Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011 21:43

Παπάδες έπεσαν θύματα κυκλώματος απατεώνων

Γράφτηκε από την
Παπάδες έπεσαν θύματα κυκλώματος απατεώνων

Κύκλωμα απατεώνων που απέσπασε 380.000 ευρώ από ιερείς κι έχει απλώσει τη δράση του σε όλη την Ελλάδα "χτύπησε" και στη Μεσσηνία. Προσποιούμενοι τηλεφωνικά τους παπάδες από το Ταμείο Κληρικών, αποσπούσαν χρήματα από τα θύματά τους, ως προαπαιτούμενα για να επισπευσθούν οι διαδικασίες συνταξιοδότησής τους ή ως προκαταβολή φόρου για το εφάπαξ.
Προχθές συνελήφθη ένας νεαρός στην Αμαλιάδα ως μέλος του κυκλώματος που έχει εξαπατήσει δεκάδες ιερείς σε όλη τη χώρα, ενώ ήδη σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 17 ατόμων.
Μόνο στη Μεσσηνία αυτό το διάστημα έχουν γίνει 3-4 καταγγελίες, μεταξύ των οποίων κι ενός ιερέα από τον οποίο απέσπασαν 18.000 ευρώ. Η δικογραφία μέχρι στιγμής περιλαμβάνει πάνω από 35 περιπτώσεις απάτης σε όλη τη χώρα.
Οι ιερείς θύματα του κυκλώματος κατέθεταν τα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπαρκτών προσώπων, κι από έναν τέτοιο λογαριασμό άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των εμπλεκόμενων στο κύκλωμα καθώς έτσι οδηγήθηκαν οι αρχές στον νεαρό από την Αμαλιάδα. Εκτιμάται δε πως, πέρα από τον συλληφθέντα και τα 17 ακόμα άτομα που εμπλέκονται, υπάρχουν κι άλλοι συνεργοί, ενώ ηγετικό ρόλο φέρεται να έχει ένας 34χρονος. Επίσης εκτιμάται ότι οι καταγγελίες από τα θύματα του κυκλώματος και οι υποθέσεις που θα αποκαλυφθούν αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε, ο ιερέας από τη Μεσσηνία που κατήγγειλε στην Ασφάλεια Καλαμάτας την απάτη σε βάρος του, ύψους 18.000 ευρώ, κατέβαλε τα χρήματα σε 2 ή 3 δόσεις. Μάλιστα οι απατεώνες δε δίστασαν να τον οδηγήσουν οι ίδιοι στην τράπεζα για να εισπράξουν κάποιο ποσό.
Θύματα έπεσαν επίσης, μεταξύ άλλων, ένας ιερέας από τον Αγιο Κωνσταντίνο και ένας ακόμη που ιερουργούσε σε ενορία της Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας. Από τον πρώτο οι απατεώνες απέσπασαν 2.500 ευρώ, ενώ από τον δεύτερο 5.500 ευρώ.
Οπως είπε μιλώντας στην "Ε" ο ιερέας από τον Αγιο Κωνσταντίνο, στα τέλη Αυγούστου επικοινώνησε μαζί του κάποιος που του είπε ότι τηλεφωνεί από το Ταμείο Κληρικών. Του είπε πως δικαιούται συμπληρωματικό εφάπαξ, αλλά για να το εισπράξει πρέπει να προπληρώσει το φόρο ύψους 2.500 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό. Ο λογαριασμός στον οποίο κατατέθηκαν τα χρήματα ήταν στην Αμαλιάδα. Οπως λέει ο ιερέας, διάφορα στοιχεία αλλά και προτροπές άλλων ανθρώπων τον οδήγησαν να καταλάβει πως κάτι δεν πάει καλά, με αποτέλεσμα να απευθυνθεί στην Αστυνομία.
Ο έτερος ιερέας, που κατέβαλε τα 5.500 ευρώ, μας είπε πως γνωρίζει πολλούς ακόμα παπάδες που έχουν πέσει θύματα των απατεώνων ή που οι απατεώνες έχουν επικοινωνήσει μαζί τους. Τόνισε μάλιστα πως τελευταία εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για να είναι οι ιερείς ιδιαίτεροι προσεκτικοί - πράγμα που, όπως μας είπε, σημαίνει προφανώς ότι τα θύματα του κυκλώματος είναι πολλά σε όλη τη χώρα.
Ο ίδιος είπε πως έπεσε θύμα τους γιατί οι απατεώνες "πάτησαν" στην επικουρική σύνταξη την οποία περιμένει από το 2009. Ο απατεώνας που επικοινώνησε μαζί του τού είπε ότι τον γνωρίζει καλά και πως τον εκτιμά, γι' αυτό και θέλει να τον εξυπηρετήσει πριν φύγουν οι υπάλληλοι για τις άδειες του Αυγούστου. Του ζήτησε 5.500 ευρώ ως κρατήσεις για τα... 30.000 ευρώ που του υποσχέθηκε ότι θα πάρει. Ο ιερέας κατέθεσε τα χρήματα και όπως λέει αυτό που τον νοιάζει τώρα είναι να βρεθούν οι απατεώνες.


NEWSLETTER