Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2022 11:10

Εθνική Πινακοθήκη: Τα λαμπερά εγκαίνια της έκθεσης του Κωνσταντίνου Παρθένη

Εθνική Πινακοθήκη: Τα λαμπερά εγκαίνια της έκθεσης του Κωνσταντίνου Παρθένη

Λαμπερά και σεμνά, έτσι όπως ακριβώς έπρεπε, ήταν τα εγκαίνια της έκθεσης “Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967), Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του” που έλαβαν χώρα το απόγευμα της Τρίτης (5/7).

Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη αναδρομική έκθεση, που αφιερώνεται στο έργο ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της νεοελληνικής τέχνης και αποσκοπεί στο να τιμήσει και να φωτίσει τη σύνθετη, υψηλόφρονα και βαθιά ελληνική δημιουργία του.

Ο Κωνσταντίνος Παρθένης κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο ομαδικό ασυνείδητο του μέσου Έλληνα. Είναι ταυτισμένος με μια οραματική Ελλάδα, που αγκαλιάζει έναν εξαϋλωμένο χώρο, ενοικημένο από τον μύθο και την ιστορία του. Είναι η «ιδανική Ελλάδα» του Παρθένη, σύμφωνα με τον τίτλο της έκθεσης.

Κόσμος πολύς ήταν μαζεμένος στην είσοδο του κτιρίου, γύρω από τη “Λαϊκή Αγορά” του Παναγιώτη Τέτση, ενώ στο μεγάλο video wall της εισόδου προβαλλόταν ένα εντυπωσιακό βίντεο με το εμβληματικό έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη “Η αποθέωση του Διάκου” να είναι "ζωντανό" (έργο του Ιταλού video artist Rino Stefano Tagliafierro).

Ανάμεσά τους η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η νέα διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Συραγώ Τσιάρα, η διευθύντρια των Συλλογών της Πινακοθήκης Έφη Αγαθονίκου, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πινακοθήκης Απόστολος Μπότσος, οι χορηγοί της σπουδαίας αυτής έκθεσης, ο πρόεδρος της 24MEDIA Δημήτρης Μάρης, και ο
πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank Βασίλειος Θ. Ράπανος, αλλά και πολλοί πολλοί άλλοι.

Μοναδική απούσα η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, η μέχρι πρότινος διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή και η έκθεση αυτή - που είναι αφιερωμένη στη μνήμη της- έμελλε να είναι το κύκνειο άσμα της.

Περισσότερα στο news247.gr