Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021 20:56

Φιλ Σπέκτορ: Πέθανε ο εμβληματικός μουσικός παραγωγός του "Wall of Sound"

Γράφτηκε από την

Ο Φιλ Σπέκτορ διαγνώσθηκε με COVID-19 πριν από 4 εβδομάδες και μεταφέρθηκε από το κελί της φυλακής, που εξέτιε ποινή για δολοφονία, σε νοσοκομείο, όπου και πέθανε στα 81 του χρόνια.

Ο εμβληματικός μουσικός παραγωγός Φιλ Σπέκτορ, που άλλαξε τον ήχο της ποπ μουσικής στην δεκαετία του '60 με τις ηχογραφήσεις Wall of Sound, πέθανε σε ηλικία 81 ετών. Τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα είχε διαγνωστεί με κορονοϊό.

Ο Σπέκτορ δούλεψε με τους the Beatles, Righteous Brothers και Ike & Tina Turner. Άσκησε την επιρροή του σε πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες, από τους Beach Boys μέχρι τον Μπρους Σπρίνγκστιν, στο διάσημο άλμπουμ του οποίου μάλιστα με τίτλο "Born to Run" εισήγαγε αυτό που αποκάλουσε «ήχος Σπέκτορ».

Ο Φιλ Σπέκτορ διαγνώσθηκε με COVID-19 πριν από τέσσερις εβδομάδες και μεταφέρθηκε από το κελί της φυλακής, όπου εξέτιε 19χρονη ποινή φυλάκισης για τη δολοφονία της Λάνα Κλάρκσον, σε νοσοκομείο.

Τα πρώτα χρόνια και η καταξίωση

Ο Φιλ Σπέκτορ γεννήθηκε το 1940 στη Νέα Υόρκη από Ρωσοεβραίους γονείς. Όταν ήταν 9 ετών ο πατέρας του αυτοκτόνησε και η οικογένεια μετακόμισε στο Λος Άντζελες.

Τότε ο Σπέκτορ ξεκίνησε να μαθαίνει κιθάρα και να γράφει τραγούδια. Όσο ήταν μαθητής ακόμη δημιούργησε το συγκρότημα "The Teddy Bears", το οποίο σύντομα διαλύθηκε.

Στα 21 του ο μουσικός παραγωγός ήταν ήδη εκατομμυριούχος με δική του εταιρία και κορυφαίο στέλεχος της Atlantic Records, μιας από τις πιο επιτυχημένες δισκογραφικές εταιρίες των ΗΠΑ.

Η "Wahington Times" τον ανακήρυξε ως τον δεύτερο μεγαλύτερο μουσικό παραγωγό στην ιστορία της μουσικής, ενώ το "Rolling Stone" τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες όλων των εποχών

Να σημειωθεί ότι μέχρι τα 31 του η υπογραφή του Σπέκτορ είχε μπει σε δίσκους καλλιτεχνών όπως οι Beatles, ο John Lennon, ο Leonard Cohen, η Tina Turner και πολλών άλλων.

Δολοφονία της Λάνα Κλάρκσον και φυλάκιση

Το Φεβρουάριο του 2003 η 40χρονη ηθοποιός Λάνα Κλάρκσον βρέθηκε νεκρή στην έπαυλη του Σπέκτορ στην Καλιφόρνια. Το τηλεφώνημα στην αστυνομία έκανε ο οδηγός του μουσικού παραγωγού, που άκουσε έναν πυροβολισμό.

Ο άνδρας στην καταγγελία του είπε στην αστυνομία οτι άκουσε τον Σπέκτορ να λέει «νομίζω ότι έχω σκοτώσει κάποιον».

Το νεκρό σώμα της ηθοποιού βρέθηκε σε μια καρέκλα με τραύμα από σφαίρα στο στόμα. O Σπέκτορ σε συνέντευξή του είπε ότι ήταν μια «κατά λάθος αυτοκτονία».

Ο μουσικός παραγωγός συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης 1 εκατ. δολαρίων.

Η δίκη του ξεκίνησε τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2007, αλλά ακυρώθηκε λόγω κακοδικίας.

Το 2008 ο Σπέκτορ βρέθηκε ξανά στο εδώλιο και το δικαστήριο τον καταδίκασε για φόνο δεύτερου βαθμού. Παρέμεινε φυλακισμένος μέχρι και τον θάνατό του.

Πηγή: news247.gr