Τετάρτη, 24 Μαϊος 2023 20:58

Κ. Μητσοτάκης: «Δεν ξεχνιούνται τα Τέμπη επειδή κερδίσαμε»

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές

 

Κάθε πολίτης που ψηφίζει τη ΝΔ υπογράφει συμβόλαιο ευθύνης με εμένα

«Η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να ανοίξει πριν το 2025. Εύχομαι και ελπίζω το κλίμα στην επόμενη Βουλή να είναι κλίμα συναίνεσης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha.

Είπε, επίσης, ότι θα κυβερνήσει με τους καλύτερους δυνατούς και τις καλύτερες δυνατές σε ότι αφορά το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

«Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει περισσότερες γυναίκες. Θα υπάρξει σημαντικότατο ροτέϊσιον. Μπορεί να το εκλάβει κανείς όπως θέλει. Η πιθανότητα συνέχισης σε ένα υπουργείο είναι περιορισμένη. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να αναλάβει ένα άλλο υπουργείο», πρόσθεσε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν και πρόσωπα που δεν ήταν στην κυβέρνηση. «Εγώ δεν έκανα δομικό ανασχηματισμό στη διάρκεια της τετραετίας. Έκανα αλλαγές πιο σημειακές. Αυτή τη φορά, προφανώς, θα μιλάμε για μία άλλη κυβέρνηση από αυτή την οποία είχαμε την προηγούμενη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός», ανέφερε.

Ερωτηθείς για την πιο δύσκολη στιγμή τους μήνες που προηγήθηκαν των εκλογών, είπε ότι ήταν πολλές οι δυσκολίες. «Τα Τέμπη ήταν, ίσως, η πιο δύσκολη στιγμή σε όλη την τετραετία και σε πολιτικό και σε προσωπικό επίπεδο», είπε σημειώνοντας πως προσπάθησε ποτέ να μην κρύβεται, να βλέπει τι έκανε λάθος, να ακούει την κριτική που του γίνεται και να προχωρά μπροστά κοιτάζοντας να διορθώσει αυτά που μπορούν να διορθωθούν.

Για την επανεκλογή του Κώστα Καραμανλή στις Σέρρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι πολιτικές ευθύνες ανελήφθησαν με την παραίτηση. Και πρόσθεσε: «Εγώ δεν θα πω για εμένα ότι τα Τέμπη «τελείωσαν» επειδή κερδίσαμε τις εκλογές. Δεν μπορώ να το πω. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό το πράγμα».

Ερωτηθείς και για το ζήτημα των υποκλοπών, είπε ότι η διαφορά είναι πως έγιναν μία σειρά από σημαντικές διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες έχουν δείξει πως έχουν αποδώσει. «Εγώ δεν ξεχνώ τίποτα το οποίο πήγε λάθος. Ούτε θεωρώ ότι οι εκλογές είναι μια εξ ορισμου «κολυμβήθρα» στην οποία ξεπλενόμαστε για ό,τι μπορεί να έχει γίνει λάθος. Αυτό θα ήταν ένδειξη αλαζονείας ότι πήραμε μία νωπή εντολή, «σφουγγάρι», τα σβήσαμε όλα. Όχι. Ό,τι έγινε λάθος, μπήκε στη ζυγαριά , το ζύγισαν οι πολίτες, αλλά τα λάθη είναι αυτά που μας κάνουν συνέχεια καλύτερους. Και στην επόμενη τετραετία θα γίνουν λάθη, εφόσον είμαστε πάλι εδώ. Ουδείς αλάθητος. Το θέμα είναι να μη γίνονται τα ίδια λάθη και να μπορούμε να μαθαίνουμε από αυτά», υπογράμμισε.

Σχετικά με τη διεξαγωγή ντιμπέϊτ μεταξύ του ίδιου και του Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι δεν έχει λόγο να γίνει διότι δεν υπάρχει ζήτημα για το ποιος θα είναι πρώτος. «'Αρα νομίζω ότι σε αυτό το ερώτημα απάντησε η ίδια η ζωή, απάντησε η κάλπη μάλλον», δήλωσε.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε σχέση και με τις εκλογές στην Τουρκία, είπε ότι δεν ανησυχεί, ότι κρατάει το γεγονός ότι συνολικά οι τόνοι ήταν χαμηλότεροι και οι παραβιάσεις λιγότερες αυτούς τους μήνες. Σημείωσε, δε, ότι όσο καλύτερο κι αν είναι το κλίμα, οι βασικές τουρκικές διεκδικήσεις δεν αλλάζουν. «Η ‘γαλάζια πατρίδα' είναι μια απειλή για την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Κατά συνέπεια, απαιτεί μία πολύ συγκροτημένη απάντηση, όπως την έχουμε δρομολογήσει εδώ και τέσσερα χρόνια. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής», επισήμανε. «Κανένας Έλληνας πρωθυπουργός και σίγουρα εγώ, δεν πρόκειται να συζητήσουμε για θέματα αποστατικοποίησης, πόσο μαλλον για θέματα κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτά είναι θέματα τα οποία είναι έξω από τη συζήτηση, δεν μπορουν καν να συζητηθούν, δεν μπορούν καν να αποτελέσουν μέρος της ατζέντας των διερευνητικών επαφών εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να επανελθουμε σε αυτή τη λογική. Μπορώ να σας πω ότι εφόσον είμαι πρωθυπουργός, έχουμε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουλίου, θα επιδιώξω να έχω πάλι μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, εφόσον και αυτός επανεκλεγεί», τόνισε.

ΑΠΕ