Σάββατο, 06 Απριλίου 2024 09:07

Χωρίς Αιμοδυναμικό τα Σαββατοκύριακα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Σαββατοκύριακα και αργίες στα νοσοκομεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν λειτουργεί Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και αν κάποιος συμπολίτης μας υποστεί έμφραγμα, θα πρέπει να φθάσει σε νοσοκομείο της Αθήνας για να υποβληθεί στην άμεση και σωτήρια επέμβαση που θα χρειαστεί.

Ακόμα, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος για να κάνει κάποιος ασθενής διαγνωστική, ψηφιακή στεφανιογραφία και υποχρεώνεται να την κάνει σε ιδιωτικό εργαστήριο.

Αναλυτικά, με αφορμή έμφραγμα που υπέστη συνάδελφος - εργαζόμενος της “Ε” την Καθαρή Δευτέρα και χρειάστηκε μετά την άμεση κινητοποίηση του ΕΚΑΒ και της Καρδιολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, να φθάσει μέχρι το Θριάσιο Νοσοκομείο της Ελευσίνας, για κάνει την διάνοιξη των αρτηριών που ήταν βουλωμένες, διαπιστώσαμε ότι:

Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο λειτουργεί μόνο δύο φορές την εβδομάδα, Δευτέρα και Πέμπτη και αυτές μόνο πρωινό ωράριο.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα περιστατικά μεταφέρονται στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, όπου λειτουργεί οργανωμένο Αιμοδυναμικό, 24 ώρες, μέρα - νύχτα, από Δευτέρα έως και Πέμπτη και πρωινό ωράριο την Παρασκευή. Ομως από τότε και για όλο το Σαββατοκύριακο, η Περιφέρεια Πελοποννήσου παραμένει ακάλυπτη υγειονομικά.

Τα σοβαρά περιστατικά των ανθρώπων που έχουν υποστεί έμφραγμα, μεταφέρονται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο πιο κοντινό εφημερεύον νοσοκομείο της Αθήνας, στο Θριάσιο στην Ελευσίνα στην καλύτερη περίπτωση.

Να επισημάνουμε ότι το ζήτημα της λειτουργίας κι ενίσχυσης του Αιμοδυναμικού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, είναι ένα από τα πιο σοβαρά που θέτει το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας.

Τον Μάρτιο του 2023 το Δ.Σ. του σωματείου διαμαρτυρόμενο για την προκήρυξη μόνο 5 θέσεων μόνιμων γιατρών για το Νοσοκομείο Καλαμάτας και 3 για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, μεταξύ άλλων ερωτημάτων που απηύθυνε, ήταν: “Τι θα γίνει με την απαραίτητη προκήρυξη ενός ιατρού καρδιολόγου με εξειδίκευση στην επεμβατική καρδιολογία, άκρως αναγκαία για την καθημερινή αντιμετώπιση του οξέως εμφράγματος στο νοσοκομείο μας;”.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος του σωματείου Χρυσάνθη Μάλλιου επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι “από τις θέσεις που δεν εγκρίθηκαν, ήταν καρδιολόγος με εξειδίκευση στο Αιμοδυναμικό. Φωνάζουμε και λέμε το Αιμοδυναμικό πρέπει να δουλεύει κάθε μέρα στην Καλαμάτα. Τα εμφράγματα που έρχονται, είναι πάρα πολλά. Πρέπει ο ασθενής που έρχεται, να αντιμετωπίζεται εκείνη τη στιγμή”.

Εναν χρόνο μετά το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Καλαμάτας ζήτησε και έχει δεσμεύσει 11 κενές θέσεις γιατρών, μεταξύ των οποίων έναν καρδιολόγο με εξειδίκευση για το Αιμοδυναμικό, επιμελητή Β’.

Το ζήτημα είναι το υπουργείο Υγείας να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και με την απόφασή του στην προκήρυξη να εγκρίνει αν όχι όλες, τις πιο πολλές θέσεις απ’ αυτές και κυρίως την κρίσιμη του επεμβατικού καρδιολόγου.

 

ΑΞΟΝΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ

Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με τη μεγαλύτερη κίνηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στα καρδιολογικά περιστατικά δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος για να κάνει κάποιος ασθενής διαγνωστική, ψηφιακή στεφανιογραφία και υποχρεώνεται να μεταβεί σε ιδιωτικό εργαστήριο  πληρώνοντας και από την τσέπη του, ευτυχώς, όχι μεγάλο ποσό.

Σε επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ανήμερα της Υπαπαντής, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης σε δηλώσεις του ανακοίνωσε “την χρηματοδότηση από την ΥΠΕ ενός νέου αξονικού τομογράφου 128 τομών, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλο το πακέτο των εξετάσεων σε ότι αφορά την αξονική εξέταση, καθώς επίσης και αξονικές εξετάσεις που αφορούν την Καρδιολογική Κλινική κι έχουν να κάνουν με τις στεφανιογραφίες. Είναι μια σημαντική προοπτική. Ηδη έχω δώσει εντολή στις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου και της 6ης ΥΠΕ να προχωρήσουν ταχύτατα τη διεκπεραίωση αυτής της χρηματοδότησης, ώστε το Νοσοκομείο πολύ γρήγορα να απολαμβάνει της λειτουργίας ενός νέου υπερσύγχρονου αξονικού τομογράφου”.

Μένει η ανακοίνωση του διοικητή να γίνει πράξη και να να προχωρήσει ταχύτατα η διεκπεραίωση αυτής της χρηματοδότησης, σύμφωνα με τις εντολές και τις διαβεβαιώσεις, ώστε οι μεσσήνιοι πολίτες να έχουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας.