Τρίτη, 11 Απριλίου 2023 09:53

Διπλή σύγκρουση σήμερα στη βουλή για νερά και Κασιδιάρη




Διπλή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται σήμερα στην βουλή και συγκεκριμένα για την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο, αλλά και για τον εκλογικό αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη.


Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στην ολομέλεια, ασκώντας κριτική, μεταξύ άλλων, στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι θα απέχει από την τελευταία συνεδρίαση του κοινοβουλίου πριν τις εκλογές.

Παράλληλα, με τα παραπάνω, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει την προεκλογική του καμπάνια αναδεικνύοντας στην προμετωπίδα του προγράμματος του κόμματος του το τρίπτυχο, «αύξηση μισθών, μείωση τιμών και ρύθμιση χρεών», όπως έκανε και κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στο STAR.

Τροπολογία για άμεση επιστροφή των νερών στο Δημόσιο
Σε ότι αφορά την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση επιστροφή των μετοχών των εταιρειών ύδρευσης από το Υπερταμείο στο Δημόσιο, ο κύριος Τσίπρας κάλεσε τον κύριο Μητσοτάκη να υπερψηφίσει η ΝΔ σήμερα την τροπολογία που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να γίνει αυτό αμέσως και να μην λέει «μετά τις εκλογές θα δούμε». Μάλιστα, τον κατηγόρησε ότι ο πραγματικός στόχος του είναι η ιδιωτικοποίηση των νερών και για αυτό νομοθέτησε την ένταξη τους σε Ρυθμιστική Αρχή, αλλά, αφού είδε τις αντιδράσεις και κυρίως τον πλήθος κόσμου στην πλατεία Αριστοτέλους, προσπαθεί τώρα «να τα μαζέψει».

Υπενθύμισε, επίσης, παλιότερες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη υπέρ της εισόδου στρατηγικού επενδυτή σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Από την Κουμουνδούρου επιπλέον επισημαίνουν τις αποφάσεις του ΣτΕ, τόσο για την επιστροφή των μετοχών στο Δημόσιο όσο και την ακύρωση των σχεδίων της κυβέρνησης για ΣΔΙΤ στην υποδομή των φραγμάτων και του καναλιού μεταφοράς από τον Μόρνο.

Με ερασιτεχνισμούς μετατρέπεται σε χορηγό της Ακροδεξιάς
Σε σχέση με το ζήτημα της νέας, τρίτης στον αριθμό, τροπολογίας της κυβέρνησης για τον εκλογικό αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, από τον ΣΥΡΙΖΑ επικρίνουν τον πρωθυπουργό ότι με τους ερασιτεχνισμούς του μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς, με τον Αλέξη Τσίπρα να υπενθυμίζει, «εμείς τα λέγαμε»…, δηλαδή ότι η τότε νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης θα αποδεικνύονταν ανεπαρκής.

Επίσης, σημείωσε ότι ο το κόμμα του είχε υποχωρήσει από την αρχική του θέση για μια καθαρή αναφορά (στο περιεχόμενο της τροπολογίας) στη νεοναζιστική ιδεολογία, προσχωρώντας στην κοινή συνισταμένη που εξέφρασε η πλειοψηφία των συνταγματολόγων, όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος. Ακόμη χαρακτήρισε αθλιότητες τον ισχυρισμό του κυρίου Μητσοτάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το μάτι στους ψηφοφόρους των νεοναζί.

«Μητσοτάκης ή Τσίπρας», αλλά χωρίς ντιμπέιτ των δύο;
Στα υπόλοιπά θέματα που έχουν βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επέμεινε στο τρίπτυχο «αύξηση μισθών, μείωση τιμών και ρύθμιση χρεών», δεσμευόμενος για αυξήσεις 10% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Τέλος, σχολιάζοντας την αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού, ο οποίος τοποθετήθηκε υπέρ ενός ντιμπέιτ όλων των πολιτικών αρχηγών, υπενθύμισε πως το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» το έχει θέσει ο ίδιος αρχηγός της ΝΔ, αλλά παρόλα αυτά «αρνείται σαν τον διάολο το λιβάνι να καθίσουμε σ’ ένα τραπέζι οι δυο μας και να συγκριθούμε»

 

Πηγή: DNews