Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024 12:15

Project AITER: "Δημιουργία" νερού από την ατμόσφαιρα

Γράφτηκε από την
Project AITER: "Δημιουργία" νερού από την ατμόσφαιρα

Το AITER είναι μια συσκευή κατακράτησης νερού από την ατμόσφαιρα με την χρήση πολύ χαμηλής τάσης ρεύματος.

Η συσκευή που δημιουργήθηκε από τον Γεωπόνο-Προγραμματιστή Χρήστο Αποστόλου χρησιμοποιεί-εκμεταλλεύεται το νερό που βρίσκεται αποθηκευμένο στην ατμόσφαιρα και αποκαλείται υγρασία. Με αυτόν τον τρόπο, "εξάγουμε" καθαρότερο νερό, βοηθάμε στην Αειφορία και στην Βιωσιμότητα καθώς επίσης, η συσκευή μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιή και ανθεκτικά φυτά, παράγοντας τρόφιμα υψηλότερης ποιότητας.

Το AITER έχει την μοναδική δυνατότητα να κατευθύνει το νερό απευθείας από τις πλάκες κατακράτησης, σε οποιοδήποτε μέσο αποθήκευσης. Ακόμα ένα θετικό στοιχείο του AITER είναι ότι μπορεί να μας τροφοδοτεί με νερό πολύ καλής ποιότητας, διότι χρησιμοποιεί την υγρασία της ατμόσφαιρας, την αποθηκεύει στην ψυχρή πλευρά της πλάκας κατακράτησης του και από εκεί μετατρέπεται σε σταγόνες που καταρρέουν απευθείας στο μέσο που έχουμε επιλέξει.

Το νερό που προέρχεται από την υγρασία έχει ευεργετικές ιδιότητες, κυρίως για τα φυτά μας, καθώς το σύστημα χρήσης του AITER, μπορεί να απευθυνθεί και στην αυτόματη συλλογή νερού για τα φυτά(Τονώνει τα φυτά, δίνοντας μεγαλύτερη ανάπτυξη και πιο υγιές φύλλωμα σε σύγκριση με αυτό που τα ποτίζουμε εμείς. Το νερό της υγρασίας είναι ποιοτικά ανώτερο σε σχέση με το νερό της άρδευσης των καλλιεργειών που συνήθως προέρχεται από γεωτρήσεις, ακόμα και από το αποσταγμένο νερό κάποιες φορές.) αλλά και για άλλα αποθηκευτικά μέσα σε περιοχές που δεν μπορεί υπάρξει σωλήνας νερού.

Η υγρασία είναι ένα από τα στάδια του κύκλου του νερού. Οπότε ουσιαστικά η συσκευή AITER, αποτελεί ένα εργαλείο, που "εγκλωβίζει" το νερό κατά την διάρκεια του κύκλου. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος του νερού αναφέρεται σε μια σειρά φυσικών διαδικασιών που περιλαμβάνουν τη μετακίνηση του νερού σε διάφορες μορφές και τοποθεσίες στον πλανήτη. Αυτός ο κύκλος είναι σημαντικός για τη διατήρηση της ισορροπίας του ύδατος στη Γη.

Το νερό υγρασίας που συλλέγεται από την ατμόσφαιρα έχει ορισμένα πλεονεκτήματα:​

  1. Απουσία αλάτων:
    • Συνήθως, το νερό υγρασίας δεν περιέχει άλατα, που μπορεί να είναι συχνά παρόντα σε νερά υπόγεια ή νερά γεωτρήσεων.
  2. Απουσία μικροοργανισμών:
    • Ενδέχεται να μην περιέχει μικροοργανισμούς που ενδεχομένως να βρίσκονται σε άλλες πηγές ύδατος.

Έτσι το νερό αποθήκευσης είναι ελεύθερο από άλατα, χημικές και φαρμακευτικές ουσίες που μπορούν να βρεθούν στο νερό ύδρευσης, καθώς και στο νερό που χρησιμοποιείται για πότισμα των καλλιεργειών, στην περίπτωση των φυτών. Ωστόσο, αυτά τα οφέλη μπορεί να επηρεαστούν από πολλούς παράγοντες, όπως η κλιματική ζώνη, η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο τρόπος συλλογής.

 *Υποσημείωση: Τα άλατα και τα χημικά που περιέχονται στο νερό του ποτίσματος υποβαθμίζουν σταδιακά το έδαφος και δεν επιτρέπουν την εύκολη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις ρίζες των φυτών. 

Παρόλα αυτά για να λειτουργήσει το AITER, χρησιμοποιούμε ένα μηδαμινό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Αν χρησιμοποιούμε το AITER,

  • 2 φορές την ημέρα για μια ώρα τότε αυτό αντιστοιχεί με 14,4 Kwh τον μήνα που αντιστοιχεί σε ένα ποσό 3,5 ευρώ τον μήνα για τις χειμερινές περιόδους.
  • Για τις καλοκαιρινές περιόδους, αν το AITER χρησιμοποιείται, 2 φορές την ημέρα από δύο ώρες την κάθε φορά τότε αυτό ισοδυναμεί με 28,8 Kwh τον μήνα δηλαδή περίπου 7 ευρώ τον μήνα. *Οι τιμές ισχύουν για το πρώτο κλιμάκιο κατανάλωσης.* 

Το σύστημα λειτουργεί βάση ενός φαινομένου, που παρατηρείται όταν το ηλεκτρικό ρεύμα διαρρέει σε δύο διαφορετικά υλικά που ενώνονται σε ένα σημείο. Ανάλογα με τη φορά του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτό το σημείο μπορεί είτε να θερμαίνεται είτε να ψύχεται. Η ψύκτρα παραγωγής νερού (κυρίως λόγω της έντονης διαφοράς θερμοκρασίας) αποτελείται από δύο διαφορετικά υλικά, τα οποία όμως ενώνονται σε δύο σημεία. Το ένα θερμαίνεται και το άλλο ψύχεται. Η εξήγηση είναι σχετικά απλή. Χρησιμοποιούνται δύο υλικά με διαφορετικό αριθμό ηλεκτρονίων. Αυτά ενώνονται σε δύο σημεία με αγώγιμο υλικό, οπότε για να αποκατασταθεί η ισορροπία και να υπάρχει παντού ομοιόμορφη κατανομή ηλεκτρονίων, τα ελεύθερα ηλεκτρόνια μετακινούνται μεταξύ των υλικών και δημιουργείται έτσι ένα ηλεκτρικό πεδίο. Χρησιμοποιώντας το θερμοηλεκτρικό φαινόμενο απάγεται πολύ γρήγορα θερμότητα από τη μία πλάκα στην άλλη.

Επειδή ακριβώς απάγει πολύ μεγάλα ποσά θερμότητας η πλάκα στην οποία τα ανάγει, ζεσταίνεται πολύ και θέλει πάρα πολύ καλή ψύξη. Αν εφαρμόσουμε ηλεκτρικό ρεύμα στο σύστημα, τότε θα συμβεί το εξής: στην προσπάθειά του να διατηρήσει την ισορροπία του, στο ένα σημείο ένωσης θα απορροφάτε ενέργεια από το περιβάλλον (ψύξη), ενώ στο άλλο θα αποβάλλεται ενέργεια στο περιβάλλον με τη μορφή θερμότητας (θέρμανση). Το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο όσο αυξάνεται η ένταση του ρεύματος που εφαρμόζεται. Στην συγκεκριμένη περίπτωση του AITER το σύστημα λειτουργεί με περίπου 240 WATT την ώρα. Στο σημείο ένωσης που προκαλείτε ψύξη, χρησιμοποιούμε μια επιπρόσθετη ψύκτρα και με κατευθυνόμενη ροή χλιαρού αέρα, ο πάγος που δημιουργείται μετατρέπεται σε μορφή σταγόνων. Επίσης στο σημείο ένωσης που προκαλείται θέρμανση, έχει τοποθετηθεί συσκευή με διπλούς ανεμιστήρες ώστε να μειώνεται η θερμοκρασία(περίπου 130 °C με 140 °C μετατρέπονται σε 60 °C με 85 °C) της συσκευής και να λειτουργεί μακροπρόθεσμα χωρίς να μειώνεται το προσδόκιμο ζωής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.


NEWSLETTER