Τρίτη, 28 Μαϊος 2024 11:18

«Ξέρξης (Επί Κολωνώ)» της Μαρίας Δριμή σε σκηνοθεσία του Γιώργη Κοντοπόδη

«Ξέρξης (Επί Κολωνώ)» της Μαρίας Δριμή σε σκηνοθεσία του Γιώργη Κοντοπόδη


Ο Γιώργης Κοντοπόδης σκηνοθετεί το κωμικό έργο Ξέρξης (Επί Κολωνώ) της Μαρίας Δριμή. Το έργο ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Επί Κολωνώ για δύο παραστάσεις: Δευτέρα 17 Ιουνίου στις 20:15 και Τρίτη 18 Ιουνίου στις 10 μ.μ..

Το έργο
Τέσσερις γυναίκες έχουν μαζευτεί στο σπίτι της μίας από αυτές για να γιορτάσουν τα γενέθλιά της. Η Μίνα, η εορτάζουσα, είναι δικηγόρος. Της αρέσουν οι νεότεροι άντρες και τα ακριβά αυτοκίνητα. Η Κλειώ είναι καθηγήτρια αγγλικών, έχει ανάπηρο σύζυγο και γιο που κάνει body building. Στον ελεύθερο χρόνο της παρακολουθεί μαθήματα δημιουργικής γραφής και πιστεύει ότι προσεχώς θα γίνει μεγάλη συγγραφέας. Η Φαίη είναι δερματολόγος με ιατρείο στο Κολωνάκι. Την τραβάνε οι πολύ σκληροί και συνήθως παραβατικοί άντρες. Είναι τρεις φορές χήρα. Η Μαίρη είναι μοδίστρα. Ράβει στο δικό της εργαστήριο και έχει αρκετή πελατεία. Είναι διαζευγμένη και έχει δύο κόρες στην εφηβεία. Η Μίνα έχει ετοιμάσει μια έκπληξη για τις φίλες της, ένα ξεχωριστό δώρο, που θα αναστατώσει αναπάντεχα τις ζωές όλων τους: έναν δονητή, το υπερσύγχρονο «έξυπνο» μοντέλο Ξέρξης. Την επίδειξη της συσκευής κάνει ο αντιπρόσωπος Αλκιβιάδης Γεμιστός, επικοινωνιακός και άνετος, όπως είναι συνήθως οι άνθρωποι που δουλεύουν σε τέτοια πόστα. Ο Ξέρξης στην αρχή φέρνει τεράστια απόλαυση στις γυναίκες. Οι ζωές τους αλλάζουν με ταχύτητα. Όμως αυτό δεν διαρκεί πολύ.

Η παράσταση
Στην παράσταση του Θεάτρου Επί Κολωνώ, η δράση εκτυλίσσεται στο καθιστικό της ηρωίδας, ένα καλόγουστο περιβάλλον με σύγχρονες μινιμαλιστικές τάσεις και μια αίσθηση λιτής πολυτέλειας. Οι ήρωες συναντιούνται σε αυτόν τον χώρο, συζητούν, γιορτάζουν, πίνουν, χορεύουν. Με όχημα τη σκηνοθετική προσέγγιση του Γιώργη Κοντοπόδη, η παράσταση συμπυκνώνει ένα τεράστιο υλικό σκηνών και ρόλων. Τα έντονα κωμικά στοιχεία του έργου αναδεικνύουν την προσωπικότητα των χαρακτήρων. Τα θέματα του έργου, η απουσία σεξουαλικής ικανοποίησης και η ανάγκη χρήσης βοηθημάτων (είτε πρόκειται για αντικείμενα είτε για το διαδίκτυο) είναι μια πραγματικότητα που γίνεται όλο και πιο έντονη στις μέρες μας, και μάλιστα στις νεότερες γενιές. Το γεγονός ότι οι γνωριμίες και κατ’ επέκταση οι σεξουαλικές μας συνευρέσεις δεν είναι πια αποτέλεσμα ανθρώπινης προσέγγισης αλλά πληκτρολόγησης… είναι ένα ζήτημα που πραγματικά μαστίζει την εποχή μας και εντείνεται όσο περνάνε τα χρόνια. Με αλήθεια, λοιπόν, και όσο χιούμορ μπορούμε να έχουμε... Ο Ξέρξης έχει στόχο να αφυπνίσει τη χαμένη μας λίμπιντο.

Συντελεστές
Κείμενο: Μαρία Δριμή
Σκηνοθεσία: Γιώργης Κοντοπόδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Πηνελόπη Μπουρλή
Σκηνικά: Πηνελόπη Μπουρλή
Φωτισμοί: Γιώργης Κοντοπόδης
Μουσική επιμέλεια : Γιώργης Κοντοπόδης
Φωτογράφιση – Βίντεο: Μαριαλένα Μπόη
Κοστούμια: Έλλη Δριμή
Κίνηση: Γιώργης Κοντοπόδης

Διανομή
Μίνα: Γεωργία Πιλιτσίδου
Φαίη: Κωνσταντίνα Μυρίτη
Κλειώ: Αλεξάνδρα Μπαούση
Μαίρη: Αλεξάνδρα Ραβάνη
Αλκιβιάδης: Γιάννης Καραμάνος

Θέατρο Επί Κολωνώ
Ναυπλίου 12, Αθήνα
Τηλ.: 210.5143073

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα 17 Ιουνίου στις 20:15, Τρίτη 18 Ιουνίου στις 22:00
Διάρκεια παράστασης: 70’ χωρίς διάλειμμα
Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/off-off-athens-14/

Κατάλληλο για άτομα άνω των 16 ετών

Τιμή εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 7 ευρώ

Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ Off Off Athens.

Πηγή: diastixo.gr