Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022 13:15

Οικονόμου: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε πρόβλημα στον συντονισμό, έγιναν λάθη (Βίντεο)

Γράφτηκε από την

Συγγνώμη ζήτησε για ακόμη μια φορά από όλους όσους ταλαιπωρήθηκαν από την κακοκαιρία Ελπίδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Θέλω να ζητήσω μια ειλικρινή συγγνώμη, μια συγγνώμη που δεν είναι προσχηματική. Προφανώς και στο υπουργικό συμβούλιο θα γίνει απολογισμός των αρρυθμιών που παρουσιάστηκαν» ανέφερε στον ANT1.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε πρόβλημα στον συντονισμό» παραδέχτηκε. Στο ερώτημα αν θα αποδοθούν ευθύνες για όσα έγιναν ο κ. Οικονόμου είπε: «με νηφαλιότητα και με ειλικρίνεια αυτό που πρέπει θα γίνει στον κατάλληλο χρόνο. Το μείζον αυτήν την ώρα είναι να ολοκληρωθεί η προσπάθεια αποκατάστασης. Καταλαβαίνω ότι, προφανώς, ο κόσμος που ταλαιπωρείται, που είναι αγανακτισμένος που πέρασε αυτές τις 15 ώρες τις πάρα πολύ δύσκολες, εγκλωβισμένος, χωρίς ρεύμα για κάποιους συμπολίτες μας, προφανώς και θέλει συγκεκριμένες απαντήσεις».

Και συνέχισε: «Η καλύτερη και η πιο ουσιαστική απάντηση είναι να φτάσουμε σε ένα επίπεδο αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού στο σύνολό του τέτοια, έτσι ώστε από φαινόμενα αυτής της σφοδρότητας και της έντασης να έχουμε τα μικρότερα δυνατά προβλήματα. Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια και θα συνεχίσουμε».

Τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί η προσπάθεια αποκατάστασης των προβλημάτων. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως έγιναν λάθη» τόνισε και επισήμανε ότι «η σφοδρότητα του φαινομένου ήταν νωρίτερα από τις προβλέψεις που υπήρχαν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε μεταξύ άλλων, ότι για να είμαστε ειλικρινείς θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι υποδομές της πόλης δεν είναι ικανές να αντιμετωπίσουν φαινόμενα ανάλογης έντασης. «Ο καθένας που είχε συγκεκριμένες αρμοδιότητες υποχρεούται να εξηγήσει τι δεν πήγε καλά» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Είναι σαφές ότι σε αυτήν την κακοκαιρία ο βαθμός της ανταπόκρισης δεν ήταν αυτός που οι πολίτες απαιτούσαν. Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές. Δεν έχουν φτάσει οι υποδομές της πόλης μας, όπως δεν είναι και το επίπεδο του μηχανισμού που έχουμε στο σύνολό μας ως Κράτος, Αυτοδιοίκηση, Κεντρική Κυβέρνηση, Περιφέρεια, όλοι, στο επίπεδο ανταπόκρισης που θα θέλαμε και δουλεύουμε όλοι προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν είναι εύκολο, όμως, να αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους φαινόμενα και να μην έχεις αρρυθμίες και ταλαιπωρίες» είπε.

Για τις αποζημιώσεις από «Αττική Οδό» και «ΤΡΑΙΝΟΣΕ»

Όπως διευκρίνισε ο κ. Οικονόμου «δεν πρέπει να συνδέεται η αποζημίωση με τον οποιαδήποτε χαρακτηρισμό εξαγοράς της ταλαιπωρίας. Όταν ταλαιπωρείσαι και υπάρχει συγκεκριμένη ευθύνη κάποιου, πρέπει να υπάρχει αποζημίωση. Όπως κερδίζεις πολύ, πρέπει να αποζημιώσεις και όταν έχεις ευθύνη. Αυτό έγινε και με την Αττική Οδό, αυτό έγινε και με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Δεν είναι οι μόνες κινήσεις που έγιναν» ανέφερε.

Και είπε: «Βρίσκονται σε εξέλιξη και κινήσεις της διερεύνησης και άλλων ευθυνών, για να επιβληθούν κυρώσεις με βάση τις συμβάσεις που υπάρχουν. Από εκεί και πέρα, το τι θα κάνει και ο κάθε πολίτης, με τα εργαλεία που του δίνει η συντεταγμένη Πολιτεία, είναι στη διακριτική του ευχέρεια να το κάνει».