Κυριακή, 27 Μαρτίου 2022 21:21

Ρινοπλαστική με Υαλουρονικό Οξύ!

Ρινοπλαστική με Υαλουρονικό Οξύ!

 

Ακούγεται επιστημονική φαντασία και όμως είναι γεγονός. Σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε λύση στην εικόνα της μύτης μας χωρίς να υποβληθούμε σε χειρουργική επέμβαση!

 

Τι είναι η Ρινοπλαστική με υαλουρονικό;

Στις μέρες μας, έχουμε τη δυνατότητα να διορθώσουμε δυσμορφίες της μύτης χρησιμοποιώντας ενέσιμο εμφύτευμα Υαλουρονικού οξέος. Αφορά μύτες που παρουσιάζουν ύβο, δηλαδή «καμπούρα» ή προβλήματα συμμετρίας αλλά και μύτες που έχουν χειρουργηθεί ήδη και παρουσιάζουν μετεγχειρητικές δυσμορφίες.

 

Ποια είναι η φιλοσοφία αυτής της τεχνικής;

Η τεχνική αυτή στηρίζεται στην αναγνώριση των σημείων του σκελετού της μύτης τα οποία παρουσιάζουν «βαθουλώματα» και στη συνέχεια  τα γεμίζουμε χρησιμοποιώντας ενέσιμο εμφύτευμα Υαλουρονικού οξέος.

  

Ποιοι είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι για την τεχνική αυτή;

Οι κατάλληλοι υποψήφιοι είναι ασθενείς που έχουν καλή αναπνευστική λειτουργία και μέτριου βαθμού δυσμορφίες του σκελετού της ρινός. 

Ωστόσο, ασθενείς που έχουν προβλήματα με στραβό διάφραγμα, υπερτροφικές ρινικές κόγχες πρέπει να αντιμετωπίζονται με την κλασική μέθοδο Ρινοπλαστικής.

Από ποια ηλικία και μετά ενδείκνυται;

Η ρινοπλαστική με χρήση Υαλουρονικού οξέος  μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 18 ετών, όταν δηλαδή έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του ρινικού σκελετού.

 
Ποια είναι η διαδικασία; Πονάει;

Η Ρινοπλαστική χωρίς χειρουργείο είναι μια επέμβαση απλή και σχετικά ανώδυνη καθώς προηγείται η χρήση αναισθητικής κρέμας σε συνδυασμό με τοπική αναισθησία. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια μιας πολύ λεπτής βελόνας κάνουμε την εμφύτευση του Υαλουρονικού. Τις επόμενες ημέρες, μπορεί να υπάρχει μέτρια ευαισθησία στην περιοχή του υαλουρονικού η οποία όμως ανταποκρίνεται σε ήπια παυσίπονα και υποχωρεί σύντομα.

  

Πόσο χρόνο διαρκεί η διαδικασία; Τι πρέπει να κάνω μετά;

Η διαδικασία, αν εξαιρέσουμε την αναμονή για την αναισθητική κρέμα, διαρκεί  15 λεπτά (Ρινοπλαστική σε 15΄) και τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά. Μετά την εφαρμογή, μπορεί να εμφανιστεί μικρός ερεθισμός στην περιοχή έγχυσης λόγω των ενέσεων, ο οποίος όμως υποχωρεί σε 24-48 ώρες το πολύ και μπορεί να καλυφθεί εύκολα π.χ. με make-up.

 

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα της Ρινοπλαστικής με Υαλουρονικό οξύ;

Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι αρκετά μεγάλη αφού συνήθως χρειάζεται μια μικρή συντήρηση κάθε ενάμιση με δυο χρόνια ανάλογα το πρόβλημα.

Είναι ασφαλής η μέθοδος αυτή;

Η ρινοπλαστική µε υαλουρονικό είναι εξαιρετικά ασφαλής αρκεί να γίνεται από τα χέρια έμπειρων και κατάλληλα καταρτισμένων ρινοχειρουργών. Για την ασφάλεια της, παίζουν σημαντικό ρόλο το ενέσιμο εµφύτευµα, η άριστη γνώση και η μεγάλη εμπειρία του ιατρού.

Αν δεν μου αρέσει το αποτέλεσμα, υπάρχει λύση;

Φυσικά! Το ενέσιμο υαλουρονικό είναι το μόνο εμφύτευμα που έχει αντίδοτο. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, τότε μπορούμε να διαλύσουμε άμεσα το υλικό!

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια απολύτως ασφαλή, πρωτοποριακή μέθοδο με την οποία μπορούμε να βελτιώσουμε το πρόβλημα μιας δύσμορφης μύτης άμεσα, ανώδυνα, με μικρό κόστος και μεγάλη ασφάλεια!

Καρκατζούλης Γεώργιος
ΩΡΛ - Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου.
ΩΡΛ  Διευθυντής & Προϊστάμενος Τμήματος Ρινοχειρουργικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου.