Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021 08:03

Ραγάδα πρωκτού - κύστη κόκκυγος & αιμορροΐδες – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Γράφτηκε από την
Ραγάδα πρωκτού - κύστη κόκκυγος & αιμορροΐδες – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

 

Τρεις παθήσεις που χαρακτηρίζονται από έντονη συμπτωματολογία, σχετίζονται με την περιοχή του πρωκτού και θεραπεύονται αποκλειστικά από γενικό χειρουργό είναι η ραγάδα πρωκτού, οι αιμορροΐδες και η κύστη κόκκυγος.

Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα και ποιες είναι οι καινούργιες θεραπείες που θα σας προτείνουν;

Ραγάδα πρωκτού

Η ραγάδα πρωκτού εκδηλώνεται με οξύ πόνο, ιδίως στην κένωση. Μοιάζει σαν σκίσιμο της περιοχής και μπορεί να σας ακολουθεί έως και 3-5 ώρες μετά την κένωση, ενώ δεν αποκλείεται να συνοδεύεται και αίμα.

Η πρωκτική ραγάδα μπορεί να θεραπευτεί με χρήση laser που επιτρέπει την αναίμακτη αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο γιατρός καθαρίζει την περιοχή και αν χρειάζεται διενεργείται μία πλάγια σφιγκτηροτομή για την διευκόλυνση της επούλωσης. Σε 20 λεπτά η όλη διαδικασία έχει τελειώσει και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του αυθημερόν.

 

Κύστη κόκκυγα

Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος είναι διαφορετικά σε κάθε ασθενή. Μπορεί αρχικά να μην εμφανίσει τίποτα ή μπορεί να έχει φούσκωμα της περιοχής εξαιτίας της φλεγμονής, την εμφάνιση πυώδους υγρού και την πολύ άσχημη οσμή. Ο ασθενής συνήθως εκτός από ενόχληση παρατηρεί και υγρά στο εσώρουχό του. Σε ακραία περίπτωση μπορεί να εμφανιστεί και πυρετός.

Για τη θεραπεία κύστης κόκκυγα απαιτείται η χρήση laser, χωρίς να χρειάζονται ράμματα. Αφού η κύστη καθαριστεί στην συνέχεια επουλώνεται. Η μέθοδος απαιτεί μόνο τοπική αναισθησία, ο ασθενής δεν πονάει και επιστρέφει σπίτι του αυθημερόν.

 

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες παρουσιάζουν αιμορραγία και πόνο στην περιοχή του πρωκτού, ενώ ο ασθενής νιώθει ερεθισμό και ενόχληση σε κάθε κένωση. Ενοχλητικά επίσης συμπτώματα είναι η παρουσία βλέννας μαζί με αίμα αλλά και η φαγούρα που εμφανίζεται. Η δυσκοιλιότητα είναι επίσης ένα σύμπτωμα καθώς επίσης και το αίμα στα κόπρανα.

Η θεραπεία της πάθησης εξαρτάται από τον ασθενή και το στάδιο της αιμορροϊδοπάθειας στο οποίο βρίσκεται. Στην αρχή η συντηρητική αντιμετώπιση είναι η πρόταση του γιατρού ενώ στα τελικά στάδια που πλέον η πάθηση έχει επηρεάσει την καθημερινότητά του, συστήνεται επέμβαση με laser, θερμοπηξία ή ανοιχτή επέμβαση.

 Ο Γενικός Χειρουργός Γ. Ηλίας βρίσκεται στο πλάι κάθε ασθενούς, κλείστε άμεσα το ραντεβού σας.


NEWSLETTER