδιασμός δε λειτούργησε - Θα αποδοθούν ευθύνες (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Οικονόμου: Ο σχεδιασμός δε λειτούργησε - Θα αποδοθούν ευθύνες (Βίντεο)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αγωγή σε βάρος της διαχειρίστριας εταιρείας της Αττικής Οδού, αλλά και της καταβολής αποζημιώσεων στους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν -και παραμένουν εγκλωβισμένοι- επί ώρες λόγω της κακοκαιρίας Ελπίδα άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Η διαχείριση του δρόμου της Αττικής Οδού με ευθύνη της εταιρείας κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή. Δεν είναι μέρα σήμερα για να κάνουμε πινγκ πονγκ ευθυνών. Είναι μέρα που πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια απεγκλωβισμού των ανθρώπων. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυσκολία να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και θα το κάνει, αλλά και οι ευθύνες άλλων που είχαν εγγυηθεί ότι οι δρόμοι θα μένουν ανοιχτοί, πράγμα που δεν έγινε, κι αυτές θα αποδοθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν το κράτος θα καταθέσει αγωγή, απάντησε ότι «ό,τι πρέπει να γίνει, για τις κυρώσεις που πρέπει αποδοθούν, για τον κόσμο που ταλαιπωρήθηκε και του οφείλουμε και ηθικώς να αποδοθούν αυτές οι ευθύνες, αλλά και να αποζημιωθεί, να είστε σίγουροι ότι θα γίνει με όλους τους τρόπους και τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι το κράτος οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν τονίζοντας ότι «προτεραιότητά μας είναι αφενός να φτάσουν ασφαλείς στα σπίτια τους και αφετέρου η αποκατάσταση του ρεύματος σε χιλιάδες νοικοκυριά». Όπως εξήγησε, υπάρχει δυσκολία στην πρόσβαση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία, ωστόσο η πληροφόρηση του είναι ότι σταδιακά θα αρχίσουν να αποκαθίστανται.

Σε ό,τι αφορά στους οδηγούς που βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας απεγκλωβίστηκαν 1.800 οχήματα κι εξακολουθούν να παραμένουν 1.200, άλλα από αυτά εγκαταλελειμμένα και άλλα με τους οδηγούς μέσα. «Γίνονται προσπάθειες ώστε να απεγκλωβιστούν όλοι μέσα στις πρώτες πρωινές ώρες», επισήμανε.

«Με τον όγκο του χιονιού, με τα οχήματα που είναι στη μέση του δρόμου, με τα εκχιονιστικά και τα ειδικά μηχανήματα που φέρνουμε από όπου είναι εφικτό, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να απεγκλωβιστούν», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η πολιτική προστασία σε συνεργασία με τον προαστιακό θα οργανώσει δρομολόγια πυκνά και τακτικά για να φεύγει ο κόσμος και από το αεροδρόμιο και από τα σημεία εξόδου που προσεγγίζει για να πάρει το τρένο να πάει στο σπίτι του.

Επιχειρώντας να εξηγήσει τι έφταιξε, ο ίδιος ανέφερε ότι «βιώσαμε ένα πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας και χιονιά και ξεπεράστηκαν οι όποιες προβλέψεις υπήρχαν. Η πληροφόρηση που υπήρχε ήταν ότι το χιόνι θα ερχόταν αργότερα και όχι τόσο έντονο και δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα, με βασικό και καίριο την αδυναμία λειτουργίας ενός μεγάλου δρόμου της Αττικής Οδού που κατέρρευσε τελείως».

Παραδέχτηκε δε ότι όταν υπάρχουν αυτής της τάξης τα προβλήματα, αποδεικνύεται ότι ο σχεδιασμός δεν λειτούργησε αφήνοντας «παράθυρο» για απόδοση ευθυνών. «Γιατί δεν λειτούργησε και σε ποιο επίπεδο, θα εξηγηθεί με απόλυτο τρόπο στον κόσμο που έμεινε στα αυτοκίνητά του και χωρίς ρεύμα στο σπίτι του. Δεν είναι η ώρα αυτή της συζήτησης τώρα. Όταν αποκατασταθεί η λειτουργία της πόλης, όλα θα ειπωθούν».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της αργίας και κλείσιμο των σχολείων και αύριο σημειώνοντας ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν αργότερα, μέσα στη μέρα.


NEWSLETTER