Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016 09:09

Πώς εξάρθρωσε τη σπείρα διακίνησης η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Πώς εξάρθρωσε τη σπείρα διακίνησης η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας (φωτογραφίες)

Μια ακόμα σπείρα διακίνησης ναρκωτικών μέσα από την παρακολούθηση τηλεφώνων εξάρθρωσε η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας. Προχθές συνελήφθησαν 7 ενεργά μέλη της οργάνωσης και 2 συγγενείς του φερόμενου ως αρχηγού σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις, που έγιναν στην Καλαμάτα, την Κόρινθο και το Μενίδι Αττικής.

Ενώ στη διακίνηση ηρωίνης, χασίς και κοκαΐνης εμπλέκονται ακόμα 8 άτομα - τα 3 έγκλειστα στις φυλακές. Η σπείρα των Καλαματιανών διακινητών φέρεται να είχε ένα μεγάλο κύκλο πελατών, και είχαν αναλάβει ένα μέρος από τη διακίνηση ηρωίνης αντικαθιστώντας τις δύο συμμορίες τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας. Επίσης, από τις επισυνδέσεις των τηλεφώνων φαίνεται ότι κάποια από τα μέλη είχαν διασυνδέσεις και με την εγκληματική ομάδα που εξαρθρώθηκε τον περασμένο Μάιο και διακινούσε μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης στη Μεσσηνία. 

Τουλάχιστον από τον περασμένο Φεβρουάριο, η 15μελής σπείρα που εξάρθρωσε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, είχε διακινήσει περισσότερα από 3 κιλά ηρωίνης, 7 κιλά χασίς και 400 γραμμάρια κοκαΐνης σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Αττικής και της Αρτας, ενώ τα κέρδη από την πώληση των ναρκωτικών ξεπερνούν τις 170.000 ευρώ. Αρχηγός φέρεται να είναι ένας 54χρονος Καλαματιανός ο οποίος έχει καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών ξανά στο παρελθόν. Μάλιστα, το 2011 είχε συλληφθεί από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, όταν σε έρευνα στο σπίτι του στα Γιαννιτσάνικα οι αστυνομικοί βρήκαν κρυμμένες 700 δόσεις ηρωίνης (73,5 γραμμάρια) και 28,3 γραμμάρια χασίς σε κορμό φοίνικα στον κήπο του. Οι κατηγορούμενοι είναι όλοι τους ανεπάγγελτοι και με τα μεγάλα ποσά που κέρδιζαν από τη διακίνηση των ναρκωτικών, ζούσαν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Οι δουλειές τους μάλιστα είχαν μεγαλώσει όταν από την αγορά έφυγαν οι δύο συμμορίες τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας που εξάρθρωσε πέρυσι την άνοιξη το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. Δύο από τα μέλη της οργάνωσης είχαν κατηγορηθεί και καταδικαστεί ως ντίλερ της μιας τσιγγάνικης οικογένειας, που πωλούσε τη μαύρη ηρωίνη. Επίσης, μέλη της σπείρας των Καλαματιανών φέρονται να είχαν διασυνδέσεις και με την πολυμελή εγκληματική ομάδα που εξάρθρωσε η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας τον περασμένο Μάιο και διακινούσε μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης.

Η ομάδα των Καλαματιανών αγόραζε τα ναρκωτικά από 3 τσιγγάνους και έναν Καζακστανό στο Μενίδι και μέλη της οργάνωσης πήγαιναν οι ίδιοι και τα έφερναν από την Αθήνα. 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ 

Ολα ξεκίνησαν από μια πληροφορία την οποία η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας έκρινε ως αξιόπιστη και έτσι ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο να παρακολουθεί τα τηλέφωνα Καλαματιανών για τους οποίους υπήρχαν υποψίες πως διακινούσαν ναρκωτικά. Οπως προέκυψε στην πορεία από την επισύνδεση των τηλεφώνων τους, η σπείρα αποτελείτο συνολικά από 15 άτομα - τα 3 από αυτά έγκλειστα στις φυλακές, καθώς είχαν συλληφθεί τους προηγούμενους μήνες από το Τμήμα Δίωξης Καλαμάτας και συναδέλφους τους του Τμήματος Ασφαλείας Αρτας (2 Καλαματιανοί στο Ριζόμυλο και 1 Βουλγάρα κάτοικος Καλαμάτας στην Αρτα). Ενώ εμπλέκεται ένας ακόμα Καλαματιανός που είχε σταματήσει τη δράση του πριν γίνουν οι συλλήψεις. 

ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, όλοι Καλαματιανοί, εκτός από τα 7 ενεργά μέλη είναι δύο ακόμη, που συνελήφθησαν για παράβαση του νόμου για τα ναρκωτικά: η 43χρονη σύζυγος του φερόμενου ως αρχηγού, η οποία συνελήφθη γιατί μέσα στο σπίτι, στη διάρκεια της έρευνας, οι αστυνομικοί βρήκαν ναρκωτικά σε εμφανή σημεία, και ο 56χρονος αδελφός του, γιατί στο σπίτι του οι αστυνομικοί βρήκανε 112 γραμ. χασίς και ένα παράνομο κυνηγετικό όπλο. Στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια των υπολοίπων μελών, δύο 53χρονων, ενός 44χρονου και ενός 43χρονου, βρέθηκαν μικροποσότητες ναρκωτικών και διάφορα χρηματικά ποσά. Ενώ στο σπίτι του φερόμενου ως αρχηγού βρέθηκαν επίσης ποσότητες ναρκωτικών διαχωρισμένες, και ένα καλάσνικοφ με το γεμιστήρα του θαμμένο κοντά στην αυλή του σπιτιού του μέσα σε ένα σακίδιο. Οι διακινητές φέρονται να είχαν ένα μεγάλο κύκλο πελατών και είχαν αναλάβει ένα μέρος από τη διακίνηση αντικαθιστώντας τις δύο συμμορίες τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας μετά που τα μέλη τους συνελήφθησαν πέρυσι την άνοιξη. Επίσης, από τις επισυνδέσεις των τηλεφώνων φαίνεται ότι κάποια από τα μέλη είχαν διασυνδέσεις και με την εγκληματική ομάδα που εξαρθρώθηκε τον περασμένο Μάιο.

Στις επιχειρήσεις που έγιναν προχθές το πρωί για τη σύλληψή τους σε Καλαμάτα, Μενίδι Αττικής και Κόρινθο συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και των Διευθύνσεων Αστυνομίας Μεσσηνίας και Κορινθίας.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ 8 ΜΕΛΗ

Επίσης στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη 7 Ελληνες, 6 άντρες, ηλικίας από 37 έως 65 ετών και μία 38χρονη γυναίκα, καθώς και μία 58χρονη Βουλγάρα. Από αυτούς τους 7 οι οποίοι δεν έχουν συλληφθεί, η Βουλγάρα, ένας 42χρονος και ένας 65χρονος, είναι προφυλακισμένοι στις Φυλακές Ιωαννίνων και Ναυπλίου.

Σε βάρος των 15 σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και τα βεγγαλικά, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας, τα μέλη της οργάνωσης έπαιρναν μέτρα προφύλαξης για να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών αρχών και χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, δηλωμένες σε στοιχεία αλλοδαπών («αχυράνθρωπων» - ghost persons).

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνα συγγενών τους, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές φράσεις και μιλούσαν με κώδικα. 

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών, που έγιναν σε σπίτια, αποθήκες, αγροκτήματα, αυτοκίνητα και εξωτερικούς χώρους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: Ενα πολεμικό όπλο καλάσνικοφ με ξιφολόγχη και γεμιστήρα με 30 σφαίρες. Ποσότητα χασίς βάρους 627,9 γραμμαρίων. Ποσότητα ηρωίνης βάρους 13,6 γραμμαρίων. Ποσότητα μεθαδόνης βάρους 89,6 γραμμαρίων. 2 δενδρύλλια χασίς. 60 ναρκωτικά χάπια. Κυνηγετικό όπλο και σπάθα. Το χρηματικό ποσό των 2.720 ευρώ. 3 ζυγαριές ακριβείας. Ποσότητα πυρίτιδας βάρους 18,6 γραμμάριων. Αυτοσχέδιο βεγγαλικό (σαΐτα). Στρογγυλή σφραγίδα δημόσιας υπηρεσίας (η προέλευση της οποίας ερευνάται). 3 οχήματα. Υπολογιστής παλάμης (tablet). Αντικείμενα που σχετίζονται με την συσκευασία και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM.

Σημειώνεται ότι τους περασμένους μήνες είχαν συλληφθεί από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και από το Τμήμα Ασφαλείας Αρτας, 4 από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (εκτός των 2 στο Ριζόμυλο και της Βουλγάρας είχε συλληφθεί στο ΚΤΕΛ Καλαμάτας και ο Καλαματιανός που διέμενε στην Κόρινθο) και είχαν κατασχεθεί συνολικά πάνω από 100 γραμμάρια ηρωίνης, 7 φυτά χασίς και πάνω από 500 γραμμάρια χασίς, 110 ναρκωτικά χάπια, ζυγαριές ακριβείας, κινητά τηλέφωνα και χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 7.500 ευρώ, τα οποία συνδέονται με διαφόρους τρόπους με την εγκληματική οργάνωση.

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Χθες από το πρωί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Καλαμάτας οι 9 συλληφθέντες, τα 7 ενεργά μέλη της ομάδας, η σύζυγος και ο αδελφός του φερόμενου ως αρχηγού. Η 43χρονη σύζυγός του αφέθηκε ελεύθερη από χθες, ενώ ο 56χρονος αδερφός του αναμένεται να απολογηθεί σήμερα στον ανακριτή. Προθεσμία για να απολογηθούν αύριο πήραν δύο 53χρονοι, ένας 44χρονος και ένας 43χρονος - ο ένας 53χρονος και ο 44χρονος καταδικάστηκαν τον Ιούλιο για διακίνηση ηρωίνης καθώς κατηγορούντο ως ντίλερ στην υπόθεση διακίνησης μαύρης ηρωίνης από τσιγγάνους της Αγίας Τριάδας. Είχαν καταδικαστεί σε 3 χρόνια φυλάκιση ο καθένας ως τοξικομανείς, ενώ άσκησαν έφεση και το δικαστήριο έκανε δεκτό να έχει αναστέλλουσα δύναμη και αφέθηκαν ελεύθεροι. Οσο για τον 43χρονο είχε συλληφθεί τον Ιούλιο στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Καλαμάτας με 131 γραμ. χασίς 

σε ένα σακίδιο πλάτης και έμενε στην Κόρινθο - ενώ τότε είχε αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του στον ανακριτή Καλαμάτας. 

Ο 54χρονος φερόμενος ως αρχηγός αναμένεται να απολογηθεί στον ανακριτή την ερχόμενη Δευτέρα, μαζί με έναν 31χρονο και έναν ακόμα 36χρονο. 


NEWSLETTER