Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021 20:08

Κορονοϊός: Μετά τις 20 Δεκεμβρίου τα εμβόλια για παιδιά 5-11 ετών - «Ψυχραιμία για τη μετάλλαξη Όμικρον»

Γράφτηκε από την
Κορονοϊός: Μετά τις 20 Δεκεμβρίου τα εμβόλια για παιδιά 5-11 ετών - «Ψυχραιμία για τη μετάλλαξη Όμικρον»

Σε όλα τα δεδομένα σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον που απειλεί τον πλανήτη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού τη Δευτέρα.


«Στη νέα συνθήκη οι προβληματισμοί είναι πολλοί και χρειάζεται χρόνος από την επιστημονική κοινότητα, αν και αναμένεται να έχει υψηλή μεταδοτικότητα», είπε η κυρία Θεοδωρίδου, ενώ αναφερόμενη στον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 – 11 ετών ανέφερε πως: «Η μελέτη αποτελεσματικότητας έδειξε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες». «Το εμβόλιο δεν θα έρθει πριν από τις 20 Δεκεμβρίου. Αυτό είναι το νωρίτερο… Μέχρι να έρθουν τα εμβόλια, θα έχουμε συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία», είπε στη συνέχεια η κυρία Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

 

Προκαλεί σοβαρότερη νόσο η μετάλλαξη Όμικρον;

Σε ερώτηση για το αν η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να προκαλέσει πιο βαριά νόσο, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πως ο μικρός αριθμός ασθενών, με νεαρή ηλικία δεν έδειξε κάτι τέτοιο. Και βέβαιο είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Εχει δημιουργηθεί ο φόβος ότι μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις σε εμβολιασμένους και επαναλοιμώξεις, ωστόσο εκτιμάται ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι μάλλον μικρό.

Ο ιός στον συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, σε βαθμό που δεν είναι ακόμη γνωστός. Σύμφωνα με μελέτη σε προηγούμενες μεταλλάξεις, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού», είπε. «Επομένως, μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

O ΠΟΥ προτρέπει τα 194 κράτη-μέλη να επιταχύνουν τον εμβολιασμό, ειδικά στα άτομα υψηλής προτεραιότητας. «Βιώνουμε μια κατάσταση που ήταν αναμενόμενη» εφόσον δοθούν εμβόλια και σε κράτη που ακόμη δεν έχουν πρόσβαση, επισήμανε, τονίζοντας ότι μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός. Στη συνέχεια, ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε αναφορά στα επίσημα στοιχεία της εξέλιξης του εμβολιαστικού προγράμματος.

Πηγή: ethnos

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER