Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 10:42

Παραιτήθηκε ο Στάθης Λιβαθινός από το Εθνικό Θέατρο

Γράφτηκε από την
Παραιτήθηκε ο Στάθης Λιβαθινός από το Εθνικό Θέατρο

 

Την παραίτησή του από το Εθνικό Θέατρο υπέβαλε ο Στάθης Λιβαθινός, ύστερα από καταγγελίες σπουδαστών


Με φόντο το ντόμινο αποκαλύψεων για κακοποιητικές συμπεριφορές στο χώρο του θεάτρου, ο Στάθης Λιβαθινός παραιτήθηκε από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπως μεταφέρει η ΕΡΤ. Ο σκηνοθέτης υπέβαλε την παραίτησή του νωρίς σήμερα, Τρίτη (02/03) και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου επί του θέματος.

«Δεν νιώθω καμία πικρία», δήλωσε στην «Κ» ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός, σχολιάζοντας την παραίτησή του από τη δραματική σχολή του θεάτρου. «Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα αποχαιρετήσω τα παιδιά», δήλωσε ο Στάθης Λιβαθινός, αλλά όπως επισημαίνει «δεν θα μπω σε διάλογο μαζί τους», αναφερόμενος στις αιτιάσεις που οδήγησαν στην αποχώρησή του.

Τα παράπονα των σπουδαστών εκφράστηκαν στην ευρεία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου, παρουσία του συνόλου των σπουδαστών και των διδασκόντων. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τότε, αναφέρεται ότι «το τραυματισμένο κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων έχει αποκατασταθεί».

Η κοινή ανακοίνωση σπουδαστών-καθηγητών, που δημοσιεύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου ανέφερε: «Οι σπουδαστές αναφέρθηκαν σε μεμονωμένα περιστατικά που αφορούσαν πρακτικές διδασκαλίας, όπου παρατηρήθηκε αυταρχική συμπεριφορά και, κατά τα λεγόμενα των σπουδαστών, χρησιμοποιήθηκαν μειωτικά, απαξιωτικά και ομοφοβικά σχόλια τα οποία τραυμάτιζαν την αξιοπρέπειά τους και δημιουργούσαν ένα κλίμα διακρίσεων και φόβου. Τα παράπονα αυτά εκφράστηκαν ανοιχτά, ενώπιον του συνόλου διδασκόντων και σπουδαστών. Η Σχολή έχει προχωρήσει ήδη στη διερεύνηση των περιστατικών που αναφέρθηκαν, ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα».


Ο Στάθης Λιβαθινός είναι ένα από τα ηχηρά ονόματα στον χώρο του θεάτρου, με πολλές σπουδαίες παραστάσεις και σημαντικές συνεργασίες στο ενεργητικό του. Από το 2001 εως το 2007 υπήρξε υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και του Εργαστηρίου Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας. Στις 23 Απριλίου 2015 ορίστηκε με απόφαση του Αν. Υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, θέση που διατήρησε μέχρι και τον Αύγουστο του 2019, οπότε και τον διαδέχτηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης. Επί της θητείας του έγινε η μεταφορά της δραματικής σχολής από την οδό Πειραιώς στο «Σχολείον» της Ειρήνης Παπά στο Μοσχάτο.

Παναγιώτης Μπουγιούρης για Λιβαθινό: «Σας φτύνω κατάμουτρα για τον πόνο που προκαλέσατε»
Σε ένα ξέσπασμα άνευ προηγουμένου προχώρησε ο Παναγιώτης Μπουγιούρης μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Οι καταγγελίες για κακοποίηση και λεκτική βία στον χώρο του θεάτρου φαίνεται ότι κινητοποίησαν άσχημα βιώματα με αποτέλεσμα να εκφράσει τη δική του μαρτυρία γράφοντας για τον σκηνοθέτη:

«Επειδή έμαθα ότι κάποιοι νέοι συνάδελφοι θα ήθελαν να μιλήσουν για τα τραύματα που τους έχει προκαλέσει ένας άλλος μεγαλόσχημος "δάσκαλος-πατερούλης" αλλά διστάζουν θα μιλήσω εγώ. Κύριε Λιβαθινέ, ήμουν μαθητής σας για τέσσερα χρόνια και σας υπηρέτησα πιστά και για άλλα τέσσερα ως απόφοιτος στην πειραματική σκηνή του Εθνικού μας Θεάτρου! Ήσασταν χυδαίος, προσβλητικός, ακρωτηριαστικός, ευνουχιστικός, ταπεινωτικός και απόλυτα χειριστικός! Βέβαια όλα αυτά καλυμμένα πίσω από έναν μανδύα ψεύτικης ευγένειας και δήθεν ήθους.

Περιφερόσασταν ωσάν κοσμοκαλόγερος αλλά δεν ήσασταν τίποτα λιγότερο από ένας Ταρτούφος, (ίσως και γι’ αυτό αγαπούσατε τόσο πολύ αυτό το έργο), ένας γνήσιος Ρασπούτιν, επηρεασμένος ίσως από τα χρόνια σας στη Ρωσία, από την οποία όμως δυστυχώς δεν μας μεταλαμπαδεύσατε μόνο τις γνώσεις σας αλλά και μια σταλινική συμπεριφορά, ψυχολογικής βίας, χειρισμού, τρομοκρατίας και ομοφοβίας πολλές φορές στραμμένης και προς τον ίδιο σας τον εαυτό.

Σας ευχαριστώ για όσα έμαθα πλάι σας όλα αυτά τα χρόνια, σας φτύνω όμως κατάμουτρα για τον πόνο και το τραύμα που προκαλέσατε σε έναν νέο ηθοποιό που σας πίστεψε βαθιά» τονίζει ο Παναγιώτης Μπουγιούρης.

Η εκπομπή Happy Day το πρωί της Δευτέρας (15/2) είχε επικοινωνήσει με τον σκηνοθέτη, ο οποίος δεν θέλησε να απαντήσει. «Δεν κάνω ποτέ δηλώσεις, πολλώ δε μάλλον για τον Παναγιώτη Μπουγιούρη, που ήταν μαθητής μου» είπε στον δημοσιογράφο ο Στάθης Λιβαθινός.

Πηγή: ethnos.gr 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER