Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2024 15:20

ΣΥΡΙΖΑ: Οι “87” θέτουν θέμα διαγραφής Κασσελάκη μετά το εξώδικο

Γράφτηκε από την

ΣΥΡΙΖΑ: Οι “87” θέτουν θέμα διαγραφής Κασσελάκη μετά το εξώδικο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τίθεται πλέον θέμα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη μετά το εξώδικο που απέστειλε στο κόμμα. To θέμα έθεσε στην Πολιτική Γραμματεία η Όλγα Γεροβασίλη.

Συνθήκες διαγραφής του από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δημιουργηθεί για τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ αυτή τη στιγμή συνεδριάζει το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Το θέμα ήδη φέρεται να έχει θέσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ οι καταστατικές συνθήκες έχουν διαμορφωθεί μετά το εξώδικο που απέστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Οι δύο λόγοι είναι οι εξής:

1) Υπογράφει ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε επίσημο έγγραφο, αμφισβητώντας την απόφαση της ΚΕ της 8ης Σεπτέμβρη, που αποφάσισε την έκπτωσή του από το αξίωμα.

2) Ο Στέφανος Κασσελάκης ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, κινείται δικαστικά εναντίον του κόμματος του οποίου είναι μέλος, γεγονός που αποτελεί στοιχειώδης παραβίαση του καταστατικού.

Με την διαδικασία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει σε “απάτητα μονοπάτια” αφού ουδέποτε στο παρελθόν έχει τεθεί θέμα διαγραφής πρώην προέδρου του κόμματος. Στην διαδικασία της διαγραφής εμπλέκονται η Πολιτική Γραμματεία και η Επιτροπή Δεοντολογίας. Όμως την τελική ευθύνη των αποφάσεων έχει η Κεντρική Επιτροπή ως το ανώτερο όργανο ανάμεσα σε δύο συνέδρια.

Αποτελεί ερώτημα όμως η τροπή που θα πάρουν τα πράγματα και το αν το θέμα θα κριθεί τελικά άμεσα από την Κεντρική Επιτροπή δίχως άλλη διαμεσολάβηση. Αυτό εξαρτάται από το τι θα αποφασίσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της ΠΓ, η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε την παραίτηση της Ράνιας Σβίγκου.

Το Πόθεν Έσχες και το εξώδικο

To νέο επεισόδιο στο σήριαλ που παρακολουθούμε εδώ και ένα χρόνο, προέκυψε όταν ο Στέφανος Κασσελάκης αντέδρασε με εξώδικο και ζητώντας την παραίτηση της Ράνιας Σβίγκου, λόγω δημοσιεύματος της “Εφημερίδας των Συντακτών”, που έκανε λόγο για “γκρίζες ζώνες” στον Πόθεν Έσχες του.

Στο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών γίνεται λόγος για «γκρίζες ζώνες» στη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης του Στέφανου Κασσελάκη και απλά τίθενται ερωτηματικά σχετικά με το αν έχουν κατατεθεί τα πλήρη στοιχεία που αφορούν τα εισοδήματα του έκπτωτου προέδρου και του συζύγου του Τάϊλερ Μακμπέθ. Κυρίως όσον αφορά την προέλευση των εισοδημάτων του που είναι 1,7 εκατομμύρια δολάρια ετησίως όπως και την συμμετοχή funds με αποτιμήσεις που φθάνουν τα 2,4 εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα στο δημοσίευμα συγκρίνονται οι πληροφορίες που διαθέτει η εφημερίδα με τα στοιχεία που ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε κατά την προεκλογική περίοδο σε συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη στην οποία μίλησε.

Κομβικό σημείο του δημοσιεύματος είναι και το ότι στο Πόθεν Έσχες Κασσελάκη περιλαμβάνεται η συμμετοχή του στην αλλοδαπή εταιρία Osios. Την ύπαρξη της οποίας άλλωστε πρώτο είχε αποκαλύψει το NEWS 24/7, γεγονός που οδήγησε σε εισαγγελική έρευνα κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Αιτία το ότι η κατοχή αλλοδαπής εταιρίας είναι ιδιότητα ασύμβατη με αυτή του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου κόμματος γενικώς.

Να σημειωθεί ότι εφόσον αυτό τεκμηριωθεί και με τα στοιχεία Πόθεν Έσχες που έχει καταθέσει ο Στέφανος Κασσελάκης για την υποψηφιότητά του στον ΣΥΡΙΖΑ εγείρεται άμεσα θέμα, αφού με βάση την νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2016 επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα υπάρχει ασυμβίβαστο. Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει – στην συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη- πως η εταιρία θα έφευγε από την κατοχή του αυτό μένει όμως να αποδειχθεί.