Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2023 09:44

Την Πέμπτη οι τελικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων

Την Πέμπτη οι τελικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων

Ολοκληρώνονται σήμερα οι βολιδοσκοπήσεις με τους υποψηφίους, ενώ αύριο συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία.

Ολοκληρώνονται σήμερα οι άτυπες επαφές, συνεννοήσεις και βολιδοσκοπήσεις ώστε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που θα γίνει αύριο Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει το πλήρες στίγμα του για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης που θα γίνουν τον Οκτώβριο. Η Π.Γ αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το σύνολο των υποψηφίων περιφερειαρχών αλλά και για τον υποψήφιο στον Δήμο της Αθήνας, επιλογή με ευρύτερη πολιτική σημασία.

Έτσι λοιπόν σήμερα αναμένεται να υπάρξει μία συνάντηση ανάμεσα σε τετραμελές κλιμάκιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρώην μπασκετμπολίστα του Παναθηναϊκού, Νίκο Παππά, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υφίσταται κοινό έδαφος για την στήριξη της συγκεκριμένης υποψηφιότητας. Θυμίζουμε ότι η στήριξη στον Νίκο Παππά είχε ανακοινωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα στις 9 Απριλίου. Έκτοτε όμως έχουν υπάρξει καταλυτικές εξελίξεις λόγω των εθνικών εκλογών ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας μετά την παραίτηση του προέδρου του. Η συνάντηση αυτή από μόνη της πάντως δεν διαφαίνεται πως θα ξεκαθαρίσει απολύτως το τοπίο, αφού στις προηγούμενες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας έχουν κατατεθεί ακόμη 5 προτάσεις για υποψηφίους (Κ.Ζαχαριάδης, Ν.Φίλης, Κ.Τσουκαλάς, Ο.Μπαλαούρα και Π.Φιλίππου). Πάντως η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για απεύθυνση στον Νίκο Παππά που λήφθηκε δια πλειοψηφίας, δείχνει πως εφόσον ο πρώην μπασκετμπολίστας ενδιαφέρεται να «κατέβει» υποψήφιος είναι μια από τις κυρίαρχες επιλογές που θα συζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Σημείωσε πως «η Κεντρική Επιτροπή έχει αποφασίσει εδώ και 3 μήνες να στηρίξει μια προσπάθεια που θα γινόταν με επικεφαλής τον Νίκο Παππά, ένα προοδευτικό ψηφοδέλτιο ανατροπής προφανώς διευρυμένο με πολλούς άλλους χώρους. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κόμμα εξουσίας είναι υποχρεωμένος να συζητήσει και άλλα εναλλακτικά σενάρια, αν δεν προχωρήσει αυτή η λύση. Η συζήτηση με το Νίκο Παππά θα ολοκληρωθεί άμεσα και σάς βεβαιώ ότι η υποψηφιότητα που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα κλείσει επιτυχημένα στην Πολιτική Γραμματεία που θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα. Στόχος είναι ένα προοδευτικό ψηφοδέλτιο που θα μπορεί να διεκδικήσει την ηγεσία του Δήμου Αθήνας, που θα αμφισβητήσει δηλαδή τη δημαρχία του κ. Μπακογιάννη».

Συνολικά ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι «οι προσωπικότητες στην αυτοδιοίκηση πρέπει να έχουν έναν πιο αυτόνομο λόγο, αλλά σίγουρα μας ενδιαφέρει ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να έχουν ένα πρόγραμμα που να μπορούμε να το στηρίξουμε και να μας εκφράζει. Η υποψηφιότητα του κ. Ιωακειμίδη στην Περιφέρεια Αττικής, είναι μια τέτοια υποψηφιότητα. Δεν είναι κομματική αλλά μια αυτοδιοικητική υποψηφιότητα, η οποία όμως συνδέεται με βασικά προτάγματα της αυτοδιοίκησης, όπως είναι η διαφάνεια και η δημοκρατία, η ορθή διαχείριση των πόρων για την ανάπτυξη όλων των περιοχών αλλά και η διαφάνεια και η δημοκρατία στη λειτουργία των αυτοδιοικητικών οργάνων. Και πρέπει να τονίσω ότι για εμάς έχει μεγάλη σημασία και η προστασία των δημοσίων αγαθών από τις αυτοδιοικητικές αρχές και η πρόσβαση των πολιτών σε αυτά».

Επίσης στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη αναμένεται να αποφασιστούν και οι στηρίξεις του ΣΥΡΙΖΑ σε τρείς περιφέρειες της χώρας όπου δεν έχει ακόμη ανακοινώσει του υποψηφίους της επιλογής του. Όπως προαναφέρθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια της Αθήνας στηρίζει την υποψηφιότητα του Γιώργου Ιωακειμίδη, την υποψηφιότητα του Δημήτρη Κουρέτα στην Θεσσαλία, τον Θόδωρο Γαλιατσάτο στο Ιόνιο, την Γεωργία Ζεμπιλιάδου στην Δυτική Μακεδονία, τον Απόστολο Γκλέτσο στην Στερεά, την Χρύσα Καραγιάννη στο Νότιο Αιγαίο, τον Γιάννη Στέφο στην Ήπειορ και τον Μανώλη Μάκαρη στην Πελοπόννησο.

Πηγή: news247.gr