Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 11:36

Σαρηγιάννης: Πρώτα τα self test και μετά άνοιγμα - Να αρχίσει η απολύμανση αέρα στα ΜΜΜ (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Σαρηγιάννης: Πρώτα τα self test και μετά άνοιγμα - Να αρχίσει η απολύμανση αέρα στα ΜΜΜ (βίντεο)

Αύξηση διασωληνωμένων και κρουσμάτων εκτιμά ο Δ. Σαρηγιάννης ότι θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες - Στο 100% η αύξηση μεταδοτικότητας λόγω μεταλλάξεων στην Κρήτη. Προειδοποίησε για αύξηση διασωληνωμένων.

Η ανοδική πορεία των κρουσμάτων οφείλεται στην αύξηση κατά 31% της μεταδοτικότητας του ιού από τις μεταλλάξεις που έχουν κυριαρχήσει στην Αττική τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως είπε, στην Κρήτη αυτό το ποσοστό (αύξησης μεταδοτικότητας λόγω μεταλλάξεων) είναι 100%.

Προέβλεψε περαιτέρω άνοδο στον αριθμό των κρουσμάτων και στη Θεσσαλονίκη καθώς κι εκεί αυξάνεται η μεταδοτικότητα από τις μεταλλάξεις.
"Θα μπορούσε ο αριθμός ρεκόρ των κρουσμάτων της Τρίτης (30/3) να είναι απλός ένας σταθμός στην ανοδική πορεία των κρουσμάτων" προειδοποίησε.

Εκτίμησε ότι υπάρξει αύξηση των διασωληνωμένων τις επόμενες εβδομάδες, λέγοντας ότι "μέχρι τις 25 Απριλίου θα βλέπουμε αύξηση των ανθρώπων που χρειάζονται διασωλήνωση και αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη το Υπ. Υγείας".

Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

"Από άποψη υγειονομικής ασφάλειας, είναι λίγο νωρίς για να ανοίξουν αυτά, δεδομένου και ότι ακόμη δεν έχουμε τα self test και εξοικείωση με αυτά. Εάν ήταν δική μου απόφαση δεν θα προχωρούσα σε άνοιγμα δραστηριοτήτων στις 5 Απριλίου, αλλά στις 12 Απριλίου", σημείωσε.

Όπως είπε, "θα δούμε αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων από την επόμενη εβδομάδα εάν τηρηθούν τα μέτρα".

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι θωρεί κομβικό μέτρο για την εξέλιξη της διασποράς του κορονοϊού τα self test, σημειώνοντας ότι καταλυτικό ρόλο θα παίξει ο αριθμός των ατομικών τεστ που θα γίνονται. Έκρινε άλλωστε πως στην αρχή τα self test θα γίνονται με λάθος τρόπο, και γι' αυτό θα έπρεπε να περιμένουμε για λίγο καιρό μέχρι να συνηθίσει ο κόσμος.

Παράλληλα, σημαντικό έκρινε πως είναι το ότι θα ξεκινήσουν οι απολυμάνσεις του αέρα στα λεωφορεία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σημειώνεται πως η η σκέψη της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο με μήνυμα στο 13032 και όχι με click away, όπως είπε ο ΓΓ Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, κάτι που έχει προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Δεν είναι όμως δεδομένο ότι θα εισηγηθεί το ίδιο και η επιτροπή καθώς πολλοί λοιμωξιολόγοι θεωρούν πιο ασφαλές το click away, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER