Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 20:10

Πλεύρης: Το αργότερο μετά από 6 εβδομάδες θα επαναλειτουργήσει κανονικά το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Πεντέλης

Γράφτηκε από την
Πλεύρης: Το αργότερο μετά από 6 εβδομάδες θα επαναλειτουργήσει κανονικά το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Πεντέλης

 

Εντός του 2022 οι προκηρύξεις για μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ

 

Πολύ σύντομα, χωρίς καθυστερήσεις και το αργότερο εντός 6 εβδομάδων, θα επανέλθει στην κανονική του λειτουργία το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Πεντέλης, το οποίο έχει προσωρινά μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο για τις ανάγκες της πανδημίας. Αυτό διαβεβαίωσε από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΜεΡΑ25, Κλέωντα Γρηγοριάδη, σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης, η μετατροπή του νοσοκομείου σε εμβολιαστικό κέντρο «έγινε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για να καλύψει τις εμβολιαστικές ανάγκες που υπάρχουν και αφορά μόνο τις απογευματινές εφημερίες.


Δεν είναι μόνιμο μέτρο, ξεκάθαρα, είναι προσωρινό. Το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του ως εμβολιαστικό κέντρο είναι έως έξι εβδομάδες, αυτό είναι το ταβάνι, επειδή τρέχει η αναμνηστική δόση, αλλά η επαναλειτουργία του μπορεί να ξεκινήσει και νωρίτερα, ανάλογα με τους εμβολιαστικές ανάγκες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης και συμπλήρωσε:

«Το Παιδιατρικό νοσοκομείο Πεντέλης, κρίθηκε επιχειρησιακά ως η μόνη πρόσφορη και ασφαλής προσωρινή λύση. Καταλαβαίνω τους φόβους και τις ενστάσεις που έχουν εκφραστεί για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου, και θέλω ξεκάθαρα να πω από αυτό το βήμα, ότι η μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο τις απογευματινές ώρες, είναι ένα προσωρινό μέτρο, αφορά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με ταβάνι τις έξι εβδομάδες. Ήδη έχουν γίνει 57 προσλήψεις και εκκρεμούν άλλες 13 - και στις επόμενες προσλήψεις θα υπάρξει πλήρης στελέχωσή του και πλήρης λειτουργία του. Ελπίζουμε η κανονική λειτουργία του να έρθει νωρίτερα από τις 6 εβδομάδες. Η ταλαιπωρία από τη δυσλειτουργία του νοσοκομείου, είναι προσωρινή. Αντιλαμβάνομαι την κριτική που γίνεται, δεν λέω ότι είναι παράλογη, ίσως είναι υπερβολική, όμως πολύ σύντομα και χωρίς καθυστέρηση θα επιστρέψει στη κανονική του λειτουργία το νοσοκομείο».

Παράλληλα ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα αποτελέσματα των υποχρεωτικών και περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή από τις αρχές Σεπτεμβρίου, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ενδεικτικό, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, «είναι ότι από τα 10 εκατομμύρια που ήταν εμβολιασμένοι μέχρι τις 31/8/2021, σήμερα έφθασαν στα 18.391.000 ενώ 4 εκατομμύρια έχουν κάνει ήδη την αναμνηστική δόση, με την Ελλάδα να καταφέρνει να είναι από τις πρώτες χώρες μεταξύ των χωρών της ΕΕ».

«Το 83% του πληθυσμού έχει κάνει έστω και μια εμβολιαστική δόση. Από την πρώτη Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα, αυξήθηκαν κατά 15 μονάδες οι εμβολιασμοί και θα περάσουμε πρώτοι στην Ευρώπη. 'Αρα, οι αποφάσεις της υποχρεωτικότητας αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ότι αύξησαν κατά 15 μονάδες την εμβολιαστική κάλυψη», επεσήμανε ο κ. Πλεύρης.

Από την πλευρά του, ο κ. Γρηγοριάδης δήλωσε ικανοποιημένος από την διαβεβαίωση του υπουργού Υγείας ότι σύντομα θα επαναλειτουργήσει κανονικά το παιδιατρικό νοσοκομείο Πεντέλης. Ωστόσο, εξέφρασε φόβους για τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης,υποστηρίζοντας ότι «κρύβει πολύ βαθιά την πρόθεση της για ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας».

«Με τόσες συνταξιοδοτήσεις και τόσους νεκρούς λόγω της πανδημίας, πρέπει να δεσμευτείτε για μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών», σημείωσε ο κ. Γρηγοριάδης.

Ανταπαντώντας, ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι «για το 2022, έχουν βγει ή θα βγουν οι προκηρύξεις για μόνιμες προσλήψεις, που αφορούν 4000 θέσεις νοσηλευτών, 900 θέσεις για λοιπό προσωπικό και 700 θέσεις ιατρικού προσωπικού με ενδεχόμενο αυτές να αυξηθούν».

Όπως είπε μάλιστα, «θα υπάρξει αυξημένη μοριοδότηση, συμβατή με το Σύνταγμα, για όσους βρίσκονται ήδη στο σύστημα υγείας και θα εκτιμηθεί ότι έβαλαν πλάτη τις δύσκολες στιγμές».

 

 

Στάση εργασίας των εργαζομένων στο Σισμανόγλειο

Στάση εργασίας 9:00-12:00 και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου, θα πραγματοποιήσουν αύριο οι εργαζόμενοι στο Σισμανόγλειο. Τη διαμαρτυρία στηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το Σισμανόγλειο «για δεύτερη φορά μετατράπηκε σε ειδικό νοσοκομείο κορονοϊού, χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς επαρκή στελέχωση, επιβάλλοντας υπερεργασία και υπερεφημεύρευση στο προσωπικό», και σημειώνει ότι «στη Βόρεια και Ανατολική Αττική σήμερα δεν υφίσταται Γενικό Δημόσιο Νοσοκομείο για περιστατικά πλην κορονοϊού».


Παρέμβαση ΙΣΑ για Σισμανόγλειο και Παίδων Πεντέλης

«Να αποκατασταθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στη λειτουργία των νοσοκομείων Σισμανόγλειο και Παίδων Πεντέλης», ζητάει με επιστολή του στον υπουργό Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Στην επιστολή αναφέρεται ότι το Σισμανόγλειο «μετετράπη σε αποκλειστικά Covid νοσοκομείο, διαθέτοντας όλες τι κλίνες του (392) για το σκοπό αυτό, διακόπτοντας ουσιαστικά τη λειτουργία τμημάτων ζωτικής σημασίας, όπως είναι το αιμοδυναμικό ή τα χειρουργικά. Οι παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές δέχονται τεράστιο αριθμό ανθρώπων, ενώ ακόμη και ειδικευμένοι ιατροί αποχωρούν. Αυτονόητο είναι ότι υπό το καθεστώς αυτό δεν ευνοείται η στελέχωση του Νοσοκομείου με ειδικευόμενους και νέους ιατρούς». Σύμφωνα με τον ΙΣΑ «παρουσιάζεται μία μονόπλευρη επιβάρυνση του συγκεκριμένου νοσοκομείου σε πολλά επίπεδα, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ενώ διανύουμε, ευτυχώς, την αποκλιμάκωση της κρίσης». Προσθέτει ότι «είναι προφανές ότι η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, αλλά και ειδικά όσον αφορά στο Παίδων Πεντέλης, η επιπλέον επιβάρυνση με πρόσθετες εμβολιαστικές γραμμές, αποξενώνει τους ιατρούς από το ιατρικό και εκπαιδευτικό τους έργο και αποστερεί τα άρρωστα παιδιά από την αναγκαία παιδιατρική φροντίδα».

ΑΠΕ


NEWSLETTER