Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 08:16

Μείωση της Χοληστερόλης μέσω της Φυτικής Διατροφής

Γράφτηκε από την

 

Τι είναι η χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που παράγεται από το ήπαρ και βοηθά στην οικοδόμηση των κυτταρικών μεμβρανών και την παραγωγή ορμονών. Το σώμα μας παράγει  χοληστερόλη που καλύπτει ένα μέρος των αναγκών μας, ενώ το υπόλοιπο εισάγεται στον οργανισμό  μέσω της διατροφής μας.

Ποιο είναι το ιδανικό επίπεδο χοληστερόλης;

Το ιδανικό επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα είναι κάτω από 150 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/ dL) βάση ερευνών.

Η διάγνωση των επιπέδων τόσο της ολικής χοληστερόλης όσο και της HDL αλλά και της LDL γίνεται με εξετάσεις αίματος.

 

Πώς μπορούν τα τρόφιμα να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης;

Οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους σημαντικά με την αλλαγή διατροφής. Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, λιπαρά και χοληστερόλη βρέθηκαν στο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και στα αυγά,  τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και εν συνεχεία τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, επειδή μπορούν να προκαλέσουν στο σώμα επιπλέον παραγωγή χοληστερόλης.

Τα φυτικά προϊόντα κάνουν το αντίθετο. Έχουν μηδενική περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά ενώ είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Οι διαλυτές φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης και μειώνουν την ποσότητα  που παράγει το ήπαρ. Πλιγούρι βρώμης, κριθάρι, φασόλια, και μερικά φρούτα και λαχανικά είναι όλα καλές πηγές διαλυτών ινών.

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της HDL και της LDL χοληστερόλης;

Η χοληστερίνη δεν διαλύεται στο αίμα. Για να μεταφερθεί στην κυκλοφορία του αίματος,  χρησιμοποιεί  δύο τύπους φορέων: λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL). Η LDL χοληστερόλη, η οποία είναι γνωστή ως "κακή χοληστερόλη," είναι απαραίτητη σε περιορισμένες ποσότητες ενώ τα υψηλά επίπεδα της στο αίμα μπορεί να αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό  τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σωματίδια LDL συμβάλουν στην αθηροσκλήρωση (φραγμένες αρτηρίες). Η HDL χοληστερόλη ονομάζεται και "καλή χοληστερόλη" επειδή εμποδίζει την εναπόθεση της LDL χοληστερόλης στις αρτηρίες (προστατεύει τα αγγεία από την εναπόθεση Αθηρωματικός πλάκας).

 

Ποια δίαιτα είναι καλύτερη για τη μείωση της χοληστερόλης;

Μελέτες καταδεικνύουν ότι οι φυτικές δίαιτες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης πιο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλες δίαιτες. Το 2017, ερευνητές διενέργησαν 49 μελέτες που συνέκριναν τις φυτικές δίαιτες με μικτές δίαιτες για να δοκιμάσουν τις επιπτώσεις τους στα επίπεδα χοληστερόλης στον ορό. Οι φυτικές δίαιτες μείωσαν τα επίπεδα ολικής καθώς και της  LDL χοληστερόλης σε σύγκριση με τις ελεύθερες δίαιτες. Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά φυτικές δίαιτες συνήθως μειώνουν τα επίπεδα της LDL κατά περίπου 15 έως 30 %.

Η κατανάλωση κοτόπουλου και ψαριών μπορεί να επιτραπεί σε περιορισμένες ποσότητες στη δίαιτα των ασθενών με δυσλιπιδαιμία .

Εκείνοι που υιοθετούν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, θα πρέπει επιπλέον να αθλούνται καθημερινά, να αποφεύγουν το κάπνισμα και  διαχειρίζονται το άγχος, ώστε να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προλάβουν  καρδιακές και άλλες παθήσεις που συνδέονται με την αρτηριοσκλήρωση.

Στο μικροβιολογικό κέντρο Αγ.Δημητρίου Βιοπαθολογία, εκτελείται εξέταση τόσο για την ολική χοληστερόλης όσο και της HDL αλλά και της LDL.

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες φυτικές τροφές που συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα

  • Βρώμη, φασόλια, κριθάρι, και άλλα τρόφιμα πλούσια σε διαλυτές ίνες
  • Πρωτεΐνη σόγιας
  • Καρύδια
  • Φύτρο σιταριού, πίτουρο σίτου, αμύγδαλα, λαχανάκια Βρυξελλών και άλλα τρόφιμα που περιέχουν ουσίες που ονομάζονται φυτοστερόλες

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Μέσω του περιοδικού ελέγχου των επιπέδων της ολικής, καλής και κακής χοληστερόλης μπορούν να αποφευχθούν πιθανά μελλοντικά προβλήματα υγείας. Στο μικροβιολογικό κέντρο Αγ.Δημητρίου Βιοπαθολογία μπορείτε να λάβετε γρήγορα και αξιόπιστα αποτελέσματα. Καλέστε μας προκειμένου να κλείσουμε το δικό σας ραντεβού.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διεύθυνση: Λεωφ. Αγ. Δημητρίου 177 & Δράμας 2, Αγ. Δημήτριος 17343

Τηλέφωνο: 210 9763716

Website: https://biopathologia-clinic.gr/

Al: biopathologia.clinic@gmail.com