Τετάρτη, 05 Μαϊος 2021 20:16

Θεοδωρίδου: Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό

Γράφτηκε από την
Θεοδωρίδου: Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό



Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από το ότι ξεκινάει η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson


Τη στάση των τριαντάρηδων οι οποίοι έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού, εξήρε στην ενημέρωση για τον κορονοϊό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Χαρμόσυνο ήταν το μήνυμα που έστειλαν στην κοινωνία μας την εβδομάδα πριν από το Πάσχα οι τριαντάρηδες. Η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε, από την επιφυλακτικότητα και τον δισταγμό, στην εμπιστοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης τόνισε πως σήμερα ξεκινάει η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson την Ελλάδα και εξήγησε τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από το γεγονός: «Η αποτελεσματικότητά του έναντι της μέτριας προς σοβαρή νόσο, εκτιμάται ότι είναι της τάξεως του 66% μετά από 28 μέρες από τον εμβολιασμό και για τη σοβαρή κρίσιμη νόσο αγγίζει το 77-80%. Στις σχετικές μελέτες δεν συμπεριελήφθησαν έγκυες και άτομα ανοσοκατεσταλμένα. Το εμβόλιο συστήνεται για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών. Μία δόση, εύκολη διατήρηση σε θερμοκρασία κοινού ψυγείου, συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες, το κάνουν πάρα πολύ εύχρηστο και κατάλληλο για ευρεία χρήση».

Για τα άλλα εμβόλια, επεσήμανε πως είναι απαραίτητη η δεύτερη δόση - «μην παρασυρθούμε από την μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson», σημείωσε. Αναφέρθηκε επίσης στα νεότερα δεδομένα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, λέγοντας ότι σύμφωνα με μελέτη παρατηρήθηκε μείωση κατά 50% μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον από τους εμβολισμούς.

Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας. Αρκετοί πολίτες διακατέχονται από την αγωνία αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σπεύδουν να κάνουν εξέταση αντισωμάτων και μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό το οποίο έχει πολλές ερμηνείες και αυτό εντείνει την δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια, σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο.

«Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό» προσέθεσε η Μαρία Θεοδωρίδου.
Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER