Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 08:20

Πέτρες στη χολή; αποτελεσματική αντιμετώπιση

Γράφτηκε από την
Πέτρες στη χολή; αποτελεσματική αντιμετώπιση

 

Η χολολιθίαση είναι μια συχνή πάθηση της χοληδόχου κύστης.

Είναι γεγονός ότι πολλοί δε γνωρίζουν τη λειτουργία και τη σημασία της χοληδόχου κύστης για τον οργανισμό. Στη χοληδόχο κύστη αποθηκεύεται η γνωστή σε όλους μας χολή η οποία αποτελείται από ένα σύνολο συστατικών που υποβοηθούν τη διαδικασία της πέψης. Όταν η αναλογία των συστατικών της χολής διαταράσσεται, υπάρχει ο κίνδυνος να σχηματιστούν συμπαγείς κρύσταλλοι, οι γνωστές πέτρες. Η δημιουργία των χολολίθων μπορεί να παραμείνει σιωπηλή για μεγάλο χρονικό διάστημα όμως στη διάρκεια της ζωής μας και πολλές φορές εντελώς ξαφνικά, μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα. Αυτά μπορεί να είναι από απλές ενοχλήσεις, έως απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Η άριστη γνώση της ανατομίας της περιοχής και η εμπειρία του χειρουργού στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις αποτελούν βασικά κριτήρια για την επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος και την ελαχιστοποίηση των πιθανών επιπλοκών.

 

Χολή και χοληδόχος κύστη

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται κάτω από το συκώτι στη δεξιά πλευρά του σώματός μας. Είναι πρακτικά ένα σακουλάκι που συλλέγει και αποθηκεύει το πεπτικό υγρό που λέγεται χολή. Η χολή παράγεται από το συκώτι και βοηθά στην πέψη του λίπους. Όταν τρώμε ένα γεύμα, η χοληδόχος κύστη συσπάται και απελευθερώνει τη χολή στο έντερο για να γίνει η πέψη των τροφών. Μεταξύ των γευμάτων, η χολή αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, σε αναμονή του επόμενου γεύματος. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης δεν έχει καμία βλαπτική συνέπεια για τον οργανισμό μας.

 

Τι είναι η χολολιθίαση ή αλλιώς οι πέτρες στη χολή;

Η πιο συχνή πάθηση της χοληδόχου κύστης είναι η λιθίαση, δηλαδή η δημιουργία λίθων (πετρών) εντός αυτής. Περίπου 1 στους 10 από εμάς θα αναπτύξουμε πέτρες εντός της χοληδόχου κύστης κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες, στους υπέρβαρους, σε ηλικία πάνω από τα 40 έτη, μετά από εγκυμοσύνες και μετά από μεγάλη απώλεια βάρους.

Οι πέτρες αυτές δημιουργούνται και συνήθως παραμένουν μέσα στη χοληδόχο κύστη και μπορεί να προκαλέσουν πόνο (κωλικό) ή και φλεγμονή (οξεία χολοκυστίτιδα). Σπανιότερα, οι πέτρες αυτές μπορεί να μετακινηθούν στο χοληδόχο πόρο (το σωληνάκι που συνδέει το συκώτι με το έντερο) και να προκαλέσουν ίκτερο (χρυσή) ή και παγκρεατίτιδα. Αυτές αποτελούν σοβαρές, δυνητικά επικίνδυνες για τη ζωή επιπλοκές με δυσκολότερη αντιμετώπιση.

 

Η αντιμετώπιση της χολολιθίασης

Όταν οι πέτρες της χοληδόχου κύστης δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα (πόνο, δυσπεψία, ναυτία, έμετο) μπορούν αρχικά να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε όμως πότε θα προκληθούν συμπτώματα ούτε πόσο βαριά μπορεί να είναι αυτά. Πολλές φορές ακόμη και το πρώτο επεισόδιο μπορεί να είναι πολύ σοβαρό ή και απειλητικό για τη ζωή (πχ παγκρεατίτιδα) και να απαιτήσει εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Η οριστική αντιμετώπιση της χολολιθίασης επιτυγχάνεται μόνο με τη χειρουργική αφαίρεση της χολοδόχου κύστης, που ονομάζεται χολοκυστεκτομή. Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος κατακερματισμού και αφαίρεσης των πετρών, όπως στην περίπτωση των πετρών του νεφρού. Με την καθιέρωση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, όμως, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης έχει καταστεί σαφώς ευκολότερη και ασφαλέστερη από το παρελθόν. Η ανάρρωση και επάνοδος στην καθημερινή δραστηριότητα είναι ταχύτατη.

 

Η διαδικασία της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή πραγματοποιείται μέσω 4 πολύ μικρών τομών. Οι δυο από αυτές έχουν μέγεθος 5 χιλιοστών και οι άλλες δυο 1 εκατοστού. Μέσα από αυτές τις οπές εισάγουμε την ειδική κάμερα υψηλής ανάλυσης και τα λαπαροσκοπικά εργαλεία. Η μεγέθυνση που προσφέρει η ειδική κάμερα κάνει την αναγνώριση της ανατομίας ακριβέστερη και ασφαλέστερη. Αφού αναγνωριστεί το αγγείο της χοληδόχου κύστης και το σωληνάκι που τη συνδέει με το χοληδόχο πόρο (το κύριο σωληνάκι που μεταφέρει τη χολή από το συκώτι στο έντερο), τα 2 αυτά ασφαλίζονται με ειδικά πλαστικά κλιπς και κόβονται. Έτσι, η χοληδόχος κύστη απελευθερώνεται, στη συνέχεια αποκολλάται από το συκώτι και αφαιρείται μέσα σε ειδικό σακουλάκι. Οι μικρές τομές συρράπτονται αφήνοντας ελάχιστα σημάδια στο δέρμα της κοιλιάς.    

 

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική είναι αναμφισβήτητα και η επέμβαση αυτή αποτέλεσε το παράδειγμα που ακολούθησαν όλες οι υπόλοιπες επεμβάσεις ώστε να γίνονται πλέον λαπαροσκοπικά.

 

Η επέμβαση λόγω της μεγέθυνσης που επιτυγχάνεται με την ειδική κάμερα, καθώς και λόγω της καλύτερης πρόσβασης στην περιοχή, είναι ασφαλέστερη και ταχύτερη. Οι τομές στο δέρμα είναι πολύ μικρές, που σημαίνει ότι εκτός από άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος. Χαρακτηριστικό είναι ότι συνήθως το μόνο παυσίπονο που χορηγούμε είναι απλή παρακεταμόλη (Depon) για 2-3 ημέρες. Λόγω αυτού, η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών (>90%) εξέρχονται από το νοσοκομείο εντός 4-6 ωρών ή το επόμενο πρωϊνό. Η αποκατάσταση μετά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή συνήθως είναι ταχεία και απροβλημάτιστη. Η επάνοδος στην καθημερινότητα και την εργασία είναι ταχύτατη και συνήθως γίνεται εντός 5-7 ημερών. Συμβουλεύουμε τους ασθενείς απλώς να αποφεύγουν τη βαριά εργασία και άρση βάρους για 2-3 εβδομάδες.   

 

Η σημασία της εξειδίκευσης στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μια ασφαλής επέμβαση εφόσον διενεργείται από εξειδικευμένους και έμπειρους χειρουργούς. Απαιτείται άριστη γνώση της ανατομίας της περιοχής και εμπειρία στις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο εξωτερικό η επέμβαση αυτή δεν πραγματοποιείται από όλους τους Γενικούς Χειρουργούς, αλλά μόνο από όσους έχουν την εξειδίκευση στη Χειρουργική του Ανωτέρου Πεπτικού. Οι Χειρουργοί Ανωτέρου Πεπτικού έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό χολοκυστεκτομών κατά την εκπαίδευσή τους και, επιπλέον, πραγματοποιούν και μεγάλο αριθμό τέτοιων επεμβάσεων σε ετήσια βάση ώστε να διατηρούν τη χειρουργική δεινότητά τους. Έτσι είναι σε θέση να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους και να αντιμετωπίζουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο δυσκολίες και πιθανές επιπλοκές. Στα χέρια λοιπόν των εξειδικευμένων Χειρουργών, οι επιπλοκές είναι σπάνιες (λιγότερες από 1 στις 100 επεμβάσεις) και η πιθανότητα μετατροπής σε ανοικτή επέμβαση δεν υπερβαίνει το 1%.

Για περισσότερες και αναλυτικές πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://vc-surgery.com/ ή καλέστε στο 210 686 2062 ή 6947828048

Ο Βασίλειος Χαραλαμπάκης είναι Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, τη Χειρουργική του Ανωτέρου Πεπτικού και της Παχυσαρκίας (Βαριατρική Χειρουργική) καθώς και τη Χειρουργική μεγάλων και σύνθετων κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στη Γενική Χειρουργική στην Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, πριν μεταναστεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 8 χρόνια εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ολοκλήρωσε την εξειδίκευσή του στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική και τη Χειρουργική της Παχυσαρκίας (2 έτη) και εν συνεχεία υπηρέτησε με βαθμό Διευθυντή (Consultant) για 6 έτη σε μεγάλα κέντρα. Απέκτησε έτσι μεγάλη κλινική εμπειρία στο αντικείμενο της εξειδίκευσής του λόγω της πολυπλοκότητας και του μεγάλου όγκου περιστατικών που διαχειρίστηκε. Στο διάστημα αυτό συμμετείχε σε >2500 χειρουργικές επεμβάσεις με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Δημιούργησε τη Μονάδα Χειρουργικής Ανωτέρου Πεπτικού στο Νοσοκομείου του Warwick και γι αυτό έλαβε Clinical Excellence Award. Παράλληλα διατήρησε έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον στη Βαριατρική Χειρουργική, δημοσιεύοντας μεγάλο αριθμό μελετών και επιστημονικών άρθρων. Συμμετείχε σε >100 Βαριατρικές επεμβάσεις κατ’έτος, χειρουργώντας ασθενείς ακόμη και με Δείκτη Μάζας Σώματος >90kg/m 2 και βάρος 250kg.

Ακολουθήστε τον κ. Χαραλαμπάκη στα Social Media Facebook & YouTube

 


NEWSLETTER