Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2023 21:20

ΣΥΡΙΖΑ: Να επιστρέψουν έδρες όσοι φεύγουν ζήτησε ο Κασσελάκης – Ψηφίστηκε το σχέδιο πολιτικής απόφασης (βίντεο)

ΣΥΡΙΖΑ: Να επιστρέψουν έδρες όσοι φεύγουν ζήτησε ο Κασσελάκης – Ψηφίστηκε το σχέδιο πολιτικής απόφασης (βίντεο)

Με την έγκριση του σχεδίου πολιτικής απόφασης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διήμερης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το σχέδιο απόφασης ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων στη συνεδρίαση με δύο λευκά.

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσης ρήξης είναι πλέον γεγονός στον ΣΥΡΙΖΑ. Στη σύντομη δευτερολογία του ο Στέφανος Κασσελάκης, κάλεσε τα στελέχη της «Ομπρέλας» που αποχώρησαν, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα, αλλά και το Στέλιο Κούλογλου, να παραδώσουν τις βουλευτικές έδρες που πήραν στην πλάτη, όπως είπε, του ΣΥΡΙΖΑ. Η Πέτη Πέρκα μιλώντας στο newsit.gr σημείωσε πως δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα της, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν πρόκειται να την παραδώσει.

Η «Ομπρέλα» επισημοποιεί το διαζύγιο με δριμύτατη επίθεση στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο κατηγόρησε για πρακτικές τραμπισμού και διωγμό ιστορικών στελεχών της παράταξης. Το κείμενο υπογράφουν 46 μέλη της μεταξύ των οποίων 2 βουλευτές (Πέρκα και Τσακαλώτος), οι 3 που είχαν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας, οι κ. Βίτσας, Σκουρλέτης Φίλης αλλά και οι Βούτσης, Δρίτσας, Ξανθός μεταξύ άλλων. Με υστερόγραφο στο τέλος του κειμένου τα 46 μέλη της «Ομπρέλας» αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου φορέα: «Προς όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς: δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της. Η πρακτική του τραμπισμού, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα χρονικά, ιδιαίτερα σε ένα κόμμα που έχει καθιερώσει τον πλουραλισμό, την ελευθερία της διαφορετικής άποψης, την ίδια τη δημοκρατία», επισημαίνεται.

Η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, καταλογίζει στον πρόεδρο ευτελισμό της πολιτικής και της δημοκρατίας και συνειδητό αδιέξοδο με τη κατασκευή εσωτερικού εθχρού. «Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική», αναφέρουν και προσθέτουν ότι η ευθύνη για τις εξελίξεις βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα.

Μισό βήμα πίσω από Κασσελάκη: Οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας
Κλείνοντας τις εργασίες της κεντρικής επιτροπής, ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να γεφυρώσει το χάσμα που φαινόταν τις τελευταίες ώρες ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί με σημείο έντονης τριβής το ζήτημα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές. Ξεκαθάρισε ότι με τις αποχωρήσεις δεν υπάρχουν πλέον διαγραφές «άρα κανένας λόγος δημοψηφίσματος».
Δεύτερον, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει διατύπωση στο κείμενο ότι τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες συμβουλές δεν μπορούν να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, με επισήμανση ότι οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας. Ήταν σαφής αναφορά στα 6 στελέχη (Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης, Θεοχαρόπουλος, Ζαχαριάδης, Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης), που ζητούσαν να ξεκαθαρίζεται στο κείμενο της απόφασης ότι δεν θα υπάρχουν δημοψηφίσματα για διαγραφές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αναφέρθηκε και στην αποχώρηση των μελών της «Ομπρέλας» ζητώντας από τα παριστάμενα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τα οποία ήταν όλα στην προεδρική πλευρά να μην χειροκροτήσουν για αυτό που έχει συμβεί. «Δεν μπορούμε να προσβάλλουμε όσους βάσεις σαν τις ελπίδες τους σε αυτούς τους ανθρώπους», είπε.

Αφού κάλεσε τους δύο βουλευτές που υπέγραψαν το κείμενο αποχώρησης της «Ομπρέλας» (Τσακαλώτος, Πέρκα) να σεβαστούν τον κώδικα δεοντολογίας που έχουν υπογράψει, όπως είπε, και να επιστρέψουν την έδρα στο κόμμα όπως έχουν δεσμευτεί πολιτικά και ηθικά.

«Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ» είπε επίσης, και κάλεσε τα στελέχη να αναλάβουν την ευθύνη τους και να δηλώσουν «το παρών» για την επόμενη μέρα του κόμματος που έχει αρχίσει.

Περισσότερα στο ertnews.gr