Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 23:14

Πέθανε ο Ούγγρος συγγραφέας Πίτερ Εστερχάζι 

Γράφτηκε από την
Πέθανε ο Ούγγρος συγγραφέας Πίτερ Εστερχάζι 

Ο ούγγρος συγγραφέας Πίτερ Εστερχάζι απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 66 ετών, μερικές εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του που κατέγραφε τον αγώνα του με τον καρκίνο στο πάγκρεας, από τον οποίο έπασχε.

Γεννημένος στη Βουδαπέστη την 14η Απριλίου 1950, ο Εστερχάζι ήταν γόνος μιας οικογένειας αριστοκρατών που υπήρξε άλλοτε μια από τις πλουσιότερες σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο: η αμύθητη περιουσία της ξεπερνούσε σε μέγεθος ακόμη και εκείνη της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας. Ο συνθέτης Γιόζεφ Χάυδν είχε συνθέσει μια όπερα για τους Εστερχάζι κι ο παππούς του λογοτέχνη ήταν πρωθυπουργός της Ουγγαρίας το 1917, αλλά η περιουσία της οικογένειας δημεύτηκε επί κομμουνισμού, το 1948.

Ο Πίτερ Εστερχάζι, μαθηματικός, άρχισε να γράφει τη δεκαετία του 1970. Τα βιβλία του μεταφράστηκαν σε 24 γλώσσες και απέσπασαν βραβεία στην πατρίδα του και σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία.

Το 2000, μερικές ημέρες αφότου τέλειωσε την Ουράνια Αρμονία, το χρονικό της οικογένειάς του, που θεωρείται το σημαντικότερο έργο του, ο Εστερχάζι έμαθε προς μεγάλη του κατάπληξη ότι ο πατέρας του, ο οποίος πέθανε το 1998, ήταν πληροφοριοδότης της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Ουγγαρίας επί σοσιαλισμού. Έκανε έρευνα για το πώς και το γιατί και αυτό αποτέλεσε το θέμα του επόμενου βιβλίου του, υπό τον τίτλο Αναθεωρημένη και Διορθωμένη Εκδοχή.

Την πληροφορία για τον θάνατο του Εστερχάζι μετέδωσε το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI επικαλούμενο ανακοινώσεις της οικογένειάς του και του Κρίστιαν Νιάρι, διευθυντή των εκδόσεων Magvető.

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε την ουγγρική λογοτεχνία, αλλά και τη δημόσια ζωή της Ουγγαρίας, χωρίς αυτόν, διότι ήταν σημαντικός παράγοντας σε αμφότερες», είπε ο Νιάρι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Εστερχάζι είχε πάρει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια θέση εναντίον του συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, που ανέλαβε την εξουσία το 2010, τον οποίο είχε καταγγείλει πως καταπατά την ελευθερία του Τύπου και παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER