Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022 23:04

Τεχνητή νοημοσύνη με ενσυναίσθηση: Τι αποκαλύπτει πρώην επιστήμονας της Google

Γράφτηκε από την
Τεχνητή νοημοσύνη με ενσυναίσθηση: Τι αποκαλύπτει πρώην επιστήμονας της Google

Η τεχνητή νοημοσύνη διεκδικεί όλο και περισσότερα τμήματα της κοινωνικής και καταναλωτικής μας ζωής και υποτίθεται ότι θα εξαλείψει όλα τα ελαττώματα που έχουν οι άνθρωποι.

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι εντελώς διαφορετική. Από τους αλγόριθμους του Facebook που μαθαίνουν πώς να υποκινούν τον θυμό μέχρι τις εφαρμογές αναγνώρισης προσώπου που δεν αναγνωρίζουν τους έγχρωμους ανθρώπους, η τεχνητή νοημοσύνη δεν βελτιώνει το status quo αλλά αντίθετα το ενισχύει με ύπουλο τρόπο.

Τώρα ένας επιστήμονας της Silicon Valley λέει ότι έχει μια νέα προσέγγιση στο πρόβλημα. Ο Alan Cowen, πρώην επιστήμονας δεδομένων της Google με υπόβαθρο στην ψυχολογία, δημιούργησε μια ερευνητική εταιρεία, την Hume AI, και μια συνοδευτική μη κερδοσκοπική εταιρεία που, όπως λέει, μπορεί να βοηθήσει να γίνει η όλη επιχείρηση της τεχνητής νοημοσύνης πιο ανθρώπινη και με περισσότερη ενσυναίσθηση.

Εκπαιδευμένη σε εκατοντάδες χιλιάδες εκφράσεις προσώπου και φωνής από όλο τον κόσμο, η τεχνητή νοημοσύνη στην πλατφόρμα της Hume μπορεί να αντιδράσει στο πώς πραγματικά αισθάνονται οι χρήστες και να ανταποκριθεί καλύτερα στις συναισθηματικές τους ανάγκες, δήλωσε ο Cowen. Ο ίδιος σημείωσε ότι ελπίζει πως η πλατφόρμα θα ενσωματωθεί τελικά σε καταναλωτικές εφαρμογές όπως τα viral βίντεο και οι ψηφιακοί βοηθοί - ακόμη και αν η αποτελεσματικότητα είναι ακόμη αβέβαιη και η προθυμία των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών να την εφαρμόσουν γρήγορα είναι απίθανη.

Τη Δευτέρα, ο Cowen ανακοίνωσε ένα σύνολο ηθικών κατευθυντήριων γραμμών που ελπίζει ότι θα συμφωνηθούν από τις εταιρείες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα. Η έναρξη λειτουργίας της beta έκδοσης, λέει, θα γίνει τον Μάρτιο, ενώ θα ακολουθήσει μια πιο επίσημη παρουσίαση. Θα είναι δωρεάν για πολλούς ερευνητές και προγραμματιστές. «Ξέρουμε ότι πρόκειται για έναν δύσκολο αγώνα», δήλωσε ο Cowen σε συνέντευξή του. «Αλλά πρέπει να αρχίσουμε να βελτιστοποιούμε την ευημερία και όχι την εμπλοκή».

Μετάφραση: Ο στόχος των αλγορίθμων δεν θα πρέπει να είναι να μας κρατούν συνεχώς να κάνουμε κλικ και να αγοράζουμε, αλλά να μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους και την κοινωνία μας πιο δίκαιη. Και ο Cowen δήλωσε ότι η ψυχολογικά βασισμένη προσέγγισή του μπορεί να βοηθήσει.

Υπάρχει επίσης ένα πλήθος ακαδημαϊκών, όπως η Cynthia Rudin του Πανεπιστημίου Duke, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε ισχυρές δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με την απλοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την εξάλειψη της κοινωνικής βλάβης. Αυτό που φέρνει ο Cowen στο εγχείρημα είναι ένα υψηλό επίπεδο ψυχολογικής έρευνας για να επιτύχει αυτούς τους ηθικούς στόχους. Το προηγούμενο έργο του περιλαμβάνει τη μελέτη των συναισθηματικών αντιδράσεων μεταξύ των πολιτισμών (όπως μια μελέτη για παρόμοιες αντιδράσεις σε λυπητερά τραγούδια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα) και εργασίες σχετικά με τις πολλές αποχρώσεις των φωνητικών τόνων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, η μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία Hume Initiative έχει συγκαλέσει μια επιτροπή δεοντολογίας με πολλά βαριά ονόματα στον τομέα της συναισθηματικής και ηθικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως η ιδρυτής του ανθρωποκεντρικού εργαστηρίου Empathy Lab της Google, Danielle Krettek Cobb, ο ειδικός στην «αλγοριθμική δικαιοσύνη» Karthik Dinakar και ο Dacher Keltner, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, ο οποίος ήταν μέντορας του Cowen στο μεταπτυχιακό του και συμβούλευσε την Pixar για τα συναισθήματα στο «Inside Out».

Ο Cowen δήλωσε ότι έχει συγκεντρώσει 5 εκατομμύρια δολάρια από το στούντιο νεοφυών επιχειρήσεων Aegis Ventures, ενώ θα ακολουθήσει άλλος ένας γύρος. Τα χρήματα θα διοχετευθούν στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να δημιουργηθεί η τεχνητή νοημοσύνη ώστε όχι μόνο να επεξεργάζεται με μεγάλη ταχύτητα και να βλέπει αόρατα μοτίβα, αλλά και να εισάγει ανθρώπινη κατανόηση, μια προσέγγιση που ο Cowen έχει ονομάσει «ενσυναισθητική τεχνητή νοημοσύνη». (Στη Google, η έρευνα του Cowen αφορούσε τη «συναισθηματική πληροφορική», η οποία στοχεύει στην αύξηση της ικανότητας των μηχανών να διαβάζουν και να προσομοιώνουν συναισθήματα).

Η ιδέα περισσότερων συναισθημάτων μπορεί να φαίνεται ότι έρχεται σε αντίθεση με μεγάλο μέρος της σκέψης σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, της οποίας το κύριο πλεονέκτημα θεωρείται συχνά η ικανότητά της να λαμβάνει αποφάσεις ακριβώς χωρίς ανθρώπινο συναίσθημα. Αλλά πολλοί στην κοινότητα των «συναισθηματικών υπολογιστών» λένε ότι η αδυναμία της Τεχνητής Νοημοσύνης να διαβάζει τους ανθρώπους είναι αυτό που την καθιστά επικίνδυνη - και καθιστά κρίσιμο το να αντιλαμβάνεται η Τεχνητή Νοημοσύνη την ανθρωπιά στους ανθρώπους που εξυπηρετεί.

Ο Cowen στηρίζεται ιδιαίτερα στην έρευνά του για τα συναισθήματα, πέρα από τα έξι βασικά με τα οποία οι επιστήμονες εργάζονται από το 1990 για να κατηγοριοποιήσει περισσότερα από 20 που εκδηλώνονται στο πρόσωπο, τη φωνή και το σώμα. Πολλά από αυτά είναι θετικά. (Τέσσερα από τα αρχικά έξι ήταν αρνητικά).

Περισσότερα στο ethnos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER