Τρίτη, 04 Ιουνίου 2024 15:39

Μιχαηλίδου: Η ναυτιλία, πυλώνας στήριξης της οικονομίας και της αγοράς εργασίας

Μιχαηλίδου: Η ναυτιλία, πυλώνας στήριξης της οικονομίας και της αγοράς εργασίας

«Η ναυτιλία είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας και ένας από τους ισχυρότερους πυλώνες στήριξης της εθνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Αυτό τον πυλώνα, που μας έχει κάνει υπερήφανους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου και έχει σηκώσει ψηλά τη σημαία της χώρας μας, θα συνεχίσουμε να τον στηρίζουμε προς όφελος όλων μας και πρωτίστως των ναυτικών μας».

Αυτό σημείωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση παρουσίασης της δεύτερης μελέτης για τη ναυτική απασχόληση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «Ποσειδώνια 2024».

Στον χαιρετισμό της, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εστίασε στη συμβολή του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) στην ανάπτυξη του ναυτικού επαγγέλματος, στη στήριξη των ναυτικών μας και στην ενίσχυση της ναυτικής απασχόλησης στην Ελλάδα.

Εκτενή αναφορά έκανε η κ. Μιχαηλίδου στις σημαντικές πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού του ΝΑΤ, όπως η πλήρης ψηφιοποίηση του νηολογίου, η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα myΝat, η συστηματική καταγραφή και αξιολόγηση των δεδομένων απασχόλησης και η ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Όπως είπε, «το ΝΑΤ υλοποιεί σημαντικές δράσεις για την υποστήριξη των ναυτικών μας, όπως είναι η πρωτοβουλία για τη σύσταση Παρατηρητηρίου Ναυτικής Απασχόλησης στα πρότυπα του Παρατηρητηρίου της ΕΕ για τη Γαλάζια Οικονομία».

Εστιάζοντας στα ευρήματα της δεύτερης έκθεσης του ΝΑΤ για τη ναυτική απασχόληση, η υπουργός Εργασίας τόνισε τα εξής: «Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον τα ευρήματα της έκθεσης, που παρουσιάζεται σήμερα και διαπίστωσα με ικανοποίηση ότι, παρά τις παραδοσιακές αντιλήψεις, καταγράφεται σταθερή αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο ναυτικό επάγγελμα, το ποσοστό των οποίων έχει ξεπεράσει το 7%, αλλά και αύξηση 4% των νέων, ηλικίας 18-30 ετών».

«Παρά τα βήματα όμως που έχουν γίνει», υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου, «η συμμετοχή των νέων δεν έχει φτάσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό και οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στο ναυτικό επάγγελμα. Για να αλλάξει αυτό, χρειάζεται η συμβολή όλων μας και κυρίως του επιχειρηματικού κόσμου στον χώρο της ναυτιλίας. Πρέπει να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες και κίνητρα σε νέους και γυναίκες, για να "βουτήξουν" στο ναυτικό επάγγελμα, που έχει σημαντικές προοπτικές».

Ειδική αναφορά έκανε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στις σημαντικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως είναι η ψηφιακή και «πράσινη» μετάβαση. «Η τεχνολογική πρόοδος και οι παγκόσμιες ανάγκες για βιώσιμη ανάπτυξη καθιστούν αναγκαία την προσαρμογή της ναυτιλίας μας στα νέα δεδομένα. Στον πυρήνα αυτής της προσαρμογής βρίσκεται το ανθρώπινο δυναμικό, οι ναυτικοί μας» σχολίασε.

Τέλος, η κ. Μιχαηλίδου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και να συνομιλήσει με εκθέτες που συμμετέχουν στη Διεθνή Ναυτιλιακή Έκθεση «Ποσειδώνια 2024», στην οποία έχουν δώσει το «παρών» περισσότερες από 2.000 εταιρίες από 82 χώρες και στελέχη του κλάδου από ολόκληρο τον κόσμο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ