Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021 12:59

Δυσανεξία στη λακτόζη

Γράφτηκε από την
Δυσανεξία στη λακτόζη

 

Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια πεπτική διαταραχή που προκαλείται από την αδυναμία πέψης της λακτόζης, του κύριου υδατάνθρακα στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, όπως φούσκωμα, διάρροια και κράμπες στην κοιλιά.

Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν παράγουν αρκετό από το ένζυμο λακτάση, το οποίο απαιτείται για την πέψη της λακτόζης.

Η λακτόζη είναι ένας δισακχαρίτης, που σημαίνει ότι αποτελείται από δύο σάκχαρα. Αποτελείται από ένα μόριο το καθένα από τα απλά σάκχαρα γλυκόζη και γαλακτόζη.

Το ένζυμο λακτάσης είναι απαραίτητο για τη διάσπαση της λακτόζης σε γλυκόζη και γαλακτόζη, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια.

Χωρίς επαρκή λακτάση, η λακτόζη κινείται μέσω του εντέρου σας χωρίς πέψη και προκαλεί πεπτικά συμπτώματα

Η λακτόζη βρίσκεται επίσης στο μητρικό γάλα και σχεδόν όλοι γεννιούνται με την ικανότητα να το αφομοιώσουν. Είναι πολύ σπάνιο να παρατηρείται δυσανεξία στη λακτόζη σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Επί του παρόντος, περίπου το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει δυσανεξία στη λακτόζη.

Στο μικροβιολογικό κέντρο Αγ.Δημητρίου Βιοπαθολογία, εκτελείται εξέταση για την διάγνωση πιθανής δυσανεξίας στη λακτόζη.

 

Πρωτογενής Δυσανεξία στη Λακτόζη

Η πρωτογενής δυσανεξία στη λακτόζη είναι η πιο συχνή. Προκαλείται από μείωση της παραγωγής λακτάσης με την πάροδο των ετών, με αποτέλεσμα η λακτόζη να απορροφάται ελάχιστα.

Αυτή η μορφή δυσανεξίας στη λακτόζη μπορεί να προκαλείται εν μέρει από γονίδια, επειδή είναι πιο συχνή σε ορισμένους πληθυσμούς από άλλους.

Μελέτες πληθυσμού έχουν εκτιμήσει ότι η δυσανεξία στη λακτόζη επηρεάζει το 5-17% των Ευρωπαίων, περίπου το 44% των Αμερικανών και το 60-80% των Αφρικανών και των Ασιάτων .

Δευτερεύουσα Δυσανεξία στη Λακτόζη

Η δευτερογενής δυσανεξία στη λακτόζη είναι σπάνια. Προκαλείται από ασθένεια, όπως η κοιλιοκάκη. Αυτό συμβαίνει επειδή η φλεγμονή στο τοίχωμα του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή μείωση της παραγωγής λακτάσης.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη;

Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά πεπτικά προβλήματα.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

  • Φούσκωμα
  • Κοιλιακές κράμπες
  • Αέριο
  • Διάρροια

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν επείγουσες καταστάσεις, οι οποίες τους αναγκάζουν να πάνε  στην τουαλέτα, όπως επίσης ναυτία, έμετο, πόνο στην κάτω κοιλιά και περιστασιακά δυσκοιλιότητα.

Η διάρροια συμβαίνει λόγω λακτόζης που δεν έχει υποστεί πέψη στο λεπτό έντερο, η οποία προκαλεί την κίνηση του νερού στο πεπτικό σύστημα. Στο τελικό στάδιο πριν αποβληθούν τα κόπρανα από τον πρωκτό, η λακτόζη ζυμώνεται από τα βακτήρια στο έντερο σας, σχηματίζοντας λιπαρά οξέα και αέρια βραχείας αλυσίδας. Αυτό προκαλεί φούσκωμα, μετεωρισμό και πόνο.Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με το πόση λακτόζη μπορείτε να ανεχτείτε και ποσο εχετε φαει

Η διάγνωση πιθανής δυσανεξίας στη λακτόζη γίνεται με εξετάσεις αίματος.

 

Ποια τρόφιμα περιέχουν λακτόζη;

Η λακτόζη βρίσκεται σε γαλακτοκομικά τρόφιμα καθώς επίσης και σε προϊόντα που περιέχουν γαλακτοκομικές ουσίες.

Τα ακόλουθα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν λακτόζη:

  • Αγελαδινό γάλα (όλων των τύπων)
  • Γάλα κατσίκας
  • Τυρί (συμπεριλαμβανομένων σκληρών και μαλακών τυριών)
  • Παγωτό
  • Γιαούρτι
  • Βούτυρο

 

Καλές μη γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου

Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου, αλλά η κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν είναι απαραίτητη.

Είναι δυνατό να έχετε μια πολύ υγιεινή διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά τρόφιμα. Απλά πρέπει να συμπεριλάβετε και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

Η συνιστώμενη πρόσληψη ασβεστίου είναι 1.000 mg ανά ημέρα.

Μερικές καλές μη γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν:

  • Τροφές εμπλουτισμένες με ασβέστιο: Υπάρχουν πολλά τρόφιμα εμπλουτισμένα με ασβέστιο, συμπεριλαμβανομένων χυμών, ψωμιών και μη γαλακτοκομικών προϊόντων όπως αμύγδαλο , γάλα σόγιας ή βρώμης .
  • Ψάρια με κόκαλα: Τα κονσερβοποιημένα ψάρια με οστά, όπως σαρδέλες ή λευκά δολάρια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.
  • Φυτικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο: Πολλές φυτικές τροφές περιέχουν ικανές ποσότητες ασβεστίου.

 

Θεραπείες για Δυσανεξία στη Λακτόζη

Εάν δεν θέλετε να σταματήσετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τότε υπάρχουν μερικές φυσικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Συμπληρώματα ενζύμου

Είναι δυνατόν να αγοράσετε ένζυμα που βοηθούν στην πέψη της λακτόζης. Αυτά είναι δισκία που καταπίνετε ή σταγόνες που προσθέτετε σε τρόφιμα και ποτά. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα αυτών των προϊόντων φαίνεται να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που παρέχουν οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται.

Τα προβιοτικά είναι τύποι ινών που λειτουργούν ως τροφή για αυτά τα βακτήρια. Τρέφουν τα ευεργετικά βακτήρια που έχετε ήδη στο έντερο, ώστε να ευδοκιμήσουν.

Τα προβιοτικά έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, αν και οι περισσότερες μελέτες μέχρι στιγμής ήταν μικρές.

Ένα από τα πιο ευεργετικά προβιοτικά πιστεύεται ότι είναι τα Bifidobacteria, που απαντώνται συχνά σε προβιοτικά γιαούρτια και συμπληρώματα.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Μην αφήνετε την πιθανή δυσανεξία στην λακτόζη να σας δημιουργεί προβλήματα καθημερινά. Στο μικροβιολογικό κέντρο Αγ.Δημητρίου Βιοπαθολογία μπορείτε να λάβετε γρήγορα και αξιόπιστα αποτελέσματα. Καλέστε μας προκειμένου να κλείσουμε το δικό σας ραντεβού.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διεύθυνση: Λεωφ. Αγ. Δημητρίου 177 & Δράμας 2, Αγ. Δημήτριος 17343

Τηλέφωνο: 210 9763716

Website: https://biopathologia-clinic.gr/

Email: biopathologia.clinic@gmail.com


NEWSLETTER