Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 19:23

Παπαευαγγέλου: Ανάμικτα συναισθήματα από το άνοιγμα λιανεμπορίου - 16% αυξήθηκε η κινητικότητα (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Ανησυχεί η σταθεροποίηση των νέων διαγνώσεων στην Αττική όπου καταγράφονται περί τα 3.000 ενεργά κρούσματα.

Σταθεροποιητικά εξακολουθεί να κινείται η επιδημία δείχνοντας ότι δεν είναι εύκολο μέσα στην καρδιά του χειμώνα να μειωθούν τα κρούσματα. Την ίδια στιγμή ανησυχία φαίνεται να προκαλεί το γεγονός, ότι η κινητικότητα λόγω της επανέναρξης του λιανεμπορίου σημείωσε άνοδο της τάξης του 16%. Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, τα διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 6000 με τα μισά να βρίσκονται την Αττική.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι ο πραγματικός αριθμός των φορέων είναι μεγαλύτερος, διότι δεν γνωρίζουμε τους ασυμπτωματικούς και συμπλήρωσε ότι ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος είναι 467 κρούσματα ανά ημέρα.

Ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί η επίπτωση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου στα κρούσματα, σημείωσε η καθηγήτρια λέγοντας ότι οι εικόνες από την κυκλοφορία των πολιτών δημιουργούν ανάμικτα συναισθήματα, ενώ έκανε λόγο για υπευθυνότητα των Ελλήνων με τήρηση των μέτρων προστασίας κατά την διάρκεια των γιορτών

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, στις 110 διαμορφώνοντα οι νέες εισαγωγές καθημερινά λόγω covid, ενώ συνολικά την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν 105 νέες διασωληνώσεις. Η δε πληρότητα στην Επικράτεια των απλών κλινών για covid είναι 23%, στις κλίνες ΜΕΘ 49% ενώ στην Αττική το ποσοστό στις ΜΕΘ είναι 58%. Οι εν λόγω δείκτες θεωρούνται σημαντικοί στο πλαίσιο της παρακολούθησης της επιδημίας.

Η κ. Παπαευγγέλου επεσήμανε πως "ένα μήνα μετά τα Χριστούγεννα και 2 εβδομάδες μετά τα φώτα, η έξαρση που φοβόμασταν για διασπορά του ιού δε συνέβη. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έδειξε ωριμότητα".

Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια με μικρούς αλλά σταθερούς ρυθμούς ενώ και η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δείχνει σταδιακή υποχώρηση. Ενδεικτικά, είδαμε μείωση περίπου 8-9% των ασθενών στις ΜΕΘ σε σχέση με την προηγουμένη εβδομάδα.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ εξακολουθεί να παραμένει επιβαρυμμένη καθώς έχουμε περίπου 100 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία την ημέρα και ένα σημαντικό ποσοστό χρειάζεται να εισαχθεί σε ΜΕΘ.

Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων εντός την τελευταία εβδομάδα, δείχνει σημεία σημαντικής υποχώρησης που έφτασε ακόμη και το 20% ενώ τη Θεσσαλονίκη δείχνει μεγαλύτερη πτώση με περίπου 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων παραμένει βελτιωμένη και βλέπουμε με ανακούφιση υποχώρησης των διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω. Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων έδειξε και περαιτέρω βελτίωση με τα επίπεδα που παρατηρούσαμε στα μέσα Οκτωβρίου.

Πηγή: news247.gr